Rädda värdefullt lagringsutrymme

Nya datorer och plattor har ofta dåligt med lagringsutrymme, och att rensa bort allt onödigt är lätt med funktionen Storage Sense. Det smarta med funktionen är att den aktiveras först när utrymmet börjar ta slut.

HUR? Klicka på Inställningar, System, Lagring och slå på Storage Sense.


Kör Storage Sense manuellt

Om du vill kan du styra vad Storage Sense ska ta bort och du kan också köra funktionen manuellt.

HUR? Klicka på Inställningar, System, Lagring. Under Storage Sense väljer du Ändra hur vi frigör utrymme för att styra vad funktionen ska göra. Du kan också klicka på Rensa för att ta bort onödiga filer på en gång.


Rensa bort skräp…

Ett annat verktyg för att rensa bort onödiga filer är den gamla klassikern Diskrensning.

Diskrensning

HUR? Öppna Utforskaren och högerklicka på den enhet du vill rensa. Välj Egenskaper, Allmänt, Diskrensning och markera det du vill ta bort. Klicka på OK för att sätta igång.


… och gamla Windows

När du uppdaterar till Windows 10 kan en säkerhetskopia av gamla Windows bli kvar på hårddisken. Du kan enkelt att rensa bort den, och även här använder du Diskrensning.

HUR? Öppna Utforskaren och högerklicka på den enhet du vill rensa. Välj Egenskaper, Allmänt, Diskrensning och klicka på Rensa systemfiler. Nu visas en lista över filer du kan ta bort, exempelvis en gammal Windows-version. Markera varje kategori och klicka på OK så startas diskrensningen.


Välj lagringsplats själv

För att hålla ordning på dina filer kan du bestämma var de ska sparas. Det här är smart om du har mer än en hårddisk på datorn.

Sparas

HUR? Gå till Inställningar, System, Lagring. Klicka på Ändra var nytt innehåll ska sparas, välj det du vill ändra och klicka på pilen.


Kolla vad som slukar plats

Har du dåligt med plats på hårddisken kan det vara smart att kolla vad som slukar utrymme! Det här hjälper dig att rensa manuellt.

HUR? Öppna Inställningar, System och klicka på Lagring. Välj rätt hårddisk så ser du vad som tar upp plats. Klicka för mer detaljer och information om vad du kan ta bort.


Stäng av autostart

Program som startar automatiskt gör din dator långsammare. De går dock att stänga av.

Autostart

HUR? Öppna Aktivitetshanteraren och klicka på fliken Autostart. Markera den app du inte vill starta och klicka på Inaktivera. För att åter aktivera den är det förstås bara att markera och välja Aktivera.


Håll koll på grafikprocessorn

Aktivitetshanteraren visar dig hur mycket av dina systemresurser som används, men hittills har information om grafikprocessorn (gpu) saknats. I Windows 10 Fall Creators Update finns en ny avdelning som visar allt som du vill veta om grafiken, inklusive information om drivrutiner.

HUR? Öppna Aktivitetshanteraren och välj Prestanda. Klicka på GPU så visas information om ditt grafikkort.


Lös problem med smarta Felsökaren

En smart funktion som lanserades i Creators Update heter Felsök. Det är ett verktyg som löser olika sorters problem och du använder dem om något går fel.

Felsök

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Uppdatering och säkerhet. Välj Felsök och markera det som krånglar, exempelvis Internetanslutningar eller Ljud. Välj Kör felsökaren så startar en guide som hjälper dig att rätta till felet.


Kolla datorns hälsa

Säkerhetsprogrammet Windows Defender håller som bekant koll på virus, men den nya funktionen Prestanda och hälsa håller även koll på andra pc-problem.

HUR? Öppna appen Windows Defender Säkerhetscenter via Alla program. Klicka på Prestanda & hälsa för enhet så ser du en så kallad Hälsorapport. Om något är fel visas en varningsikon och du kan använda den för att få förslag på lösningar.


Återställ en krånglade app

Ibland kan en Windowsapp börja krångla, men det finns enkla sätt att snabbt återställa den till originalläget.

Appåterställning

HUR? Välj Inställningar, Appar, Appar och funktioner. Leta upp en app, klicka på den och välj Avancerade alternativ, Reparera. Om det här inte hjälper kan du välja Återställ, som även raderar appens data.


Starta datorn felsäkert

Om datorn krånglar är Felsäkert läge en klassisk lösning. Det betyder att du startar datorn utan några tillägg, vilket förhoppningsvis leder till att du får igång den – och på så sätt kan lösa det som krånglar.

HUR? Klicka på Startknappen och sedan på Av/På. Håll Skift-tangenten nedtryckt och klicka på Starta om. Nu öppnas en ruta där du ska välja Felsök, Avancerade alternativ. Klicka på Startinställningar och sedan på Starta om. När omstarten är gjord visas en meny där du kan välja olika sorters omstarter. Tryck på 4 för att aktivera felsäkert läge.


En annan väg till felsäkert läge

Det går också att sätta igång det felsäkra läget via verktyget Systemkonfiguration.

Felsäker läge

HUR? Öppna Sök, skriv Msconfig och öppna Systemkonfiguration. Byt till fliken Systemstart och bocka för Felsäker start. Klicka OK och starta om datorn. När du är klar i felsäkert läge måste du gå tillbaka och ta bort bocken.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning