Om Microsoft fick bestämma skulle alla Windowsdatorer ha pekskärm. Ända sedan Windows 8 har gränssnittet fungerat bäst för de som har den möjligheten, även om Windows 10 inte har ett lika aggressivt pek-fokus som föregångaren. Datortillverkarna har inte varit lika snabba på att haka på.

En orsak till det är att pekskärmar, i alla fall bra sådana, alltid har inneburit att de fått en helblank glasyta och ett extra lager framför skärmytan, som både lägger på vikt och ger upphov till reflexer. Toshiba har lösningen på det problemet med en teknik de kallar Incell, som kombinerar traditionellt matt skärmyta med riktigt bra responsiv multitouch.

Läs mer: Bästa laptop – stort test av bärbara datorer

Vi testade en första dator med Incell-teknik i skärmen, Toshiba Portege X30-D, i vårt stora ultrabooktest i december. Då rörde det sig om en väldigt specifik modell som fanns tillgänglig i en butik, och annars enbart fanns som tillval för större företagskunder. I Toshibas senaste lättviktare Tecra X40 är Incell-skärm standard.

Toshiba Tecra X40-D
Toshiba Tecra X40 är 17 millimeter tjock enligt Toshiba, men 19 millimeter enligt oss, då vi mäter höjd över bordsytan och räknar med gummifötterna på undersidan.

Avskalat yttre, många funktioner
Tecra X40 är en inte supertunn men ändå lättviktig 14-tummare med relativt tunna kanter på sidan och därmed extra kompakt form. Det är hög kvalitet på det mesta, särskilt på tangentbordets knappar som har en skönt distinkt spänst. Det positiva intrycket förtas lite av att ytan runt bildskärmen är i trist matt plast som ger ett visst budgetintryck. Men Toshiba bygger inte datorer för att stila med utan för att jobba på.

Det är en välutrustad dator med en prislapp på mellan strax under 17 000 och upp till runt 20 000 beroende på butik. För det får vi solida notebookprestanda, en stor ssd och en gedigen uppsättning moderna anslutningar och funktioner. På sidan hittar vi till exempel både traditionell usb 3.0 och dubbla thunderbolt 3-portar. Du ansluter strömadapter till en thunderbolt. Här hittar vi också kortläsare, vilket börjar bli allt ovanligare på tunna notebooks.

Dubbel igenkänning

Det här är en typisk företagsdator med Windows 10 Pro, tpm-säkerhet och biometrisk inloggning. Den har även den alternativa styrpinnen för mus mitt i tangentbordet som vi numera bara ser i enstaka jobbdatorer. Windows-installationen är relativt avskalad. Förutom en handfull extra verktyg för ljud och thunderbolt samt ett par extra program för systemunderhåll och en lösenordshanterare är det Windows i standardversion rakt av, så vitt vi kan se.

Toshiba Tecra X40-D
Extra musstryning med styrpinne, samt fingeravtryckslädare inne i musplattan. För den som bara vill styra musen med platta kan allt extra komma i vägen.

Biometriska inloggningen består till att börja med av en fingeravtrycksläsare. Den sitter irriterande nog placerad i musplattan. Orsaken till att flera tillverkare gör så är att de kan göra modeller både med och utan läsare bara genom att byta musplatta, istället för att göra chassin med och utan hål för det. Men särskilt praktiskt för användaren är det inte. Och vi har vissa problem med att använda den alls, då vi ibland inte kan peta på den utan att samtidigt påverka muspekaren. Det andra inloggningsalternativet är med ansiktsscanning som tack vare inbyggd Intel Real Sense-kamera fungerar klanderfritt.

Övertygande snabb – men högljudd

Datorer för företag är inte lika snabba på att anamma senaste hårdvaran under skalet, och Tecra X40 har därför inte fått åttonde generationens Intel Core-processor ännu. Det är lite synd det, då det innebär ett rejält skutt uppåt i prestanda för den här typen av notebook.

Läs mer: Bästa bärbara lättviktare – jämförande test

Inte för att den dubbelkärniga Core i7-processor som sitter i vår testade konfiguration är direkt långsam. Tillsammans med 16 gigabyte snabba ddr4-minnen och en snabb ssd av pci express-typ får vi en rapp datorupplevelse i de allra flesta situationer, en som du även kan göra en del mer krävande kreativt jobb på med lite tålamod.

Vad vi däremot hade hoppats på var lite tystare kylning, vilket annars hade kunnat vara fördelen med att inte köra senaste Core-processorerna. Tecra X40 kan gå från nästan helt tyst till konstant och påträngande väsande utan att vi pressar den alltför hårt. Vi får dock solitt bra batteritid, över tolv timmar med försiktigt jobbande.

Toshiba Tecra X40-D
Två positiva saker med Tecra X40 är dubbla thunderbolt 3-portar och ett bekvämt tangentbord.

Plus och minus för skärmen
Det som gör att Tecra X40 sticker är som sagt den ovanliga skärmen som kombinerar matt yta med bra pek. Responsen och kontrollen i den är utmärkt, med den extra fördelen att den är mycket svårare att kladda ner med fingeravtryck än en blank pekskärm.

Själva skärmen i sig är faktiskt en viss besvikelse. Det handlar om en 1080p-skärm med ips-teknik, ljusstyrka aningen i underkant jämfört med en del konkurrenter och neutral men aningen blek färgpalett. Färgomfånget i skärmen är till exempel bara runt 60 procent av srgb-standarden. Så någon dator för foto- och filmjobb är det definitivt inte. Med skärmyta på 14 tum gör sig också pixlar mer påminda än på en 13-tummare.

Toshiba Tecra X40-D
Skärmen är roligare att använda än att titta på.

Skärmen är också märkbart ljussvagare i hörnen än i mitten, och ger oss medioker kontrast. Det är synd på en dator där allt annat håller så pass hög klass. Kanske är det något med Incell-tekniken som ställer till det, men vi har svårt att se att det inte skulle gå att kombinera med en bättre panel. Den andra datorn med Incell-skärm vi testade hade en betydligt bättre skärm.

Datorns inbyggda högtalare är annars riktigt bra och hade kunnat göra den till en utmärkt mediadator. I alla fall om vi går in och stänger av dess dts-surroundljud som är på som standard. Det den effekten gör verkar främst vara att t lägga till lite fyllighet i basen, men på bekostnad av klarhet för övrigt.

Omdöme

Tecra X40-D är en dator som vi vill gilla, men som har ett par problem som inte riktigt lyckas vägas upp av andra fördelar. Den är snabb och bekväm, fylld med smart teknik och har ett överflöd av praktiska funktioner. Men alla är inte implementerade på ett helt genomtänkt sätt, vilket gör att användning i verkliga livet inte blir så smidig som den borde. Med mer dämpad kylning, lite filande på användarvänligheten och en bättre bildskärm hade det blivit ett toppbetyg.

Fakta Toshiba Tecra X40-D-10R

Testad: Januari 2017
Tillverkare: Toshiba
Funktion: Bärbar dator
Processor: Intel Core i7 7500, 2,7 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p med RealSense
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, tpm, pekpinne
Batteritid: 1h 40min hög belastning, 12h 20min låg belastning
Storlek: 33,2 x 22,9 x 1,9 cm
Vikt: 1,22 kg
Pris: 16 890 kr hos Dustin.
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 3,25 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 28,27 fps
Disk, läsning: 1 558 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Goda prestanda
Bra batteritid
Många smarta extrafunktioner

minus

Trist bildskärm
Högljudd kylning
En del designmissar

Betyg 4 av 5