Skaffa en kul profilbild

En grundtanke i Windows 10 att du alltid ska vara inloggad in med ditt Microsoft-konto. Genom att lägga in en bild på dig själv kan du göra det här kontot lite bli mer personligt.

Profilbild

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Din information. Under Skapa din bild kan du välja Kamera för att plåta själv eller Bläddra efter en för att leta upp bilden på din hårddisk.

Läs även: Vi testar Windows 10 Fall Creators Update

Kolla kontot…

Ditt Microsoft-konto är nyckeln till allt du gör hos alla Microsofts tjänster, alltså även exempelvis ditt Office-paket och Skype. Du styr det enklaste via webbläsaren från valfri dator.

HUR? Surfa till account.microsoft.com och logga in med samma mejladress som på datorn. Välj Din information för att kolla den information som handlar om ditt konto.


… och skydda lösenordet

Eftersom ditt Microsoft-konto används till så många olika saker blir problemet stort om du skulle glömma lösenordet. Se därför till att ställa in så att du kan återställa kontot via en alternativ mejladress eller mobilen – om minnet sviker dig.

HUR? Surfa till account.microsoft.com och logga in. Välj Säkerhet och klicka på Uppdatera information. Här kan du ange mobilnummer och e-postadresser för att återställa kontot.


Logga in säkrare i två steg

Vill du öka säkerheten för ditt konto kan du använda något som kallas för tvåstegsverifiering. Förutom att logga in som vanligt måste du också fylla i en säkerhetskod som du får via e-post, mejl eller en app. Det här blir krångligare – men betydligt säkrare.

Tvåsteg

HUR? Surfa till account.microsoft.com och logga in. Välj Säkerhet och klicka på Fler säkerhetsalternativ. Välj Konfigurera tvåstegsverifiering så startar en guide där du får göra alla inställningar.


Skippa Microsoft-kontot helt

Att logga in med ett Microsoft-konto är helt frivilligt, och du kan närsomhelst växla till något som kallas för lokalt konto. Gör du det kan du dock inte använda många av de funktioner vi beskriver i den här guiden.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Din information och klicka på Logga in med ett lokalt konto i stället. Nu får du välja användarnamn och lösenord. Klicka på Nästa och följ instruktionerna.


Logga in med ansikte eller pin

Windows 10 har en funktion som heter Hello och som låter dig logga in med ditt ansikte eller fingeravtryck i stället för krångliga lösenord. För att Hello ska fungera fullt ut krävs speciell hårdvara, men även på vanliga datorer finns alternativ som pin-koder eller bildlösenord. Att använda dem är smidigare än att logga in med lösenord.

Bildlösenord

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Inloggningsalternativ. Vad som visas beror på vilken hårdvara du har.


Öppna datorn med mobilen

Dynamiskt lås är en funktion som innebär att du kopplar Windows skärmlås till din telefon via bluetooth. Om du lämnar datorn med telefonen i fickan låser sig skärmen automatiskt när du kommit utom räckvidd. Telefonen måste vara parkopplad till datorn med bluetooth innan du börjar.
Observera att datorn låses när telefonen lämnar täckningsområdet för bluetooth och att avståndet därför kan variera mellan olika enheter.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Inloggningsalternativ. Bläddra ned till Dynamiskt lås och bocka för Låt Windows identifiera när du inte är vid datorn och låsa den automatiskt.


Logga in automatiskt

Det går att skippa kravet på inloggningen, vilket är mest intressant på datorer som du har hemma. För bärbara datorer som du tar med dig på resa är metoden inte att rekommendera.

Logga in

HUR? Öppna sökfönstret och skriv netplwiz. Klicka på Kör kommando. Ta bort krysset i rutan Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn och klicka Verkställ. Nu får du ange användarnamnet, det vill säga ditt lokala konto eller ditt Microsoft-konto. Skriv ditt lösenord och bekräfta med OK. Nästa gång du startar datorn loggas du in automatiskt.


Skippa automatisk utloggning

Som standard måste du logga in igen när du har varit ifrån datorn i 15 minuter. Den här automatiska utloggningen kan du ta bort – eller ändra tiden för.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Inloggningsalternativ. Under rubriken Kräv inloggning väljer du i vilka lägen du måste logga in.


Skydda barnen…

Windows 10 har stöd för separata ”barnkonton”. Barnet får alltså ett eget konto som föräldrarna kontrollerar. Det går exempelvis att ställa in tidsbegränsningar, hindra barnet från att besöka vissa sajter samt få rapporter om vad som sker på kontot.

Barn

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Välj Lägg till en familjemedlem, Lägg till ett barn och fyll i hens mejladress för att skicka en inbjudan. När barnet har accepterat kan hen logga in på datorn med samma adress.


… och styr deras rättigheter

Du kan närsomhelst ändra vilka rättigheter som barnen ska ha – och du kan även ta bort ett konto.

