Så hämtar du appar i Microsoft Store

Precis som i en smartphone eller surfplatta kan du hämta hem appar (program) direkt i systemet om du kör Windows 10. Den tjänst som sköter det här hette tidigare Windows Store men har i och med lanseringen av Fall Creators Update bytt namn till Microsoft Store.

Microsoft Store

HUR. Öppna Microsoft Store så kan du söka efter en app högst upp till höger eller bläddra via kategorier. Om det är en gratisapp installerar du den genom att klicka på Gratis. Om det är en betalapp står det istället ett pris. Första gången du handlar får du välja Lägg till en ny betalningsmetod.


Avinstallera smidigare

Att avinstallera program och appar är smidigare än någonsin i Windows 10.
HUR? Leta upp programmet via Alla appar. Högerklicka och välj Avinstallera. Om det är en modern app startar avinstallationen direkt och annars öppnas Kontrollpanelens avinstallationsfunktion. Du kan även gå in via Inställningar, Appar, Appar och funktioner.


Ändra standardappen

Vissa program och appar startar automatiskt när du klickar på en fil. Du kan exempelvis låta Foton starta så snart du klickar på en bildfil. Vad som ska vara standardprogram väljer du själv.

Standardappar

HUR? Gå till Inställningar, Appar, Standardappar. Klicka på den kategori du vill ändra och byt program.


Skriv ut som pdf

Pdf är ett smidigt format för digitala dokument och som tidigare nämnt kan Edge läsa pdf-filer. Windows 10 kan även skapa egna.
HUR? För att själv skapa pdf-filer kan du skriva ut dem från valfritt program. Windows 10 har nämligen en inbyggd standardskrivare som heter Microsoft Print to PDF, så det enda du behöver göra är att välja den som skrivare. När du gör det sparas din utskrift som en pdf-fil.


Kolla kartor…

Microsoft har en egen utmanare till Google Kartor. Den heter Bing Maps, och du når den via Windows 10-appen kartor.

Kartor

HUR? Öppna appen Kartor och använd den som en detaljerad atlas för hela världen. Du kan söka efter adresser med hjälp av förstoringsglaset till vänster och du kan få vägbeskrivningar med knappen till höger.


… eller flygfoton

En kul finess i appen Kartor är att du kan få se 3d-foton av många städer.
HUR? Öppna Kartor och klicka på knappen Städer i 3d till höger. Du får nu se en lista över städer du kan välja på och du klickar för att visa den.


Trafikkoll i kartorna

Appen Kartor kan också hjälpa dig att hitta bästa vägen hem eller till jobbet utifrån din position. Den håller också koll på trafikläget och avslöjar hur lång hemresan blir.

Trafik

HUR? Öppna appen Kartor och godkänn att den använder din position. Klicka på ikonen Trafik, alltså den som ser ut som ett trafikljus. Första gången måste du välja Kom igång för att ange adresserna. I fortsättningen räcker det dock med att klicka på trafikikonen för att få snabb information.


Konvertera direkt i kalkylatorn…

Windows 10:s inbyggda kalkylator klarar av mer än de fyra räknesätten. Den är även en kompetent konverterare för exempelvis längd och vikt. Du kan med andra ord snabbt få svar på hur lång du är i tum och hur varmt det är i USA just nu.
HUR? Öppna appen Kalkylatorn och klicka på Konverterare. Välj exempelvis Längd, Vikt eller Temperatur och skriv in en siffra överst så ser du resultatet. Du kan också växla enhet genom att klicka på pilen.


… och räkna ut valutakursen

Kalkylatorn kan även räkna ut hur mycket en valuta motsvarar i en annan. Det är en funktion som många användare har efterfrågat och lyckligtvis fungerar den även i nedkopplat läge. För att få aktuella kurser behöver du förstås vara uppkopplad.
HUR? Öppna appen Kalkylatorn och klicka på Konverterare. Välj två valutor och skriv in den summa du vill konvertera överst. Om kursen är inaktuell kan du klicka på Uppdatera valutakurser.


Kör Linux i Windows

En av nyheterna i Windows 10 Anniversary Update var att Linux-varianten Bash släpptes för Windows. I Fall Creators Update blir det lättare att använda Linux i Windows, tack vare att du kan komma åt Linux direkt från Microsoft Store.
HUR? Öppna Microsoft Store och sök efter exempelvis Suse eller Ubuntu. Observera att det här inte är något som vanliga användare har någon stor nytta av.


Spela in videoklipp

Windows blir allt bättre på spel. Med det så kallade Spelläget prioriterar Windows 10 datorns resurser så att du ska kunna spela bättre. Det finns också ett verktyg för att dela videoklipp när man spelar datorspel.

Spelfältet

HUR? Öppna Inställningar, Spel, och välj Spelfältet. Här väljer du om funktionen ska vara aktiv och vilken tangentbordsgenväg du ska använda för att styra den. Om du i stället väljer Spel-DVR ställer du in var och hur dina inspelningar ska sparas.


Anpassa datorn för spel

Du som aldrig spelar kan förstås koppla bort funktionen Spelläga.
HUR? Öppna Inställningar, Spel, Spelläge. Välj om funktionen ska vara aktiv eller inte.


Sänd spelvideo direkt

Du kan också sända ljud och video från när du spelar över internet. Det här gör du via tjänsten Xbox Live eller Beam.
HUR? Styr hur ditt spel visas genom att välja Inställningar, Spel, Sändning. Läs mer om hur du gör i den här guiden.


10 appar du inte får missa

Windows 10 innehåller redan från början många bra appar. Här 15 intressanta exempel.

Alarm
  • Alarm och klocka. En kombinerad väckarklocka, timer och stoppur. Du kan även visa klockan är runt om i världen.
  • Ekonomi. Ekonominyheter, börskurser, valutakurser, bolånekalkylator och andra verktyg för din privatekonomi.
  • Film & tv. Titta på rörlig bild från filer på den egna hårddisken eller handla tv-serier och filmer från Microsoft Store.
  • Groove Musik. En musikapp som kan spela upp mp3-låtar från hårddisken eller Onedrive.
  • Nyheter. Läs nyheter från Sverige och världen.
  • Röstinspelaren. En diktafon som spelar in din egen röst.
  • Sport. Hitta resultat för dina favoritsporter och läs allmänna sportnyheter.
  • Sway. Microsofts gratisprogram för presentationer på webben.
  • Väder. Väderprognoser för den plats där du befinner dig – eller annan valfri ort.
  • Xbox. En app för dig som vill använda datorn för att spela spel.