Plåta med datorn

Windows 10 har en app för att ta bilder med den inbyggda kameran eller med en extern webbkamera. Upplägget är enkelt.
HUR? Öppna appen Kamera och växla mellan kamera- och videoläge med den lilla ikonen till höger. När du har tagit en bild kan du gå direkt till den med den miniatyren längst ned till höger. Du kan också gå via Utforskaren och välja, Bilder, Kamerabilder. När du klickar på bilden öppnas den i Windows 10:s inbyggda app Foton.

Läs även: Allt om Windows 10 – smarta tips och tricks


Redigera dina bilder

Appen Foton innehåller de mest grundläggande funktionerna för att redigera dina bilder.

Redigera

HUR? Öppna appen Foton via Startknappen. Du ser nu dina bilder i kronologisk ordning men du kan också välja att visa dem som Album och Mappar. Öppna en bild och tryck på Redigera så kan du beskära och rotera bilden. Du kan också välja Förbättra för att snabbt få bättre färger eller Justering för att göra mer detaljerade saker. När du är nöjd väljer du Spara eller Spara en kopia. Det senare behåller originalet intakt.


Rita i Foton

Nyligen fick Foton ett antal nya funktioner. Du kan exempelvis rita i en bild för att lägga till text eller markera något intressant.

Rita

HUR? Öppna en bild i appen Foton och klicka på Rita så får du fram ett antal pennor. Genom att dubbelklicka byter du färg och storlek. Du sparar sedan på samma sätt som ovan.


Lägg till bildmappar

Appen Foton håller ordning på fotona på Onedrive och i mappen Bilder på hårddisken. Du kan även ”bevaka” fler mappar.
HUR? Välj Inställningar, Källor och klicka på Lägg till en mapp för att visa bilder härifrån i Foton.


Dela dina bilder

Appen Foton kan också användas för att dela bilder med andra.
HUR? När du öppnar eller markerar en bild dyker det upp en knapp som heter Dela. Här kan du skriva ut bilden, mejla den till någon annan eller dela den i sociala medier.


Sök automatiskt…

I och med lansseringen av Fall Creators Update analyserar Foton automatiskt dina bilders innehåll för att hjälpa dig att hitta rätt. Den använder både bildernas geografiska taggningar och avancerad bildigenkänning.

Sök

HUR. Öppna Foton och klicka på Sökrutan högst upp till höger så kan du söka fritt – eller få förslag från appen. Du kan exempelvis välja att visa alla bilder som innehåller båtar.


… och ta bort ansiktsigenkänningen

En kontroversiell ny funktion i Foton är ansiktsigenkänningen. Appen kan alltså se vilka bilder som innehåller ansikten och gissa vilka som föreställer samma person. Den är faktiskt förvånansvärt bra, och även om all information lagras på din enhet kan det ändå kännas läskigt. Lyckligtvis kan du koppla bort ansiktsigenkänningen.
HUR? Öppna Foton, öppna Inställningar och byt från till Av under Visa och redigera personer.

Låt datorn skapa ett bildspel

Story Remix är en ny funktion i appen Foton. Den använder sig av maskininlärning och mixed reality för att skapa häftiga bildspel av dina bilder och filmklipp.

Remix

HUR? Öppna Foton och klicka på Skapa, Videoremix. Välj minst två objekt och klicka på Lägg till. Nu skapar Windows på egen hand en video och när den är klar kan du välja att exportera eller dela din. Bestäm först filstorlek (small, medium eller large) och avgör sedan hur du vill dela den. Du kan också välja att visa själva filen i Utforskaren.


Gör ett bildspel från grunden

Alternativet till att låta datorn skapa ett bildspel är att göra det själv.

Videoprojekt

HUR? Öppna appen Foton och klicka på Skapa, Videoprojekt. Välj de bilder som du vill ha med och klicka på Lägg till. Nu öppnas ett enkelt redigeringsprogram, och du kan exempelvis styra hur länge varje bild ska visas, om den ska röra sig och om du ska ha text i den. Det går även att lägga till musik. När du är klar väljer du Exportera eller dela.


Spara bilderna automatiskt

Använder du en smartphone för att fotografera behöver du inte föra över bilderna manuellt till datorn. Onedrive-appen kan ladda upp dina bilder automatiskt i molnet, och sedan sparas de på din dator.
HUR? Öppna appen Onedrive i din mobil och klicka på inställningsknappen. Välj Inställningar, Kamerauppladdning och slå på den.


Rita i 3d – och skriv ut

Windows 10 har fått ett ritprogram som heter Paint 3D och som används för att skapa 3d-figurer. Du kan även ladda hem filer som någon annan har skapat från Microsofts sajt Remix3d och jobba vidare med dem i Paint 3D. Resultatet går att skriva ut i en 3d-skrivare. Programmet har fått en rad nya funktioner i Fall Creators Update
HUR? Klicka på startknappen och öppna Paint 3D via den alfabetiska applistan. Första gången startar en förklarande guide som visar hur programmet funkar.


Mixed reality förstärker verkligheten

Den stora nyheten i Windows 10 Fall Creators Update är stöd för mixed reality, vilket kan beskrivas som en variant av virtual reality där den virtuella verkligheten blandas med den ”verkliga".
HUR? För att dra full nytta av mixed reality behöver du köpa ett kompatibelt headset från tredjepartstillverkare som Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo eller Samsung. Priserna ligger på mellan 3 000 och 5 000 kronor styck, sedan kan kostnaden för handkontroller tillkomma.


Kolla i Mixed Reality Viewer…

Du måste du inte köpa speciella headset för att använda dig av mixed reality. Det räcker att du har en kompatibel enhet med webbkamera och programmet Mixed Reality Viewer som följer med Windows 10 Fall Creators Update.

Mixed Reality Viewer

HUR? Öppna programmet Mixed Reality Viewer och bekanta dig med hur det fungerar i den guide som öppnas.


… och modifiera i Paint 3D

Om du vill kan du arbeta vidare med det objekt som du visar kan du automatiskt öppna det i ritprogrammet Paint 3D.
HUR? Öppna programmet Mixed Reality Viewer och välj Gör mer med 3D. Klicka på Paint 3D så öppnas bilden i detta ritprogram.


Plåta konsertaffischer med Cortana

FALL. Den digitala assistenten Cortana har också fått nya funktioner i Fall Creators Update. Det går till exempel att skapa påminnelser av bilder. Om du ser en affisch med information om en kommande konsert behöver du bara fotografera den – sedan hjälper Cortana dig med att komma ihåg datumet. Problemet är att Cortana ännu inte fungerar för oss svenskar. För att aktivera den måste du byta till engelska.
HUR? Kolla i vår artikel på Så får du igång Cortana i Sverige. Här förklarar vi steg för steg hur man kan aktivera Cortana i Windows 10.