Snooza ditt wifi

Om du vill slippa bli störd av exempelvis Facebook och Twitter kan du tillfälligt slå av din internetuppkoppling. Du ”snoozar” alltså internet på samma sätt som du tillfälligt stänger av klockradion på morgonen.

HUR? Klicka på nätverksikonen nere till höger på skärmen. Du ser nu en knapp som heter Wi-Fi och som du använder för att slå på och av din trådlösa uppkoppling. Om du stänger av öppnas en dialogruta. Växla från Manuellt till något av de förvalda tidsförslagen så stängs wifi under en begränsad tid.


Dela med andra

En smart och ny funktion i Windows 10 heter Delade upplevelser och låter dig skicka meddelanden mellan dina egna enheter eller till andra uppkopplade prylar i närheten.

Dela

HUR? Öppna Inställningar, System och bläddra ned till Delade upplevelser. Slå på eller av funktionen och välj om du bara ska dela och ta emot från dina egna enheter – eller med alla i närheten.
Koppla ihop datorn och mobilen


Koppla ihop mobil och dator

En välkommen nyhet i Windows 10 Fall Creators Update är att Microsoft låter din dator och mobiltelefon samarbetar bättre tillsammans – även om du inte kör en Windows-mobil. Du kan exempelvis skicka vidare webbsidor utan att du behöver skriva in adressen på nytt och du kan svara på textmeddelanden eller se missade samtal från dina länkade mobiltelefoner.

Länka telefonen

HUR? Öppna Inställningar, Telefon och klicka på Lägg till en telefon. Skriv in ditt mobilnummer så får du ett sms med en länk till den app du behöver. Har du en Android heter appen Microsoft Launcher. Installera appen och välj Kom igång för att ställa in den. Logga sedan in med samma Microsoft-konto som du använder på datorn. Avsluta med Slutför.


5 andra sätt att synka med mobilen

 • Genom att installera appen Onedrive på din Android eller Iphone blir det lätt att flytta filer mellan dator och telefon. Allt du lägger i datorns Onedrive-mapp kommer du också åt från telefonen och tvärtom. Tänk på att logga in med samma användarnamn som på Windows 10.
   
 • Microsoft har släppt appar för Microsoft Office för Android, Iphone och Ipad. Med hjälp av dem kommer du åt dina dokument på valfri pryl.
   
 • Du som kör mejlen, kalendern eller adressboken i Microsoft Outlook kommer även åt den via Android, Iphone och Ipad. Det enda som krävs är att du laddar hem appen Microsoft Outlook från Google Play eller App Store.
   
 • Som regel går det att koppla ihop en Windows 10-dator med telefon eller surfplatta med hjälp av usb-sladd. Du kan på så sätt flytta över exempelvis de digitalbilder som du har tagit med hjälp av Utforskaren i Windows.
   
 • Behöver du mer detaljerade tips om hur du får Windows 10 att fungera med din mobil? Öppna Windows 10-programmet Telefonassistenten. Genom att markera din telefon får du steg för steg-instruktioner för varje pryl.
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning