Korrigera fel upplösning

Om du missnöjd med bildkvaliteten på skärmen kan det bero på den är felinställd. Lyckligtvis är det lätt fixat.

Upplösning

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ och ändra skärmens Upplösning. Som regel är den rekommenderade upplösningen också den bästa.


Kör skärmen stående

Har skärmen hamnat på fel ledd? Det här går att ändra på.

HUR? Öppna Inställningar, System, Visningsalternativ. Under Orientering väljer du Stående eller Liggande.


Justera färgerna

Vill du få bättre kontroll över skärmens färger finns det möjlighet att justera detta – men tänk på att de förvalda inställningarna som regel är de bästa.

Bildskärmskort

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ och bläddra dig ned till Egenskaper för Bildskärmskort. Har kan du välja Bildskärm och Färghantering för att få fram olika avancerade inställningar.


Ändra storlek på texten

Har du svårt att se texten på skärmen eller tycker du att den är för stor? Du kan ändra storleken procentuellt.

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ. Under Skala och layout kan du ändra procentsatsen så att storleken blir större eller mindre. Även här är det rekommenderade alternativet också det bästa. Du kan också välja Anpassad skalning för att välja en procentsats hel fritt, men det här kan leda till problem.


Anpassa datorns färger

I Windows 10 är det enkelt att ändra färger på exempelvis text och bakgrunder. Tanken är att datorn ska bli mer personlig.

Accentfärg

HUR? Öppna Inställningar och välj Anpassning. Klicka på Färger för att styra färgvalet. Om du vill slippa bestämma själv klickar du på Välj en accentfärg från min bakgrund automatiskt. Under rubriken Visa accentfärg på följande ytor väljer du själv vilka komponenter som ska använda färgerna.


Dolda teman piffar till Windows

Det finns stora möjligheter att ge Windows ett roligare utseende genom att använda så kallade teman. Dessa ändrar bakgrundsbilden och anpassar menyfärgerna till detta.

HUR? Klicka på Inställningar, Anpassning, Teman och bläddra ned till rubriken Använd ett tema. Välj Hämta fler teman från Store så kan du ladda hem dem gratis. När du laddat ned och installerat ditt nya tema kan du aktivera det via Teman. Här kan du också skräddarsy utseendet.


Svartjobb i mörka miljöer

En smart detalj är att du kan göra dina appar mörka i stället för ljusa. Bakgrunden blir alltså svart och texterna vita. Det här kan vara bekvämt när man surfar i mörka miljöer.

Mörk

HUR? Välj Inställningar, Anpassning, Färger. Under Välj Standardappläge kan du växla mellan Ljus och Mörk.


Sov bättre med nattläge…

Bildskärmens blå sken kan försämra nattsömnen och somliga säger att man inte ska använda datorn före läggdags. Om du ändå vill göra det kan Windows 10:s nattläge ändra färgskalan så att det farliga blå ljuset reduceras.

Nattläge

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ och slå på Nattläge. Du kan klicka på Inställningar för nattläge för att ändra färgtemperaturen.


… och slå på det automatiskt

Om du vill slippa slå på nattläget själv kan du schemalägga det vid en bestämd tidpunkt.

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ, Inställningar för nattläge. Slå på Schemalägg nattläge och ange när det ska slås på och av.


Växla mellan pek och tangent

Det finns två grundlägen i Windows 10: Ett för vanliga datorer och ett för surfplattor. Windows väljer automatiskt rätt beroende på din hårdvara, men du kan själv byta.

Surfplatteläge

HUR? Öppna Åtgärdscenter och slå på eller av Surfplatteläge. Du också aktivera Rotationslås, som gör att skärmen inte byter läge när du roterar den.


Styr surfplattans beteende

Vill du helt koppla bort automatiken som väljer läge utifrån hårdvara? Även det är möjligt.

HUR? Välj Inställningar, System, Surfplatteläge och växla mellan Använd surfplatteläge och Använd skrivbordsläge under rubriken När jag loggar in.


Aktivera skärmtangentbord

Windows 10 har ett virtuellt tangentbord som du kan använda när du befinner dig i surfplatteläget. Det aktiveras automatiskt, men du kan också slå på det manuellt även i datorläget.

HUR? Gå till Inställningar, Enheter, Inmatning och aktivera funktionen Visa pektangentbordet när inte surfplatteläge används och inget tangentbord är anslutet.


Så tar du en skärmbild

När du behöver visa andra människor någonting från din dator är det praktiskt med en skärmbild. Du tar alltså en bild av exakt det som visas på skärmen och sparar det som en fil.

HUR? Den snabbaste lösningen är att använda tangenten Print Screen (ibland PrtScr). Tryck på den, öppna valfritt ritprogram (Paint går bra) och klistra in bilden.


Skräddarsydda skärmbilder 

Det finns också två mer avancerade sätt att ta en skärmbild.

HUR? Du kan också använda tangentkombinationen Alt+PrtScr om du bara vill ta en bild av aktuellt fönster. Klistra sedan in den som ovan. Vill du inte öppna något separat program kan du trycka på Windows+PrtScr för att spara bilden som en fil direkt i mappen Bilder, Skärmbilder.