HUR? Surfa till account.microsoft.com/family och logga in med ditt eget konto. Leta upp ditt barn under rubriken Familjemedlemmar och klicka på Surfning, Skärmtid eller Fler alternativ för att styra begränsningarna. Du kan också välja Kontrollera senaste aktivitet för att se vad de har gjort.


Släpp in familjen

Det är inte bara barnen som kan få egna konton på din dator. Du kan göra samma sak för vuxna familjemedlemmar. Skillnaden är förstås att du inte kontrollerar de vuxnas konton.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Välj Lägg till en familjemedlem, Lägg till en vuxen och fyll i hens mejladress för att skicka en inbjudan. När barnet har accepterat kan hen logga in på datorn med samma adress.


Låt andra använda din dator

Du kan även låta andra människor logga in på din dator. Skillnaden mellan Familj och Andra användare är att det första alternativet kan användas för att exempelvis skapa gruppchatt i program som Skype. Fler tjänster kan på sikt börja använda den här möjligheten, så det är klokt att välja rätt redan från början.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Familj och andra användare. Välj Lägg till någon annan på den här datorn. Fyll i personens mejladress och följ instruktionerna.


Växla användare

Om någon annan ska använda din dator måste du först logga ut. Det här är lätt gjort.

Logga ut

HUR? Klicka på Startknappen och sedan på din egen profilbild i spalten till vänster. Välj Logga ut och låt sedan någon annan logga in med sina användaruppgifter.


Byt språk för hela datorn

I äldre Windows-versioner fick du nöja dig med att byta nationella inställningar när det gäller tangentbordslayout och datumstandard. I Windows 10 kan du däremot faktiskt helt byta språk på operativsystemet.

Språk

HUR? Byt genom att öppna Inställningar, Tid och språk, Region och språk. Om det språk du vill använda inte visas klickar du på Lägg till ett språk.


Visa flera klockor

En smart finess för folk på resa är möjligheten att visa flera klockor. Du kan med andra ord visa tiden i exempelvis både Stockholm och New York.

HUR? Öppna Inställningar och välj Tid och språk, Datum och tid. Lägg till klockor för olika tidszoner och välj vilka platser du ska visa. Båda två visas nu om du klickar på klockan längst ned till höger eller låter musmarkören vila på den.


Välj bakgrundsbild på låsskärmen

Låsskärmen är det du ser innan du har logga in, och du väljer själv hur den ska se ut.

HUR? Välja Inställningar, Anpassning, Låsskärmen. Bakgrunden kan vara en bild, ett bildspel eller en Microsoft-bild (Windows spotlight).


Visa information på låsskärmen

Om du vill kan du lägga information på låsskärmen. Du kan exempelvis se uppdateringar från kalendern, klockan, mejlen och väderappen. Det går att få detaljerad information från en app och begränsad information från ett halvdussin andra.

HUR? Välj Inställningar, Anpassning, Låsskärmen. Bläddra ned och klicka på valfri ikon för att välja appar. Du kan också välja Ingen för att inte visa något.


Skippa meddelanden

En del appar lägger meddelanden på Låsskärmen. Eftersom den blir synlig även om du inte har loggat in kanske du vill koppla bort den här funktionen.

HUR? Välj Inställningar, System, Meddelanden och åtgärder. Under rubriken Meddelanden kan du slå av alla meddelanden på låsskärmen.


Synka dina inställningar

Du som loggar in på flera datorer med samma Microsoft-konto kan låta webbläsarinställningar, lösenord, språkinställningar och skrivbordstema synkas mellan enheterna.

Synka

HUR? Du slår på funktionen under Inställningar, Konton, Synkronisera dina inställningar. Med det översta reglaget väljer du om funktionen ska vara aktiv medan de övriga styr vad du vill synka.


15 kortkommandon för viktiga verktyg

Ctrl+Alt+Tab. Visa alla öppna appar.
Windows eller Ctrl+Esc. Öppna och stäng Startmenyn.
Ctrl+Skift+Esc. Öppna Aktivitetshanteraren.
Ctrl+Windows+D. Öppna ett nytt virtuellt skrivbord.
Ctrl+Windows+höger/vänsterpil. Växla mellan olika virtuella skrivbord.
Windows+A. Öppna Åtgärdscenter.
Windows+Alt+D. Visa kalendern.
Windows+D. Göm eller visa Skrivbordet.
Windows+E. Öppna Utforskaren.
Windows+I. Öppna Inställningar.
Windows+K. Öppna menyn Anslutning.
Windows+S. Öppna Windows sökfönster.
Windows+Siffra. Öppna den app som motsvarar siffrans position i Aktivitetsfältet.
Windows+Pause. Visa systeminformation om din dator.
Windows+Punkt. Visa en emojipanel. (fungerar bara i engelsk Windows 10)

Microsoft Windows 10 Home Sve Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 1233 kr