Läs även: 

Att använda mobiltelefonen som en mobil hotspot betyder att du delar din internet-uppkoppling med andra enheter, till exempel din dator.

Den här funktionen är inte ny, men den är smart. Det är ju trots allt så att även om det finns publika wifi-nätverk lite överallt, så är de ju en potentiell säkerhetsrisk, och dessutom kanske inte så snabba som en bra 4g/5g-mottagning. Har du datatrafik nog på ditt mobilabonnemang så kan det vara en god idé att dela ut internet från din telefon i stället.

Android

  1. Du hittar de övergripande inställningarna för internetdelning under Inställningar, Anslutningar och sedan Mobil hotspot och Internetdelning. Här aktiverar du funktionen för mobil hotspot, och även hur du vill dela ut internetåtkomsten. Bluetooth är förstås vanligast, men vill du ha en så stabil anslutning som möjligt så kopplar du ihop enheterna fysiskt via usb eller ethernet om du råkar ha en sådan adapter.
  2. När funktionen Mobil hotspot är aktiverad så behöver du inte gå via Inställningar-appen. Dra i stället ned uppifrån, hela vägen ned, för att fälla ned ikonvyn. Här finns en ikon för Mobil hotspot, så att du lätt kan aktivera funktionen härifrån.
  3. Trycker du länge på ikonen så får du fram informationssidan för Mobil hotspot, där du kan ge telefonen ett namn utåt, sätta lösenordet, och välja vilka band du ska dela ut internet via.
  4. Det kan vara klokt att trycka på Konfigurera här, så att du kan byta till 5 GHz (om dina enheter klarar det), för lite snabbare nät. Tryck även på Avancerat och ta en titt på huruvida det ska finnas en gräns för hur mycket data som ska kunna delas ut, samt om din hotspot ska stängas av automatiskt om ingen enhet är ansluten och aktiv på en viss tid. Här kan du även välja att göra nätverket som skapas, själva hotspoten som andra enheter kopplar upp sig mot, osynligt.