1. Koppla upp dig manuellt

Att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk är lätt i Windows 10.

Koppla upp

HUR? Klicka på nätverkssymbolen nere till höger på skärmen så visas en lista över de tillgängliga trådlösa nätverk som du kan använda. Klicka på den du vill använda och välj Anslut. Om nätverket är öppet är det här allt du behöver göra. Är det skyddat måste du ange ett lösenord första gången du använder det, men i fortsättningen kommer Windows ihåg det.


2. Glöm ett nätverk

Att Windows kommer ihåg lösenordet till ditt trådlösa nätverk är i grund och botten bra, men om ett nätverk har börjat krångla kanske du vill koppla bort och glömma det.

HUR? Klicka på Inställningar, Nätverk och Internet, Wi-fi och välj Hantera kända nätverk. Nu ser du en lång lista på de nätverk datorn minns, och du kan klicka på det du vill ta bort och välja Glöm.


3. Anslut automatiskt till öppna nät

Du som surfar på resande fot kan du välja att ansluta dig automatiskt till wifi-nätverk. Med hjälp av uppgifter från sina många användare analyserar Microsoft vilka öppna nätverk som är stabila och snabba, och dessa hamnar på en ”vitlista”. Är du i närheten av ett sådant kopplas du upp automatiskt. Microsoft menar att det här är tillräckligt säkert så länge du inte gör känsliga saker. Du som tycker att det känns osäkert kan förstås slå av funktionen.

Öppna surfpunkter

HUR? Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi. Under rubriken Anslut till öppna surfpunkter som föreslås kan du välja eller Av.


4. Köp surf med ditt Windows-konto

På vissa platser kostar det pengar att surfa, till exempel på en del flygplatser. Om du vill slippa krångla med betalkort eller förbetalningar kan du köpa surf med hjälp av den betalinformation som är knuten till ditt Microsoft-konto.

HUR? Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Wi-Fi. Se till att Hitta betalabonnemang för öppna surfpunkter som föreslås nära mig är aktiverat. När du ansluter till ett anslutet betalabonnemang så öppnas automatiskt Microsofts app Köp Wi-Fi & mobildata. Här får du erbjudande om att köpa internet, och du ser vad det kostar. Om du inte har lagt in ett betalningsalternativ får du göra det.


5. Dela din uppkoppling

I smarta mobiler har det länge funnits en funktion som kallas mobil hotspot och som gör att du kan dela din internetuppkoppling med andra. Nu kan du göra det i en Windowsdator också.

Internetdelning

HUR? Öppna Inställningar och välj Nätverk och Internet, Delning av trådlös anslutning. Välj att aktivera den med reglaget högst upp. För att ansluta letar man upp ditt nätverksnamn och fyller i ditt lösenord. Båda dessa skapas automatiskt av systemet, och för att ändra trycker du på Redigera. Observera att det här inte fungerar på alla datorer.


6. Kolla hur mycket du surfar

Om du surfar via mobilt bredband kostar varje förbrukad megabyte som bekant pengar. I Windows 10 är det lätt att ta reda på hur mycket data som förbrukas och vilka de största syndarna är.

HUR? Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Dataanvändning. Detaljer om vilka appar som förbrukar mest finns under Användningsinformation.


7. Döp om nätverket och spara pengar

Att surfa via mobilt bredband kallas för Anslutning med datapriser, och många appar kan automatiskt reducera förbrukningen. Problemet är att vi datoranvändare ofta surfar via mobiltelefonens internetdelning (mobil hotspot). Som standard uppfattar Windows detta som en vanlig wifi-anslutning, men du kan själv ändra så att den i stället blir en anslutning med datapriser.

Datapriser

HUR? Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Status. Se till att du är uppkopplad på den anslutning du vill ändra och välj Ändra anslutningsegenskaper. Ändra reglaget vid Ange som anslutning med datapriser.


8. Dölj din dator

För att bli säkrare när du surfar på offentliga nätverk kan du göra din dator osynlig. När du är hemma bör du däremot vara synlig – annars funkar det exempelvis inte att dela filer eller skrivare.

Offentligt nätverk

HUR? Öppna Inställningar, Nätverk och internet, Status. Välj Ändra anslutningsegenskaper och välj Offentligt om du vill vara osynligt och Privat om du vill vara synlig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning