Vi har tidigare gått igenom hur du kan trimma en mobil eller platta med Android. Du kan få den lite snabbare med enkla åtgärder som städning och optimering. Men det finns en gräns för vad du kan uppnå med sådant och den är avhängig att du inte har fullständiga rättigheter att göra vad du vill.

Nästa steg är att roota telefonen, vilket innebär att du får full administratörsbehörighet. Detta är en åtgärd som ligger i gråzonen för vad som är tillåtet – och den gör definitivt att garantin inte längre gäller.

Men den ger dig möjlighet att göra en hel del saker. Du kan till exempel överklocka enheten för bättre fart och du kan avinstallera så kallad bloatware, det vill säga tillverkarens förinstallerade appar. Du kan också komma åt normalt spärrade filer och säkerhetskopiera hela systemet, du kan förbättra minneshanteringen och du kan installera så kallade ”custom rom” som förändrar utseende och funktioner från dem som tillverkaren valt åt dig.

Det senare kan du ibland göra utan att först roota telefonen. Så om du inte vill ha den rootad, prova först om det går att installera annan mjukvara ändå.

Läs även: Så rootar du din Androidmobil

Stora risker

Det finns också stora risker med att ge dig in och ändra i din enhet, utöver att du inte får någon garanti. Det finns en fara att någonting går snett och telefonen bara blir en dyrbar papperstyngd.

Säkerheten minskar också och du löper en ökad risk att drabbas av skadlig kod om du är oförsiktig. Olika appar kan också ta sig mer rättigheter än du egentligen vill ge dem.

Att ge sig på detta med en helt ny telefon kan nog anses vara lite dumdristigt. Däremot har väl de flesta en eller flera äldre telefoner liggande, som helt enkelt blivit omoderna och inte hängt med i utvecklingen. En sådan telefon kan få ett nytt liv och bli användbar igen.

Dessutom kan det ju vara ett roligt experiment att fördriva några timmar med. Går det åt skogen hade du ju i alla fall inte tänkt använda telefonen.

Observera att procedur och potential kan skilja sig rejält mellan olika telefoner och fabrikat. Senare versioner av Android är också mycket svårare eller omöjliga att göra något åt, men åtminstone upp till version 4 brukar gå bra.

Vi rotade fram en gammal Samsung Galaxy S4 Mini att leka med. Samsung är ju världens vanligaste telefon, men om du har något annat fabrikat eller modell är det viktigt att du kollar upp vilka möjligheter som finns.

Smidigt i Samsung

En bra sak med Samsung-enheter är den stora tillgängligheten av firmware och att det finns en enkel metod för att programmera om minneskretsen. Det ger möjlighet att ta små risker, som att byta kärna eller installera ett anpassat återställningsprogram, eftersom det oftast går att återställa standardmjukvaran och fixa enheten.

Medan de flesta Android-enheter har ett så kallat Bootloader-läge med alternativ som Fastboot och Recovery integrerat i ett enda gränssnitt, är Samsung Galaxy-enheter lite annorlunda. Där behöver du använda olika tangentkombinationer för att starta enheten i lägena Ladda ned/Odin och Återställning.

Odin är ett mycket användbart verktyg som känner igen din Samsung-enhet när den är i nedladdningsläge och sedan kan användas för att bränna filer med tar eller tar.md5-tillägg till enhetens rom-krets.

Odin utvecklades ursprungligen av Samsung själva och var menat att endast användas i företagets servicecenter. Men en version läckte ut på nätet och har sedan utvecklats och förfinats av entusiaster.

För att modifiera mjukvaran i en Samsung krävs följande:

  • Usb-kabel
  • Programmet Odin som du laddar ned på www.odindownload.com.
  • Ett nytt återställningsprogram (Recovery), exempelvis Clockworkmod Recovery eller TWRP (Team Win Recovery Project). Här gäller det att söka noggrant och hitta en version som fungerar med den aktuella telefonen. Packa upp den tar.md5-fil som zip-filen innehåller.
  • Rootkit till just din telefon. Det är viktigt att kontrollera inte bara modellen, utan även modellnumret.
  • En ny firmware. Det finns massor av varianter. Du kan till exempel hitta senare versioner av Android som officiellt inte stöds för enheten. För vår Galaxy Mini, som normalt kör Android 4.2.2, går det till exempel att hitta Android 6.0.
  • Gapps, om du också vill ha Googles egna appar i telefonen.

