Spara dina flikar till senare

Windows 10:s inbyggda webbläsare Edge har många smarta funktioner, till exempel möjligheten att spara flikar. Om du exempelvis har ett antal artiklar som du vill fortsätta läsa kan du spara dem till ett senare tillfälle – även om du stänger av datorn.

Flikar

HUR? Öppna ett antal flikar och klicka på ikonen Spara undan dessa flikar uppe i vänsterhörnet. Flikarna stängs nu, och för att visa dem klickar du på ikonen Flikar som du sparat undan till vänster. Klicka på en enskild flik för att öppna den eller Återställ flikar för att öppna alla.


Visa flikar som miniatyrer

Har du många flikar öppna samtidigt märker du säkert att det är svårt att hitta rätt. I Edge kan du dock förhandsvisa flikarna.

HUR? Klicka på nedåtpilen som du hittar till höger om dina aktiva flikar. Nu visas alla som miniatyrer, och du kan klicka på någon av dem för att öppna en flik.


Stäng andra flikar blixtsnabbt

För dig som har många flikar öppna kan det också vara intressant att kunna stänga alla utom den du vill läsa.

HUR? Högerklicka på den flik du vill ha kvar och välj Stäng övriga flikar.


Fimpa alla nya flikar

En variant av tipset ovan är att stänga alla flikar som är nyare än den du har framme, alltså alla som befinner sig till höger.

HUR? Högerklicka på den flik du vill ha kvar och välj Stäng flikar till höger.


Anteckna direkt på sajten

När du surfar med Edge kan du göra anteckningar direkt på sajten, och du kan även rita och markera med en gul överstrykningspenna. Dina markeringar kopplas till ditt Microsoft-konto och visas på alla dina datorer. Ja, du kan även dela dem med andra.

Anteckna

HUR? Klicka på ikonen Lägg till anteckningar uppe till höger så öppnas en verktygslåda. För att spara eller dela dina anteckningar använder du ikonerna till höger om den.


Öppna fönster med ett klick

En smart liten funktion är att du kan öppna nya webbläsarfönster med ett klick – direkt från Aktivitetsfältet.

HUR? Högerklicka på Edge-ikonen i Aktivitetsfältet och välj Nytt fönster.


Hitta inställningarna

Inställningsmenyn i Windows Edge är lite undangömda. De går dock att hitta.

HUR? Klicka på ikonen som har tre prickar och som du hittar högst upp till höger. Här hittar du bland annat alternativet Inställningar.


Googla i Edge

Microsofts söktjänst Bing är förvald i Edge, men precis som i andra webbläsare kan du ändra detta. Du kan med andra ord använda Google om du gillar den bättre.

Sökmotor

HUR? Öppna Inställningar och välj Visa avancerade inställningar, Sök i adressfältet med, Byt sökmotor. Hittar du inte din sökmotor där så får du först surfa till sökmotorns sajt, så dyker den upp i listan.


Smidigare byte från Chrome

Det har blivit lättare att byta webbläsare från Google Chrome till Edge. Numera kan du inte bara importera favoriter, webbhistorik och lösenord utan även cookies, formulärdata och inställningar.

HUR? Öppna Inställningar, Importera från en annan webbläsare och välj den webbläsare du vill använda. Följ instruktionerna.


Hitta gamla trotjänaren Explorer

Edge är som bekant efterföljaren till Microsofts gamla trotjänare Internet Explorer. Den är borta i Windows 10, men det går faktiskt att plocka fram om du föredrar att använda den.

Internet Explorer

HUR? Klicka på Sök och skriv Internet Explorer. Du ser nu programmet i listan och kan klicka för att öppna programmet. Du kan också högerklicka och välja Fäst i Aktivitetsfältet eller Fäst på Start för att skapa genvägar.


Öppna en sajt i Internet Explorer

Om du bara vill öppna en enskild sajt i Internet Explorer kan du göra det direkt från Edge. Det här är ett bra val för urgamla sidor som Edge har problem att öppna.

HUR? Öppna sajten i Edge och välj Inställningar, Öppna med Internet Explorer.


Fäst favoritsajterna i Startmenyn…

Du vet väl att du kan fästa en genväg till din favoritsajt på Startmenyn. Gör du det här öppnar du den med ett klick utan att du först behöver slå igång Edge.

HUR? Klicka på Inställningar när du är inne på en sajt. Du hittar nu alternativet Fäst den här sidan på Start. Välj detta så hamnar sajten som en bricka i startmenyn och du kan enkelt klicka dig tillbaka till sajten.


… eller på Aktivitetsfältet

Du kan även fästa webbplatser på Aktivitetsfältet.

Fäst i Aktivitetsfältet

HUR? Öppna valfri sajt i Edge och klicka på Inställningar. Välj Fäst den här sidan i aktivitetsfältet.


Spara artiklar för senare läsning

Edge har en smart funktion som kallas för Läslista. Den låter dig spara artiklar till senare.

HUR? Öppna sidan du vill spara och klicka på ikonen med en stjärna. Välj Läslista, Lägg till så sparas länken. Du når den genom att klicka på ikonen med tre linjer. Den kallas Hubben och här samlas även dina bokmärken (Favoriter), historiken över senast besökta sidor samt dina nedladdningar.


Redigera dina bokmärken

Det går numera att redigera adresser till sina bokmärkta favoriter.