Programmet som tar bättre skärmbilder

För att få ännu bättre kontroll över dina skärmbilder kan du använda det inbyggda programmet Skärmklippverktyget.

HUR? Öppna Sök, skriv Skärmklippverktyget och dubbelklicka för att öppna. När programmet är aktivt klickar du på Nytt för att ta en skärmbild. Som du ser kan du även välja Läge, exempelvis fullskärm eller enbart aktivt fönster. Du kan även lägga på en fördröjning. När du ha tagit ditt skärmklipp visas det på skärmen och du kan göra enkla redigeringar. Välj Arkiv, Spara som eller Arkiv, Skicka till.


Aktivera Windows Ink

En kul ny funktion i Windows 10 är Windows Ink. Den gör det lättare för dig som har dator med pekskärm och penna.

Windows Ink

HUR? För att aktivera Windows Ink högerklickar du på Aktivitetsfältet längst ned på skärmen och väljer Visa knappen Windows Ink-arbetsytan. Ta fram menyn genom att klicka på den nya knappen Windows Ink-arbetsytan till höger på skärmen. För att stänga menyn klickar du på samma knapp – eller på datorns skrivbord.


4 sätt att använda Windows Ink

När du har aktiverat Windows Ink finns det flera olika sätt att använda det.

  • Fästisar. Du kan skriva korta anteckningslappar på skärmen, ungefär som traditionella gula notis-lappar.
  • Skissblock. Rita och skissa på fri hand, som ett klassiskt ritblock.
  • Skärmskiss. Ta en bild av skärmen och rita på den. På så sätt kan du enkelt visa och förklara någonting du har gjort på datorn.
  • Fler appar. Det finns många fler appar som är gjorda för Windows Ink. Du köper dem eller hämtar dem gratis via Microsoft Store.

Fixa genväg med pennan

Om du använder Windows Ink med en penna som har stöd för funktionen kan du använda dess knapp för att starta olika verktyg, till exempel att ta en skärmbild eller starta anteckningsverktyget Onenote.

Penna

HUR? Öppna Inställningar och välj Enheter, Penna & Windows Ink. Bläddra ned till Penngenvägar och ställ in pennan.


Växla mellan högtalarna

Har du flera ljudprylar, till exempel både hörlurar och hörlurar? Att växla mellan dem har blivit smidigare.

HUR? Klicka på hörlursikonen till höger och välj pilen. Nu visas dina ljudenheter – och du kan snabbt växla mellan dem.


Gör skärmen lättläst med filter…

Har du svårt att se det som står på skärmen? Genom att byta färger kan allt bli tydligare.

Färgfilter

HUR? Öppna Inställningar, Hjälpmedel och klicka på Färg & högkontrast i vänstermenyn. Slå på funktionen Färgfilter och välj vilket du vill använda. Olika filter passa olika synproblem. Du kan växla mellan dem med Windows+Ctrl+C.


… och högkontrast

En annan lösning för den som har synproblem kan vara att använda funktionen högkontrast.

HUR? Öppna Inställningar, Hjälpmedel och klicka på Färg & högkontrast i vänstermenyn. Under Välj ett tema markerar du det alternativ som passar dig bäst. Du kan exempelvis använda svart eller vit bakgrund. När du klickar på ett alternativ visas ett exempel. Bekräfta med Verkställ.


Aktivera förstoringsglaset

Ett annat verktyg för dig som har dålig syn är Förstoringsglaset, som förstorar det du ser på skärmen.

Förstoringsglaset

HUR? Klicka på Inställningar, Hjälpmedel, Förstoringsglaset och slå på funktionen med översta reglaget. För att förstora skärmen klickar du på knappen + och du återgår med -. Klicka på Vyer för att välja om hela skärmen ska förstoras, eller bara en liten del. När du inte använder förstoringsglaset döljs det, men du aktiverar det med ett klick.


Hitta den bortsprungna musen

Har du svårt att se musmarkören? Du kan välja att förstora den och ändra färger.

HUR? Klicka på Inställningar, Hjälpmedel, Mus. Testa dig fram och välj de alternativ som passar dig bäst.


Få texten uppläst automatiskt

Windows får en allt bättre skärmläsare. Personer med synproblem kan alltså få texten uppläst med en digital röst.

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Hjälpmedel, Skärmläsaren. Slå på den med reglaget högst upp och flytta dig till den text du vill ha uppläst.


Skräddarsy skärmläsaren

Du kan själv bestämma hur skärmläsaren ska bete sig – så att den passar just dig.

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Hjälpmedel, Skärmläsaren. Under Röst kan du byta språk, och du kan även justera hastighet, tonhöjd och pauser.


Diktera i stället för att skriva

Windows 10 har fått en röstfunktion som gör att du kan läsa in text i stället för att skriva den.

HUR? Öppna pektangentbordet i Aktivitetsfältet och välj mikrofonen. Du kan också trycka på Windows-tangenten och H samtidigt. Nu kan du diktera in det du vill skriva.


Koppla bort onödiga hjälpmedel

För den som exempelvis har nedsatt syn finns det hjälpmedel som gör Windows 10 lättare att använda. För andra kan dessa mest skapa problem – men de går lyckligtvis enkelt att koppla bort.

HUR? Gå till Inställningar, Hjälpmedel och slå av de funktioner som stör.