Edge eller Chrome? För många pc-användare är det så här valet ser it när det gäller webbläsare. Antingen fortsätter vi att använda den webbläsare som ingår i Windows eller också byter vi till marknadsledande Google Chrome.

Men det finns all anledning att även titta på alternativen. Mozilla Firefox lockar exempelvis med en bättre respekt för integriteten. Till skillnad från de två vinstdrivande amerikanska företagen Microsoft och Google utvecklas Firefox av en stiftelse. Eftersom de inte ska tjäna pengar behöver de inte övervaka användarna – för att kunna sälja reklam.

Firefox har länge haft problem med hastigheten, men nya Quantum ska vara dubbelt så snabb som tidigare versioner. Enligt Mozilla ska den också använda 30 procent mindre minne än Chrome.

Firefox Quantum bjuder även på en del andra nyheter. Gränssnittet är exempelvis förbättrat och den inbyggda sökmotorn är utbytt. Firefox kör numera Google i stället för Yahoo – men du kan förstås enkelt byta. Firefox har även integrerats med Pocket, som är en tjänst för att spara intressanta artiklar för senare läsning. Läs mer i vår artikel här.

Firefox Quantum finns i skrivande stund för Windows, Mac och Linux. Den är dock på gång även för Android och IOS – och precis som konkurrenterna satsar Firefox på att knyta ihop sina olika produkter.

Om du loggar in med ditt Firefox-konto kan du exempelvis börja läsa en text på datorn och sedan högerklicka på fliken och välja att skicka vidare till mobilen.


Fem frågor om programmet

Firefox

1. Hur installerar jag…

Surfa till www.mozilla.org/firefox och klicka på Stationär, Hämta nu. Välj att spara installationsfilen på datorns skrivbord och dubbelklicka på den. Nu startar ett självförklarande installationsprogram.


2. … och hur kan jag uppdatera?

Om du redan har Firefox på datorn uppdateras det automatiskt. Om det inte sker kan du klicka på menyknappen till höger och välja Inställningar, Allmänt. Bläddra nedåt och klicka på Sök efter uppdateringar.


Firefox

3. Måste jag logga in?

Första gången du kör Firefox får du en chans att logga in alternativt välja Skapa ett konto. Om du gör det synkroniseras exempelvis bokmärken, lösenord på alla dina enheter, och du kan skicka sajter mellan dem. Det här är dock frivilligt, så du kan välja hoppa över det här steget.


4. Vad är standardwebbläsare?

Den webbläsare som datorn öppnar automatiskt kallas standardwebbläsare. När du startar Firefox får du en fråga om du vill att detta ska vara Firefox. Svara ja eller nej på frågan – och välj om vill få frågan igen.


Firefox

5. Hur byter jag sökmotor?

Vill du skydda din integritet kan du byta inbyggd sökmotor från Google till den integritetsfrämjande Duckduckgo. Det gör du genom att klicka på menyknappen och välja Inställningar, Sök. Klicka på pilen under Standard sökmotor så kan du byta.


Så funkar Firefox Quantum

Firefox

1. Flikar

Alla öppna sajter visas som flikar. Högerklicka på en flik för att exempelvis stänga av ljud eller skicka vidare till andra enheter.

2. Navigera

Skriv in en webbadress här och navigera med pilarna till vänster.

3. Sök

Som standard söker Firefox med Google.

4. Startsida

På startsidan samlas sajter som du besöker ofta. Byt startsida via Meny, Inställningar, Allmänt, Startsida

5. Bibliotek

Bokmärken, historik, synkade filer och en genväg till Pocket hittar du här.

6. Bokmärke

Dölj eller visa ett fält med bokmärken till vänster på sidan.

7. Meny

Här samlas alla programmets funktioner.

8. Surfa privat

Surfa utan att någon historik sparas på datorn.

9. Tillägg

Ge Firefox fler funktioner genom att installera olika tilläggsprogram.

10. Ställ in

Ändra inställningar för programmet och anpassa dess utseende här.

11. Hjälp

För att få hjälp, support och mer information om Firefox klickar du här