HUR? Öppna verktyget Favoriter i Edge och högerklicka på en Favorit. Välj Redigera URL för att ändra adressen.


Läs utan saker som stör

Om du vill läsa en artikel utan att störas så är Läsvy en bra funktion. Vad den gör är att skala bort allt som inte har med artikeln att göra, alltså allt utom text och bild.

Läsvy

HUR? Du använder funktionen genom att klicka på bokikonen uppe till höger. När du gör det visas bara texten. Observera att Läsvy tyvärr inte fungerar på alla sidor.


Läs e-böcker direkt

Edge fungerar även som e-boksläsare. Den kan alltså visa så kallade epub-filer på direkten. Microsoft har även börjat sälja e-böcker via Microsoft Store, men än så länge bara i USA.

HUR? Öppna en e-bokssajt, till exempel laddaner.nu/ebok. Leta upp en bok och klicka så öppnas den direkt i Edge.


Rita i dina e-böcker

Stödet för e-böcker har blivit betydligt bättre i Windows 10, och i Fall Creators Update får du även nya alternativ för att markera, stryka under, kopiera och kommentera.

E-bok

HUR? Markera den text du på något sätt vill markera och högerklicka så öppnas en meny med olika alternativ.

Rotera dina pdf-filer

Du kan även läsa pdf-filer i Edge, och i Fall Creators Update går det även att korrigera en fil som har hamnat på snedden.

HUR? Öppna en pdf-fil i Edge och klicka någonstans i dokumentet så öppnas ett verktygsfält. Klicka på den runda pilen för att rotera. Du har även fått några andra nya verktyg, till exempel en innehållsförteckning.


Anteckna i pdf

Det går inte bara att läsa pdf-filer i Edge. Du kan även markera och anteckna i dem.

HUR? Markera den text du vill markera och högerklicka. Nu öppnas en meny med dina alternativ.


Surfa med tillägg…

Precis som Chrome och Firefox har Edge numera stöd för så kallade tillägg. Andra tillverkare kan med andra ord släppa små miniprogram som körs direkt från webbläsaren. Det sociala nätverket Pintrest kan exempelvis lägga till en knapp – för dig som snabbt vill dela bilder härifrån.

Tillägg

HUR? Klicka på ikonen Inställningar med mer (uppe till höger) och välj Tillägg, Hämta tillägg från Store. Du kommer nu till en samlingssida med Edge-tillägg. Klicka på ett tillägg och installera det genom att trycka på Skaffa. När installationen är klar väljer du Starta och därefter Aktivera för att börja använda tillägget.


… och ändra dem

Du kan givetvis ändra inställningar för ett tillägg och du kan välja att helt ta bort det om du inte längre har nytta av det.

HUR? Klicka på ikonen Inställningar med mer (uppe till höger) och välj Tillägg. Dina installerade tillägg visas nu, och genom att klicka på inställningsknappen slår du på eller av tillägget. Du kan även lägga till en snabbknapp i Edge-menyn – och välja Avinstallera för att ta bort det.


5 coola tillägg till Edge

  • Pocket är en tjänst som låter dig spara artiklar – och sedan läsa dem i valfri dator, mobil eller surfplatta.
  • Translator for Microsoft Edge översätter hela sajter automatiskt.
  • Pintrest Save Button är ett tillägg som låter dig dela bilder på det sociala nätverket Pintrest.
  • Office Online ger dig snabb tillgång till dina dokument i Microsofts molnbaserade kontorspaket.
  • Mouse Gestures ersätter vanliga kommandon i Edge med musrörelser. Högerklicka med musen och rita ett mönster så utför du en åtgärd.

Byt till nattläge

På natten kan en vit skärm kännas lite för ljus, och en smart finess i Edge är att du kan växla mellan vanligt och inverterat (svart med ljus text). Det här kan vara användbart om du till exempel sitter framför datorn när det är mörkt runt omkring dig, då ett mörkt tema kan vara skönare för ögonen.

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Välj ett tema.


Rädda hemknappen

Microsoft Edge har som standard ingen hemknapp, utan bara knappar för framåt, bakåt och ladda om. Saknar du en knapp för att snabbt komma tillbaka till din huvudsajt är det enkelt fixat.

Startsida

HUR? Öppna Inställningar och välj Visa avancerade inställningar, Visa knappen Startsida.


Helskärmsläge i Edge

I Fall Creators Update har Edge fått möjlighet att använda sig av helskärmsläge, något som sedan länge funnits hos konkurrenterna.

HUR? Tryck på F11 för att ta bort alla menyer och visa innehållet i helskärmsläge. Tryck sedan på F11 igen för att återgå till normalläget


8 smarta kortkommandon i Edge

Ctrl+D lägger till sidan du är på i dina favoriter eller till din läslista.
Ctrl+I öppnar dina favoriter.
Ctrl+F låter dig söka på sidan du befinner dig på.
Ctrl+H öppnar en lista med besökta sajter.
Ctrl+Shift+R ger dig läsvy där allt förutom text och bilder skalas bort.
Ctrl+Shift+P öppnar upp ett nytt fönster i privatsurfläge.
Ctrl+Siffra låter dig hoppa till den flik som befinner sig på siffrans nummers plats.
Esc stoppar en sida från att laddas.