Lägg till i Snabbåtkomst

Utforskaren är det program som du använder för att hantera filer på datorn. I och med lanseringen av Windows 10 fick den ett antal nya smarta funktioner som du hittar under menyerna högst upp. Använder du några funktioner extra ofta kan du lägga till genvägar i Snabbåtkomst. Det här är det lilla minimala verktygsfält som du har högst upp till vänster i Utforskaren.

HUR? Leta reda på den knapp eller meny du använder ofta och högerklicka på den. Välj Lägg till i verktygsfältet Snabbåtkomst.


Dela med ett högerklick

En smart funktion i Fall Creators Update är att det numera finns ett alternativ för att dela med sig av filer direkt i Utforskaren.

Dela

HUR? Öppna Utforskaren och högerklicka på en fil. Välj Dela och markera den mottagare som du vill skicka filen till.


Städa i Skicka till

Funktionen Skicka till är en underskattad genväg. Genom att högerklicka på en mapp eller en fil och välja Skicka till finns ett antal smarta saker som du kan göra med filen. Det kan även finnas ett antal onödiga alternativ, som exempelvis att skicka till en fax. Det går dock enkelt att ta bort det.

HUR? Öppna Sök, skriv Kör och sätt igång programmet Kör. Alternativt använd kan du använda kortkommandot Windows+R. Skriv nu shell:sendto och tryck Retur. Nu visas en mapp med de alternativ som finns i Skicka till, så här kan ta bort det onödiga.


Snabba genvägar till program…

Du kan förstås också lägga till nya verktyg i Skicka till, till exempel program som du ofta vill använda.

HUR? Öppna Skicka till-mappen som ovan. Öppna sedan Startmenyn och leta upp ikonen till det program du vill använda. Markera ikonen med vänster musknapp och dra den till Skicka till-mappen. Nu skapas en genväg här.


… och mappar

I Skicka till går det förstås även att lägga in genvägar till mappar där du ofta vill lägga filer.

HUR? Öppna Skicka till-mappen som ovan. Högerklicka på en mapp, dra den till Skicka till och släpp. Välj Skapa genvägar här.


Hitta dina filer

Om du ska söka efter en fil gör du det enklast i Utforskaren.

HUR? Öppna Utforskaren och öppna den mapp eller enhet du vill söka i. Vill du söka överallt klickar du på Den här datorn. Skriv in ditt/dina sökord och tryck Retur på tangentbordet.


Skräddarsy sökningar

Får du för många sökträffar med metoden ovan kan du behöva avgränsa sökningen.

Skräddarsydda sökningar

HUR? Sök som ovan och klicka sedan på rubriken Sök i menyerna högst upp. Nu kan du välja att begränsa sökningen utifrån filtyp, datum, storlek och andra egenskaper.


Sök med förstoringsglaset

För att göra enkla sökningar behöver du inte öppna Utforskaren. Det finns ett snabbare sätt.

HUR? Klicka på förstoringsglaset till höger om Startknappen och skriv in ditt sökord. Det mest troliga resultatet kommer först, men vill du bara söka filer klickar du på knappen Hitta resultat i dokument ovanför. Du kan även använda Filter för att ytterligare detaljstyra sökningen.


Så säkerhetskopierar du filerna

Det är ovanligt att Windows-uppdateringar ställer till några problem, men det här kan förstås hända. Innan du sätter igång är det därför klokt att säkerhetskopiera alla viktiga filer. Om de ligger i säkert förvar går det i värsta fall att återställa datorn till fabriksläget. Du kan säkerhetskopiera dina filer manuellt, men det finns även en inbyggd funktion för säkerhetskopiering i Windows 10 som heter Filhistorik.

Filhistorik

HUR? Öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet och välj Säkerhetskopiering. Stoppa in ett usb-minne eller en extern hårddisk, välj Lägg till en enhet och markera din disk. Klicka på Fler alternativ så kan ställa när säkerhetskopiera ska ske och vad som ska vara med. Här kan du också välja Säkerhetskopiera nu för att starta den på en gång.


Kolla tidigare versioner

När du har aktiverat Filhistorik får det en positiv bieffekt: Du kan gå tillbaka till tidigare versioner av enskilda filer som du har ändrat direkt från Utforskaren.

HUR? Högerklicka bara på en fil du vill använda och välj Egenskaper, Tidigare versioner. Markera en version och välj Återställ.


8 kortkommandon i Utforskaren

Alt+Enter. Gå direkt till Egenskaper för markerad fil.
Del eller Ctrl+D. Släng en markerad fil.
Skift+Del. Släng en markerad fil direkt – utan att lägga den i papperskorgen.
F2. Byt namn på en markerad fil eller mapp.
F3. Gå till sökfönstret.
F4. Gå till adressfältet.
Ctrl+Skift+N. Skapa en ny mapp.
Backsteg. Gå en nivå uppåt när du befinner dig i en mapp.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning