Mate 10 Lite har precis som Huawei Mate 10 Pro en 1080p-skärm i 18:9-format och mått på cirka sex tum (5,9 tum för Mate 10 Lite och 6 tum blankt för Mate 10 Pro). Men där slutar likheterna. Det här är till skillnad från alla andra bredbildstelefoner vi hittills sett inte ett maxat flaggskepp, utan en lur i mellanklass med ett pris på under 4 000 kronor. Det innebär bland annat lägre prestanda, enklare skärmpanel och färre funktioner.

Huawei Mate 10 Lite
Huawei Mate 10 Lite är bekväm att greppa med tanke på storleken.

Till det yttre ser Mate 10 Lite inte heller ut som sin namne, snarare ser den ut att ha lånat sin design av Huawei P10 Plus, med matt aluminiumbaksida, jämnt rundade kanter och vit framsida. Vi gillar stilen rent ergonomiskt, det är en telefon som är bekväm att greppa trots stora mått – då skärmen har ett par millimeters kant även på långsidan är den relativt bred.

På telefonens undersida sitter en mikro usb-typ, något vi hade hoppats varit utrotat vid det här laget, men tydligen klänger den sig kvar. Här hittar vi också ett 3,5 millimeters hörlursuttag – jodå, det finns kvar här även om Mate 10 Pro skippade det – och en monohögtalare som ger oss bra volym men ett lite skränigt mellanregister.

Läs även: Stort test av billiga mobiler som ändå håller måttet

Som förväntat i mellanklass

Prestandamässigt överraskar Mate 10 Lite inte. Den är byggd på Huaweis systemkrets Kirin 659 med fyra lite snabbare och fyra strömsnåla kärnor och en beräkningskraft som är ungefär hälften av den i moderna flaggskepp. Det räcker med bred marginal till nästan allt. Tung videohantering och krävande 3d-spel kanske inte är att föredra, men du bör inte ha några problem att fota, surfa, mejla eller ringa.

Huawei Mate 10 Lite
Hörlursuttag, gammal usb-port och högtalare. 

Mate 10 Lite har inte fått samma jättebatteri som Mate 10 Pro, men dess 3 200 mAh är fortfarande generöst. Det verkar dock inte som om hårdvaran och systemet är riktigt bra på att utnyttja det. Driftstiden på mellan åtta och elva timmar aktiv användning är godkänd, men det är långt ifrån vad vi sett i många andra mobiler i år.

Den stora skillnaden i design jämfört med P10 Plus är avsaknaden av fingeravtrycksläsare och hemknapp som här istället sitter på baksidan. Placeringen av kameran baktill är samma som i Mate 10 Pro dock, två linser mitt baktill på högkant, istället för en kameralist i överkant som på P10.

Skärmen är en lcd-panel istället för oled men med samma upplösning som Mate 10 Pro –1 080 x 2 160 bildpunkter . Det ger oss skarp punkttäthet så länge vi inte försöker oss på att stoppa in telefonen i ett par vr-glasögon. Den ovanligt djupa svärtan ger oss nästan oled-känsla, och maximala ljusstyrkan är godkänd, strax under 500 cd/m2.

Huawei Mate 10 Lite
Det ser mer ut som en Mate 10 Pro på baksidan, med kamera på högkant och fingeravtrycksläsaren under. Ytan baktill är dock matt aluminium och inte blankt glas.

Högupplöst och lågupplöst
Kameran baktill är som i princip alla Huawei-lurar nuförtiden en dubbellins, men här introducerar Huawei en lite ny uppsättning sådana. Huvudkameran är på 16 megapixel med f/2.2-optik och är en sensor utan färgfilter. Den andra sensorn är på 2 megapixel och står för färginformationen i bilderna. Den extra linsen används också för 3d-seende när du använder skärpedjupeffekten.

Läs även: Bästa mobil just nu – stort test

Som kamera håller Mate 10 Lite förväntad kvalitet i prisklassen. Det vi gillar med den är att den känns extra snabb och responsiv i fokus och i sökaren. Slutresultatet är riktigt bra och ger skarpa bilder i dagsljus, men ett visst brus och svårighet med färgbalansen i mörka miljöer.

Det som är mer intressant är att vi har samma uppsättning framtill – en högupplöst huvudkamera, i detta fall en på 13 megapixel, och en kompletterande på 2 megapixel. Så nu kan du även sudda bakgrunden i självporträttet. Antingen i realtid i sökaren eller i efterhand i Huaweis galleri-app.

Huawei Mate 10 Lite
Framsidan med sina dubbla kameror. Här sert vi också ljussensorn. som är extra tydlig i denna vita modell.

Till skillnad från Mate 10 Pro så har Mate 10 Lite inte fått Android Oreo-installation utan kör åtminsone tills vidare Android 7.1. Även egna gränssnitttet EMUI är av äldre versionen 5.1. Det innebär att vi går miste om ett par förbättringar som mer diskreta systemnotifieringar, och att färre av Huaweis egna appar är specialanppassade för nya avlånga skärmformatet. De flesta skalar om bra per automatik medan en del andra får svart marginal i kanterna. 

Omdöme

För runt 3 900 kronor får vi precis den telefon vi förväntar oss: en välbyggd lur med stabila om än inte toppade prestanda, en snygg bildskärm och få saker att egentligen klaga på. Det största irritationsmomentet är den gamla usb-porten. Men det är inte heller något varken funktionsmässigt eller kvalitetsmässigt som överraskar positivt. Det skulle möjligen vara kameran på framsidan. Om snygga selfies är livsviktigt för dig kan det här vara rätt telefon. Och vill du ha 16:9-skärm utan att lägga ner en tusenlapp till för att få betydligt vassare Oneplus 5T är det här det enda alternativet.

Fakta Huawei Mate 10 Lite

Testad: December 2017
Tillverkare: Huawei
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 659 / 4st Cortex A53 2,36 GHz, 4st Cortex A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-T830 MP2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,9 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (409 ppt)
Kameror: 16 + 2 megapixel med led bak, 13 + 2 megapixel bak
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 7.0 med EMUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim-kort
Batteri: 3 340 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), ca 10h blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,5 x 0,75-0,85cm
Vikt: 164 gram
Pris: 3 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 63 559 poäng
Geekbench 4: 3 581 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 12 456 poäng

plus

Stor skärm
Välbyggd och bekväm
Smart selfie-kamera

minus

Mikro-usb
Ingen vidare högtalare
Batteritiden kunde vara bättre

Betyg 4 av 5