Hitta Onedrive-filerna på datorn

Microsofts molntjänst Onedrive spelar en central roll i Windows 10. Filer du lagrar här blir tillgängliga överallt – oavsett vilken pryl du använder. Det enda som krävs är att du loggar in med ditt Microsoft-konto. Att använda funktionen är lätt.

Onedrive

HUR? Alla filer som ligger i mappen Onedrive på din dator synkroniseras automatiskt till Microsofts servrar. Du kommer åt mappen via vänstermenyn i Utforskaren – och du kan flytta, kopiera och spara filer här precis som vanligt. Det du gör synkas på alla inkopplade enheter.


Använd webbläsaren…

De filer som ligger på Onedrive kommer du även åt via webbläsaren, oavsett var du befinner dig.

HUR? Surfa till onedrive.live.com och logga in med ditt Microsoft-konto. Nu kan du kopiera, flytta och öppna dina filer, och du kan även ladda hem dem till hårddisken.

… eller appen på valfri mobil

Du kan också komma åt dina dokument via din smartphone eller surfplatta.

HUR? Ladda hem Onedrive-appen för Android via Google Play eller IOS via App Store. Tänk på att logga in med samma Microsoftkonto i appen som på datorn.


Dela filer med andra

Onedrive kan också användas för att dela dokument med andra.

Dela

HUR? Högerklicka på filen i Utforskaren och välj Dela en OneDrive-länk. Nu skapas en direktlänk som du kan klistra in i valfritt program.


Hämta alla filer

En ganska okänd finess är att du även kan använda Onedrive för att komma åt datorns hårddisk på distans. Perfekt om du jobbar på annan plats eller är på resa.

HUR? Högerklicka på Onedrive-ikonen längst ned till höger och välj Inställningar, Inställningar. Koppla på funktionen Använd OneDrive för att hämta filer på den här datorn. Nu visas datorn via ditt Onedrive-gränssnitt och du kan hämta valfria filer på så länge datorn är påslagen.


Spara allt på Onedrive

Om du vill kan du spara alla dina dokumentmappar på Onedrive.

Spara allt

HUR? Högerklicka på Onedrive-ikonen längst ned till höger och välj Inställningar, Spara automatiskt. Byt till OneDrive under Dokument och Bilder. Här kan du också välja att automatiskt spara alla foton, videoklipp och skärmbilder på Onedrive när du ansluter en kamera eller telefon till datorn.


Så blir du av med Onedrive för gott

Gillar du inte Onedrive? Inga problem, numera går Microsofts molntjänst att ta bort helt och hållet. Tänk dock på att mycket av det du gör i Windows bygger på att filer ska lagras i Onedrive, så en avinstallation betyder att du vingklipper systemet.

HUR? Öppna Inställningar och välj Appar , Appar och funktioner. Rulla ned till Microsoft OneDrive, markera det och välj Avinstallera. För att återinstallera Onedrive letar du rätt på installationsfilen OneDriveSetup.exe som brukar ligga i mappen C:\Windows\SysWOW64.


Spara plats med Filer på begäran

En ny funktion I Fall Creators Update har namnet Filer på begäran. Den gör att alla filer som lagras på Onedrive är synliga och tillgängliga i Windows 10, även om de enbart lagras i molnet. Det är först när du öppnar en fil som den hämtas hem från molnet.

Om en app försöker använda en fil som endast är lagrad i molnet kommer det upp ett meddelande med alla detaljer. Du kan då välja att avbryta nedladdningen eller blockera appen från att hämta dina Onedrive-filer – om du så vill.

Filer på begäran

HUR? Högerklicka på OneDrive-ikonen nere till höger på skärmen. Välj Inställningar, och klicka på fliken Inställningar och markera rutan Spara utrymme och ladda ned filer när du använder dem. Nu kommer filerna bara att laddas hem till datorn när du använder den. Observera att den här funktionen givetvis är helt frivillig att använda.


… eller styr mappen

Om du har valt att spara utrymme enligt ovan kan du förstås själv bestämma hur enskilda mappar och filer ska sparas. Du kan alltså välja mellan att ha dem på datorn eller enbart i molnet.

HUR? Högerklicka på en fil eller en mapp och välj Behåll alltid på den här enheten eller Frigör utrymme.


Dölj en mapp på Onedrive

Precis som tidigare kan du välja att inte synkronisera filer från Onedrive till en enskild dator. Så här kan du exempelvis göra om du har privata filer på Onedrive som du inte på något sätt vill ska synas på en jobbdator.

Onedrive

HUR? Klicka på Onedrive-ikonen till höger och välj Inställningar, Konto. Klicka på Välj mappar och avmarkera de som inte ska sparas.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning