Spectre, HP:s lyxigaste serie datorer för privatanvändare, har genomgått en hel del omdesign under åren, i stort sett varje år med en ny stil, även om de för det mesta håller sig till samma färgschema – mörka matta ytor och koppar- eller guldglänsande detaljer. Ibland är det riktigt spektakulärt, som läderklädda Spectre Folio eller extremtunna Spectre 13 med unikt skärmgångjärn från 2016.

Vinterns nya modell har inte så spektakulär design, men sticker ändå ut, med 45-gradigt avfasade kanter runtom och avhuggna hörn i bakkant som ger datorn en helt egen stil, i dessa hörn hittar vi också datorns på-knapp på ena sidan och en thunderbolt 3-port på den andra.

De udda vinklarna är roliga att titta på, men inte helt praktiska. En usb-port av typ a på ena sidan har fått expanderbar lucka för att få plats, trots att datorn inte är extra tunn, och hörlurs- och usb c-kontakter sticker ut en aning från datorn.


Mycket kvalitet och ett bottennapp

Datorn är en 13-tums X360-modell, det vill säga en flippbar laptop med pekskärm och surfplatteläge. Eller snarare ritplatteläge, som vanligt är en dator i det här formatet inget du bär runt på som en Ipad, men den passar utmärkt att lägga platt eller lätt vinklad på ett bord och styra med den aktiva ritpennan som medföljer. Den och även fingerstyrningen i pekplattan har övertygande precision.

HP Spectre X360 13 flippad
HP Spectre X360 13 blir inte så slimmad i flippat läge, men det är det få laptops som blir. 

Mus och tangentbord är välbyggda och ger en bekväm arbetsupplevelse. Vi stör oss lite på placeringen av vissa knappar, som en knapprad till höger om returknappen. Men det är en smak- och vanesak. Slaghöjdden är högre än i många laptops och klickrespons i knapparna är tydlig. Bakbelysning i tangentbordet finns i två steg, bägge ganska kraftfulla.

Datorn har både fingeravtrycksläsare och ir-kamera, så du kan välja att logga in på flera olika sätt. Ir-kameran fungerar stabilt, men vanliga webbkameran får däremot rejält underkänt. Bilden ska vara i 720p-upplösning, men det mest ut som en gammal vga-kamera från början av 2000-talet. Bilden är väldigt brusig och flammig i färgerna, och uppdateras extremt släpigt.


Kraftfullt ljud och prestanda

Spectre X360 13 har precis som flertalet HP-laptops ljud signerat Bang&Olufsen, och precis som i de flesta av dessa håller det god kvalitet, men utan att direkt vara fantastiskt. Vi får fin fyllighet i bas och mellanregister, och skarp diskant, men en del detaljer försvinner om just B&O-ljudoptimering är aktiverad. Utan den får vi inget vidare tryck i ljudet, men i gengäld mycket fin detaljåtergivning.

Datorn kommer i en handfull olika konfigurationsalternativ, varav vissa verkar vara exklusiva för vissa större butiker, andra säljs mer brett, och ytterligare andra säljs direkt av HP. Den vi testat finns tills vidare bara i HP:s webbshop och heter Spectre X360 13-aw0016no.

Detta ser ut att vara en riktigt intressant modell med bra ultrabookprestanda tack vare tionde generationens Core i7-processor, Intel Iris Pro-grafik, 16 GB ramminne och snabb ssd på 512 GB. Det är ingen unikt högpresterande dator i höstens och vinterns utbud, men ger pigg och trygg kraft för både kontorsjobb och surf, liksom enklare mediaredigering, speciellt i program som kan utnyttja grafikkortet som till exempel Adobe Photoshop.

HP Spectre X360 13 oled
Oled-skärm med sin djupa svärta och pixelkontroll ger en speciell känsla att vila ögonen på.

Maxad skärm utan tung kostnad

Det som gör att just denna modell sticker ut är bildskärmen, som har 4k-upplösning och bygger på oled-teknik, eller mer specifikt amoled, istället för ips-lcd. Det är inte första laptopen med oled-skärm vi sett, men de är än så länge sällsynta. Andra modeller av samma dator har ips och antingen 4k eller 1080p-upplösning. Trots det är datorn inte exceptionellt dyr.

18 990 kronor får du betala för den, vilket är i klass med andra Spectre X360-modeller med ips- skärm och för övrigt ungefär samma specifikationer. Visst, det är inte gratis, men strax under 20 000 kronor är vad vi förväntar oss av en 13 tums laptop i premium-klass som denna, oavsett skärmtyp. Det kan vara ett tecken på att oled äntligen är på väg att bli vanligare.

Varför vill du ha oled i datorn? Av samma anledningar som du vill ha det i din tv eller din mobil – klockren kontrast med hundraprocentig svärta, fin färgkontroll och lyster i tonerna, och lägre strömförbrukning.


