Banta den fläskiga Startmenyn

När du klickar på Startknappen längst ned till vänster visas menyn Start. Tycker du att den är alltför stor? Det går enkelt att ändra på.

Start

HUR? Dra i Startmenyns ytterkanter för att ändra storlek på den. Innehållet justeras automatiskt.


Ta kontroll över innehållet

Du väljer själv vad som ska visas på Startmenyn. Du kan exempelvis dölja listan över nyligen tillagda appar och de som du använder mest.

HUR? Öppna Inställningar och välj Anpassning, Start. Avbocka de komponenter du inte vill visa.


Radera onödiga ikoner

Om du inte vill ta bort samtliga nyligen tillagda appar, mest använda appar och liknande komponenter kan du dölja dem på detaljnivå.

Startmenyn

HUR: Högerklicka på den ikon du inte vill ha kvar och välj Mer, Visa inte i den här listan.


Genväg till alla program

Alla program och appar som finns i datorn visas i alfabetisk ordning om du klickar på Startknappen. Är listan svår att hitta i? Det finns en smart genväg.

HUR? Ta fram den alfabetiska listan och klicka på bokstaven A (eller någon annan bokstav). Nu visas i stället ett register med bokstäverna A-Ö och genom att klicka på rätt bokstav ser du alla program som börjar på den bokstaven.


Ta bort en panel…

Till höger i Startmenyn hittar du genvägar till program, appar och tjänster i form av så kallade paneler. Vilka som ska visas väljer du själv.

HUR? Högerklicka på en panel så kan du välja Ta bort från Start.


… eller lägg till en ny

Du kan förstås också lägga till nya paneler om du vill.

Start

HUR? Öppna listan över alla appar. Leta upp den du vill lägga till, högerklicka på dem och välj Fäst på Start. Nu hamnar den som en panel till höger.


Flytta på panelerna…

Du kan enkelt flytta panelerna precis som du vill.

HUR? Vänsterklicka på en panel och håll kvar musknappen så är det bara att flytta på den.


… och ändra storlek

Ursprungligen fanns panelerna bara i en fast storlek, men nu väljer du själv hur stora de ska vara. Du kan ofta välja mellan Liten, Mellan, Bred och Stor, men alla alternativ finns inte för alla paneler.

HUR? Högerklicka på en panel och välj Ändra storlek.


Välj genvägar på Start

Längst till vänster i Startmenyn finns ett fält med genvägar till exempelvis Inställningar och Utforskaren. Här kan du även lägga till ikoner för att snabbt öppna en mapp du använder ofta.

HUR? Öppna Inställningar, Anpassning, Start. Klicka på Välj vilka mappar som ska visas på Start och styr detta med reglaget.


Skapa snabba mappar

Numera bjuder Windows 10 på ett nytt sätt att städa i startmenyn. Du kan skapa mappar med automatik, på samma sätt som i exempelvis våra Android-telefoner.

HUR? Ta tag i panel och dra den till en annan som du vill lägga i samma mapp. När du släpper den första på den andra skapas automatiskt en mapp, som båda ikonerna hamnar i. Klicka för att expandera och minimera.


Stäng av levande paneler

Panelerna kan vara ”levande”. Det betyder exempelvis att väderappen visar prognoser och fotoappen kör ett bildspel. Du väljer själv om funktionen ska vara aktiv eller inte.

Levande paneler

HUR? Högerklicka på den panel du vill förändra och välj Mer. Nu kan du välja Stäng av levande panel eller Sätt på levande panel.


Ge datorn Windows 8-utseende

Menyn Start lanserades i Windows 8, men då fyllde den hela skärmen. Gillade du det upplägget bättre? Det är lätt att återställa.

HUR? Gå till Inställningar, Anpassning, Start. Välj Visa Start i helskärmsläge.


Snabba genvägar till inställningarna

Använder du ofta en viss inställning? Du behöver inte gå omvägen via inställningsmenyn utan du kan lägga till en genväg direkt på Start.

Fäst inställningar

HUR? Öppna Inställningar och leta upp den inställning du vill använda. Högerklicka på den och välj Fäst på Start så skapas en genväg.


Stäng av reklamen

Microsoft lägger reklam för en del nya appar under Start. Det här kan du välja bort.

HUR? Klicka på Inställningar, Anpassning, Start och bläddra ned till Visa emellanåt förslag på Start. Avbocka funktionen.


Fäst appar i Aktivitetsfältet

Det snabbaste sättet att öppna ett program eller en app är att använda Aktivitetsfältet. Det här är den yta som du ser längst ned på skärmen och där det ligger ett antal standardprogram. Du kan lägga in nya om du vill.

Fäst

HUR? Tryck på Startknappen för att visa alla appar. Leta upp den du vill lägga till, högerklicka, välj Mer och sedan Fäst i Aktivitetsfältet. Nu hamnar en ikon längst ned på skärmen. Ett annat alternativ är att öppna en app, högerklicka på den ikon som nu visas i Aktivitetsfältet och välja Fäst i aktivitetsfältet.


Ta fram skrivbordet…

Vill du dölja alla fönster och bara visa Windows-skrivbordet? Lätt gjort i Aktivitetsfältet.

HUR? Klicka med musen på den minimala knappen Visa Skrivbordet längst ned i högra hörnet. Klicka igen för att återgå.


… eller tjuvkika på det

Du kan även kika på skrivbordet genom att placera musmarkören längst ned till höger utan att klicka på den. Den här funktionen måste du dock aktivera själv.

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Anpassning, Aktivitetsfältet. Aktivera funktionen Kika på skrivbordet genom att flytta pekaren till knappen Visa skrivbordet i slutet av aktivitetsfältet.


Dölj Aktivitetsfältet i plattan

När du kör Windows 10 på en surfplatta kan Aktivitetsfältet vara störande. Lyckligtvis väljer du själv om det ska visas eller inte.

Surfplatteläge

HUR? Välj Inställningar, System, Surfplatteläge och välj Dölj Aktivitetsfältet automatiskt i surfplatteläge.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning