Öppna Säkerhetscenter

En stor nyhet som kom i uppdateringen Creators Update var att det inbyggda säkerhetsprogrammet Windows Defender byggdes om i grunden. Nu hittar du de flesta säkerhetinställningar om du öppnar det.

Windows Defender

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter via Alla program.


Sök själv efter virus…

Antivirusdelen i Windows Defender arbetar i bakgrunden utan att du behöver tänka på det. Du kan dock vilja starta en viruskontroll manuellt.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på Skydd mot virus & hot. Välj Snabbsökning och avvakta resultatet.


… och gör det tufft

Du kan öka säkerheten genom att använda en funktion som heter Windows Defender Offline. Den startar om datorn och gör en mer noggrann genomsökning, som varar i cirka 15 minuter.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på Skydd mot virus & hot, Avancerad sökning. Välj Anpassad sökning om du vill välja vilka enheter som ska genomsökas. Den tuffaste sökningen startar du genom att klicka på Windows Defender Offline-sökning. Observera att datorn nu startas innan viruskollen sätts igång


Uppdatera manuellt

Även alla uppdateringar sker i bakgrunden, men du kan söka efter uppdateringar manuellt. Det kan vara bra om det har kommit larm om ett nytt virus och om du är osäker på att Defender har hunnit uppdateras

Skyddsuppdateringar

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på Skydd mot virus & hot. Välj Skyddsuppdateringar, Sök efter uppdateringar.


Skippa Defenders pladder

Windows Defender skickar meddelanden varje gång det sökt igenom datorn efter virus, men detta irriterande pladder kan du lyckligtvis stänga av.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på Inställningar längst ned till vänster. Under rubriken Windows Defender Antivirus-meddelanden väljer du Av.


Kolla att virusskyddet är igång

Du kan inte köra två antivirusprogram samtidigt, så om du installerar ett externt säkerhetspaket från exempelvis F-Secure eller Avast kopplas Defender bort automatiskt. Om du avinstallerar det andra programmet ska Defender kopplas på automatiskt, men det kan vara klokt att dubbelkolla att detta har skett.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på fliken Startsida. Se till att det inte finns några varningsmeddelanden.


Slå av antivirusprogrammet

Ibland kan man tillfälligt behöva slå av antivirusprogrammet. Det här krävs exempelvis vid vissa installationer. Om du gör det – tänk på att du under tiden utsätter datorn för en extra stor risk.

Slå av

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på Skydd mot virus & hot. Välj Inställningar för skydd mot virus & hot och slå av Realtidsskydd.


Varna för farliga appar

Windows 10 innehåller en bra funktion som heter Smartscreen. Den varnar dig för riskabla appar, filer och sajter. Du väljer själv hur tuff den ska vara.

Smartscreen

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och klicka på App- och webbläsarkontroll. Standardinställningen är att du varnas för farorna, men du kan öka säkerheten genom att välja Blockera. Nu stoppas farorna automatiskt. Du kan också koppla bort funktionen genom att välja Av. Som du ser går det även att göra motsvarande inställningar separat för webbläsaren Edge och för appar du laddar hem Microsoft Store.


Skydd mot gisslanprogram

Med hjälp av Windows Defender-funktionen Reglerad mappåtkomst, som var ny i Fall Creators Update, skyddar du dina filer och mappar från obehöriga ändringar. I klartext betyder det att hackare får svårt att ta dina filer som gisslan och kräva att du betalar för att få tillbaka dem i läsbart skick. När du har aktiverat funktionen får du ett meddelande så fort något obehörigt program försöker modifiera dina filer och mappar.

Reglerad mappåtkomst

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter. Klicka på Skydd mot virus & hot och välj Inställningar för skydd mot virus & hot. Bläddra ned till Reglerad mappåtkomst och slå på eller funktionen.


Välj vilka mappar som ska skyddas

Som standard skyddar Reglerad mappåtkomst standardmapparna i Windows, exempelvis Dokument, Bilder, Filmer och Skrivbord. Du kan även lägga till fler mappar på egen hand.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter. Klicka på Skydd mot virus & hot och välj Inställningar för skydd mot virus & hot. Bläddra ned till Reglerad mappåtkomst och välj Skyddade mappar. Genom att välja Lägg till en skyddad mapp kan du lägga till flera.


Tillåt blockerade appar

Reglerad mappåtkomst tillåter alla appar som Microsoft har godkänt. Om den skulle råka blockera en app som du vet är tillförlitlig kan du ta bort blockeringen.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter. Klicka på Skydd mot virus & hot och välj Inställningar för skydd mot virus & hot. Bläddra ned till Reglerad mappåtkomst och välj Tillåt en app i Reglerad mappåtkomst. Klicka på den blockerade mapp som du vill ”vitlista”.


Hitta försvunna datorer

Har din dator eller surfplatta försvunnit? Numera har Windows en funktion som hjälper dig att hitta den. Observera att kravet för att den ska fungera är att datorn är (eller har varit) uppkopplad på nätet och att tjänsten Positionering är påslagen.

Hitta min enhet

HUR? Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Hitta min enhet och se till att funktionen är påslagen. För att leta efter din enhet surfar du till account.microsoft.com/devices i valfri webbläsare. Logga in med samma konto som du använder på din försvunna enhet och leta upp den i listan. Klicka på Hitta min enhet så visas dess senaste plats på en karta. Beroende på vilken pryl det är kan du även låsa den, radera personlig information och ringa.


Distanskolla datorns säkerhet

Funktionen Hitta min enhet kan inte bara användas när något har försvunnit. Du kan även använda den för att kolla säkerheten på alla prylar du äger – även om du inte har fysiskt tillgång till dem.

HUR? Aktivera funktionen Hitta min enhet och logga in på webbsidan på samma sätt som ovan. Leta upp din enhet och klicka på Status. Nu får du se om det är några säkerhetsproblem med enheten. För mer teknisk information kan du välja fliken Enhetsinformation och support.


Hitta min penna

Om du brukar tappa bort din dyra pekpenna kan du glädjas över att du från och med nu kan använda funktionen Hitta min enhet för att leta rätt på den.

Hitta min penna

HUR? Öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet, Hitta min enhet. Bläddra ned till Var är min penna och välj Gå hit för att spåra den. För att använda funktionen måste du först aktivera den genom att använda pennan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning