Har du funderat på om det är dags att gå upp till 1440p-skärm eller kanske till och med slå till på 4k? Glöm det, framtiden heter 8k, och vi har precis testat skärmen som får en maxad 4k-skärm att kännas antik.

Den kommer från Dell och heter Ultrasharp UP3218K. Det handlar om en 32 tums skrivbordsskärm som är riktigt solitt byggd, med stor stadig fot, höj- och sänkbar skärm, pivotfunktion (som gör att du kan ställa den på högkant) och utmärkt byggkvalitet rakt igenom.

Dell UltraSharp UP3218K
Dell Ultrasharp UP3218K är en bastant skärm med rejäl höj- och sänkbar fot, främst tänkt för krävande yrkesfolk. Inte så konstigt det med tanke på prislappen.

Den kanske inte är den snyggaste och mest slimmade bildskärm vi sett, men den gör inte bort sig placerad på ett skrivbord. Baktill hittar vi dess bildingångar, två stycken displayportar och fem usb-portar – en in och fyra ut, så att du också kan ha skärmen som behändig usb-hubb.

Fyra gånger 4k

Men det som gör Ultrasharp UP3218K så intressant är den galet högupplösta skärmpanelen på hela 7 680 x 4 320 bildpunkter, kort och gott 8k-bild. Det är med andra ord fyra gånger så många pixlar som en 4k-skärm, dubbelt på höjden och på bredden, och i en 32-tumspanel innebär det en pixeltäthet på ungefär 280 punkter per tum. Det ger oss mer eller mindre samma punkttäta upplevelse som en smartphone, fast på en jätteyta stående på skrivbordet.

Att driva en 8k-skärm är ingen barnlek, för det här är nog den första skärm vi kan minnas att vi testat som har egen inbyggd kylning. Fläktar surrar stilla bakom kylgaller på ovansidan och vänder vi skärmen på högkant drar de igång ännu mer. Kylningsbehovet är olika färg-och kontrastlägen. Det blir aldrig direkt högljutt utan surrar ungefär som en lite mer diskret bärbar dator.

Dell UltraSharp UP3218K
Dell Ultrasharp UP3218K ansluts med antingen en displayport. Eller med två.

Skärmen är en ips-panel som uppges ha 100 procent stöd för Adobe RGB:s färgpalett, och 98 procent av DCI-P3-standarden. Vi har inte tillgång till färgmätningsverktyg man kan konstatera att de foton vi testar att visa på skärmen återges med mycket fin korrekthet. Ljusstyrkan ligger på upp till 400 cd/m2, men vi rekommenderar att du ställer ner den något från max eftersom kontrasten i svarta toner då blir lidande.

Höga krav på datorn

Skärmen har inga extremt avancerade extra funktioner. I en enkel inställningsmeny kan vi justera färgtemperatur och välja mellan olika förinställda profiler för media, blåljusfilet eller anpassade för just sådant som srgb eller Adobe rgb, justera ljusstyrka och kontrast. Kontrollerna är som alltid lite pilliga, men det här är inget du är inne och petar i stup i kvarten. Standardläget ser riktigt bra ut i de allra flesta situationer.

För att kunna köra 8k-bild på skärmen krävs detatt du har en dator med Displayport 1.3 eller bättre. För att få 8k i 60 hz, vilket är det bästa den klarar av, behöver du minst dubbla displayport 1.3-utgångar (eller helst 1.4 för bättre färghantering) och rätt typ av grafikkort. Dell skickar med två displayportkablar och det kan krävas en hel del mekande med drivrutiner och inställningar innan det hela fungerar optimalt.

Dell UltraSharp UP3218K
Att kolla på högupplösta foton på Ultrasharp UP3218K är en imponerande upplevelse. Inte bara är det skarpt, utan skärmen har även riktigt bra färgåtergivning.

Krångliga drivrutiner
Vi testar skärmen på HP Omen 880, en krasftfull speldator med kraftfull GTX 1080 Ti-grafik vi fått låna in för tester av spel och hårdvara på pc. Inte för att det här är en dator som direkt är tänkt att köra spel på (även om en av de förinställda profilerna faktiskt är just för spel), utan för att de flesta konsumentkort inte klarar av att mata den med rätt bildsignal. De är istället optimerade för upp till 4k. I vårt fall får vi bara full upplösning och frekvens om vi startar om datorn, och Windows inte samtidigt vill göra uppgraderingar. Annars får vi nöja oss med 30 Hz och starta om datorn igen.

Skärmen har inga inbyggda högtalare eller någon hörlursutgång, men identifieras ändå som en ljudenhet via displayport av Windows, så det är något som vi manuellt får ställa tillbaka till datorns interna ljudkort i efterhand. Inget större problem men kanske något som kan fixas till med drivrutiner.

Dell UltraSharp UP3218K
Även på riktigt nära håll upplevs bilden som helt pixelfri. Det hade inte ens en 4k-skärm klarat av.

Givetvis kan vi inte hålla oss från att också testa att spela lite i 8k. Det visar sig faktiskt fungera förvånansvärt bra. Vi kan spela ett spel som The Witcher 3: Wild Hunt i 8k med nästan 30 bilder per sekund, så länge vi inte slår på alla de mest avancerade inställningarna.

Ge grafikkortsutvecklingen ett eller två år till, och 8k-gaming kan bli verklighet på allvar. Om du har råd, i alla fall.

Omdöme

Bra valDet här är givetvis inget som vi förväntar oss att gemene man springer ut och köper omedelbart. Framför allt med tanke på prislappen – Ultrasharp UP3218K kostar brutala 45 000 kronor och är kanske mest till för riktigt krävande yrkesfolk. Men det kan ge en inblick i vart tekniken är på väg. 

Fakta Dell UltraSharp UP3218K

Testad: December 2017
Tillverkare: Dell
Funktion: Datorskärm
Storlek: 32 tum, 16:9 bildförhållande
Upplösning: 7680x4320 bildpunkter (8k UHD)
Paneltyp: ips med blank yta
Ljusstyrka: Ca 400 cd/m2
Kontrast: 1300:1
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid: 6 ms (GtG)
Bildingångar: 2 st displayport 1.3
Övrigt: Höj/sänkbar fot, pivot, vesa-fäste, 4 portars usb 3.0-hubb
Effektförbrukning: Upp till 87 W
Storlek (med fot): 72,1 x 21,6 x 61,7 cm
Pris: 45 183 kronor hos Proshop.
Garanti: 3 år

plus

Stor bildyta och extremt hög punkttäthet.
Bra färgåtergivning.
Hög maximal ljusstyrka.
Bra ergonomi.

minus

Mycket dyr!
Kan vara svår att ställa in optimalt.
Höga systemkrav.
Blank bildyta.

Betyg 4 av 5