Proffsiga färgprofiler och hdr-möjlighet

Skärmen har ett stort färgomfång, och du kan växla mellan fem bildskärmslägen. Till att börja med ett standardläge. (Av någon anledning felstavat som ”Defualt” istället för ”Default” i Windows inställningsmeny. Fixa det, HP.) Därefter har den profiler för cdi-p3, AdobeRGB och srgb, och slutligen ett ”Native”-lage som ska visa alla färger panelen klarar av. Exakt vad det innebär framgår inte.

HP uppger 100% matchning mot dci-p3, vilket ju räcker riktigt långt, och vi får just den karakteristiskt intensiva röda färgen vi förknippar med det i våra testfoton. Liksom de fina gröna nyansera som lyfts fram när vi växlar till AdobeRGB. Men om det är full matchning eller bara i närheten låter vi vara osagt.

HP Spectre X360 13 skärmval
Skärmprofiler går att välja på två ställen. På det ena är det till och med rättstavat.

Du kan även aktivera hdr och 10 bitars färgstöd, men då kan du inte längre välja färgprofil. Det går också bara att göra med strömsladd ansluten. Om det är äkta 10-bitarspanel är mer osäkert, men på en så här högupplöst skärm går det utmärkt att fejka.

Skärmen har upp till 400 cd/m2 i ljusstyrka, och som alltid i en oled-panel så är det klockren ljusfördelning. Hundraprocentiga kontrasten hjälper också till att göra bilden tydlig om du vill jobba ute i dagsljus. Som de flesta pekskärmsdatorer har Spectre X360 blank glasyta, och ibland kan det dock fortfarande bli irriterande reflexer.


Batteritid i underkant

Den sista fördelen med oled, låg strömförbrukning och därmed extra bra batteritid, ser vi dock inte så mycket av i just denna dator. Med minimerad skärmljusstyrka och försiktig användning kommer vi som bäst upp i drygt 10 timmars användning, trots ett normalstort 4-celligt batteri. Batteriet är dock behändigt snabbladdat med medföljande 65 Watts-adaptern i valfri usb c-port.

En bidragande orsak till lägre batteritid kan vara 4k-upplösningen. 4k-panel istället för 1080p. De oled-skärmar vi sett i laptops hittills har varit just extra påkostade 4k-varianter. Det vore intressant att istället se en enklare 1080p-oled i en 13-tummare. Då kanske tekniken kommer till sin rätt även energimässigt.

Det är också troligt att HP:s mjukvara bidrar till lite extra strömförbrukning. Det är ett ganska fulladdat system, med antivirus, ett gäng stödprogram i bakgrunden, produktregistrering som vill autostarta och annat som du kan behöva rensa upp bland för att få ett lugnare system.

Det mesta är dock inte bloatware. Säkerhetspaket från McAfee är en årslicens, och likaså 25 GB på Dropbox. Utöver det har HP en hel drös småprogram för olika funktioner, som supportinformation, ljudinställningar och annat smått och gott. Netflix och en VPN-tjänst är däremot rena prova på-versioner.

HP Spectre X360 13 anslutningar.
Thunderbolt-kontakt på sniskan. Det funkar fint i sig, men det faktum att kortsidorna har en utstickande vinkel gör att en del kontakter kan vara svårare att trycka dit.

Bra valOmdöme

18 990 kronor är givetvis inte billigt, med det är ett normalt pris för en lyxigt byggd 13-tummare i premium-klass med moderniteter som thunderbolt 3, snabb ssd och högupplöst skärm. Att det dessutom är en amoled-skärm med riktigt fina färgegenskaper gör ju inte saken sämre. Något begränsad batteritid och en webbkamera HP borde skämmas för är dess enda egentliga nackdelar. Är det saker du kan tolerera kan vi helt klart rekommendera den.

Specifikationer

Produktnamn: HP Spectre X360 13-aw0016no
Testad: Januari 2020
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus Graphics
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank amoled, 3840x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.0, headset
Trådlöst: Wifi 6 (2x2), bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 360-design med surfplatteläge, pekpenna, 25 GB Dropbox och McAfee Livesafe i 1 år
Batteritid: 2h 10min (hög belastning), 10h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,6 x 19,5 x 1,7 cm
Vikt: 1,3 kg
Rek. pris: 18 990 kr hos HP.se
Pris18 990 kr hos HP.se

Prestanda

Cinebench R20: 1 399 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 029 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 158 poäng
Disk, läsning: 983,8 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Bra prestanda
Klockren oled-skärm
Hög klass på mus, tangenter och pekskärm
För det mesta tyst drift
Kostar inte skjortan

minus

Kantiga formen inte helt praktisk
Batteritiden kunde vara bättre
Usel webbkamera

Betyg 4 av 5