Senast vi testade en 13-tums Spectre X360 var så tidigt som 2015. Då var det en Pro-variant av den vikbara premium-notebooken. Den imponerande i byggkvalitet och prestanda, men var också bastant och tung för att vara denna typ av dator. Så hur ser då en Spectre X360 ut i början av 2018. Nya modellen Spectre X360 13-AE006no som började säljas strax innan årsskiftet är en riktigt intressant dator på flera sätt.

Snygg och stabil

Spectre X360 ska inte förväxlas med ”vanliga” Spectre som är en extremtunn och lätt dator med tung fokus på just designen. Här är det istället mer traditionell stil som gäller. Chassit är i matt aluminium med skarpa kanter och räta vinklar med rejäla gummifötter på undersidan och en stor svart glasyta när vi öppnar skärmlocket. Formatet har krympt en hel del tack vare att skärmkanterna har blivit smalare.

Den är inte lika kompakt som en Dell XPS 13, men jämfört med tidigare modeller är det en mindre, tunnare och lättare dator än när vi senast kollade in den. Det finns dock betydligt mer slimmade och lättviktiga konkurrenter. Du köper en HP Spectre X360 för stadig konstruktion och hög byggkvalitet, inte extrem bärbarhet.

HP Spectre X360 13-AE006no
Som vanlig notebook bjuder datorn på ett välbyggt tangentbord, behändig mus- och pennkontroll och en bildskärm som är anygg men ger oss lite väl mycket reflexer.

Hög kvalitet överlag

Datorn har ett välbyggt tangentbord med distinkt respons och bakbelysning. Med bakbelysning på är den nästan irriterande kraftfull. Som de flesta HP-notebooks har den behändiga dioder i tangentbordet som indikerar caps lock-läge samt om volymen är i mute-läge. Musplattan under är i matt glas och ger oss bra kontroll, men den är något kort på höjden så vertikal rörlighet blir krånglig i enstaka situationer.

Ovanför tangentbordet sitter högtalare bakom ett galler, och även framtill på undersidan har vi ett par extra högtalarelement, som ger övertygande stereospridning utan att datorn ska behöva fejka till det med surroundeffekter. Resultatet är ett rent och tydligt ljud i både diskant och mellanregister, men basen förblir av förklarliga skäl ganska tunn.

På sidorna hittar vi två thunderbolt 3-portar (varav en även används för att ansluta strömadapter), en usb 3-port i normalstorlek, hörlursuttag, på/av- och volymknappar samt en långsmal liten fingeravtrycksläsare för biometrisk inloggning. Webbkameran kompletteras också av en ir-kameras så att du kan logga in med ansiktsigenkänning. Båda fungerar pålitligt när vi testar dem. Webbkameran är vi inte lika övertygade av. Den klarar 1080p men ger oss bleka färger och ovanligt mycket brus.

HP Spectre X360 13-AE006no
HP Spectre X360 13-AE006no an snygg och stilren ihopfälld. Dock långt ifrån tunnast och lättast i sin klass.

Kraftfull men diskret

Under har vi den åttonde generationens Intel Core-processor, i detta fall en Core i7 8550U. Dess fyra kärnor och totalt åtta processortrådar ger oss riktigt bra prestanda. Den är den näst mest kraftfulla jobbprestanda vi stött på i denna storleksklass. Endast Lenovo Yoga 920 är värre.

HP Spectre X360 har dock några procent beskedligare prestanda än Yoga 920 men verkar ha ett par andra avgörande fördelar. För det första har den inte alls så högljudd kylning som Yoga 920 eller HP Spectre 13. Kylningen är för det mesta helt passiv och tyst.

Efter ett kortare stresstest av processorn drar fläkten igång men den blir aldrig i närheten så skränig som den blir i konkurrenterna. Den har också riktigt bra batteritid, något som varit väldigt ojämnt i datorer med nya Core-processorerna. Det har även Lenovo Yoga 920, men den har också ett extra stort batteri.

HP Spectre X360 13-AE006no
När vi slår på Sure View-funktionen blir skärmen nästan helt omöjlig att se från sidan. Inte helt dock, flyttar vi oss lite närmre mitten framträder skärmbilden, fast med mycket låg kontrast.

Skydda dig mot snokande blickar

Det mest intressanta med Spectre X360 är dess bildskärm. Spectre X360 har nämligen fått samma smarta insynsskydd som vi såg tidigare i år i en av HP:s businessdatorer. Sure View kallas den och aktiveras via en funktionsknapp i tangentbordet.

När den är igång blir det mycket svårare för obehöriga att se vad du gör. Står du bara lite vid sidan av så blir skärmen dimmig och vid ungefär 40 graders vinkel blir den helt mjölkvit och du ser inte ett skvatt. Helt perfekt är det inte. Kikar du över axeln är inte vinkeln snäv nog för att det ska dölja skärmen effektivt. På flyget kan en passagerare snett bakom dig utan problem se på när du lirar Candy Crush, men de kan troligen inte läsa vad du skriver i Word.

Tyvärr påverkar det även läsbarhet för dig som sitter helt rätt framför skärmen också, framför allt genom att den släpper igenom mycket mindre ljus – något tråkigt eftersom maximala ljusstyrkan redan är måttlig. Att sitta med Sure View-skyddet igång utomhus under dagtid kan bli en jobbig upplevelse.

HP Spectre X360 13-AE006no
Att ha Sure View-filtret påslagen jämnt rekommenderar vi inte, den påverkar läsbarheten även rakt framifrån. Men visst är det en bra funktion att kunna slpå på vid behov.  

Omdöme

Bra valSenaste upplagan av Spectre X360 är en kvalitetsdator som övertygar i de flesta situationer, och med ett inte brutalt högt pris med tanke på vad du får. Den övertygar stort i prestanda men utan några av de irritationsmoment de senaste Core-datorerna haft.

Som handhållen surfplatta är den på tok för tung, men med pennan i handen och datorn på bordet är den klockren. Nyheten Sure View är en intressant teknik, men den skulle ha klarat sig bättre om den satt framför en skärmpanel med ett par snäpp högre grundljusstyrka.

Fakta HP Spectre X360 13-AE006no

Testad: Januari 2018
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7 8550U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Mine: 16 GB ddr3
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, usb 3.0, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, TPM, insiktsskydd
Batteritid: 4h 45 min (hög belastning), 13h 40min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,6 21,8 x 1,6 cm
Vikt: 1,29 kg
Pris: 14 990 kr hos Komplett.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 6,06 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 43,49 fps
Disk, läsning: 1071,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Hög byggkvalitet och god ergonomi.
Höga prestanda.
Många säkerhetsfunktioner inklusive Sure View.
Bra batteritd.

minus

Ljussvag skärm.
Sure View inte helt problemfritt.
Något tung.

Betyg 8 av 10

HP Spectre x360 13-AE006no Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 14986 kr