Vi valde den populära Cyanogenmod, som är skriven i öppen källkod. Utvecklingen är numera nedlagd, men det finns gott om versioner för äldre telefoner. Även här gäller det att vara mycket noggrann och leta reda på en version som är avsedd för specifikt den enhet som ska modifieras.


Så här gör du – steg för steg

Android-rootning

1. Börja med att aktivera USB-felsökning i telefonen. Gå till telefonens inställningar och rulla ned till Utvecklaralternativ. Beroende på telefon och Androidversion kan detta val ibland gömma sig på olika ställen under olika namn, till exempel under Program.


2. Bocka för USB-felsökning, Om Utvecklaralternativ inte visas alls, vilket kan vara fallet för Androidversioner över 4, klicka på Om telefonen och sedan sju gånger på Version.


Android-rootning

3. Anslut usb-kabeln och kopiera de nedladdade zip-filerna (rootkit och ny firmware) till rotkatalogen (högst upp, inte i någon undermapp) på sd-kortet. Dra ur kabeln igen.


4. Stäng av telefonen. Håll sedan ned hemknappen, volym ned-knappen och startknappen samtidigt tills telefonen startar och en skärm med en varningstriangel visas. Tryck på volym upp-knappen.


Android-rootning

5. Telefonen ska nu se ut som ovan. Sätt tillbaka kabeln.


6. Starta programmet Odin. Under Log till vänster ska du se Added!, vilket betyder att telefonen är ansluten. Klicka på knappen AP och bläddra fram den recovery-fil du tidigare packade upp. Klicka på Start.

Det nya återställningsprogrammet laddas över till telefonen som sedan startar om. Stäng av den och starta den igen. Precis när den börjar starta och vibrerar till, tryck omedelbart på volym upp och hem samtidigt.


Android-rootning

7. Telefonen startar i återställningsläge med en meny. Välj install zip (eller install zip from sdcard i äldre versioner av Clockworkmod) med hjälp av volymknappen. Tryck på hem eller start för att välja. Fortsätt att använda knapparna på samma sätt för att bläddra fram och välja den zip-fil med det rootkit du tidigare kopierade till telefonen. Här är det tyvärr svårt för att visa på bild hur det ser ut i fortsättningen.
När du valt rätt, välj Yes för att bekräfta installationen. Du få en bild av Android-gubben och lite text som rullar förbi. När det är klart är telefonen rootad och du kan om du vill starta om den för att bekräfta detta med till exempel en app som Root checker.


8. Observera att från och med Cyanogenmod version 12 behövs inte steget med separat installation av root, eftersom detta är inbyggt. Är det en sådan version du valt för din firmware kan du alltså hoppa över den biten.

Gå tillbaka till återställningsläget enligt ovan. Välj backup and restore i menyn. Välj backup to /sdcard. Denna åtgärd möjliggör för dig att återställa allting som det var om du skulle ångra dig eller något går på tok. Proceduren tar en stund.

När du är tillbaka vid menyn igen, välj wipe data/factory reset. Bekräfta med yes. När det är klart, välj wipe cache partition och bekräfta. Välj sedan advanced och därefter wipe dalvik cache. Bekräfta.
Nu är du redo att installera din nya firmware. Gå tillbaka till huvudmenyn och välj install zip. Bläddra fram och välj zip-filen med den firmware du tidigare kopierade till telefonen. Välj och bekräfta med yes.


Android-rootning

9. Även den här proceduren tar en stund. När det är klart, starta om telefonen och beundra dess nya funktioner! Läs raden längst ned på bilden ovan. Android 7.0 på en mer än fyra år gammal telefon…
Det du har fått är Cyanogenmod, som har ett avskalat gränssnitt utan allt blingbling tillverkarna brukar stoppa in och som bara drar resurser. Du får en betydligt snabbare telefon på köpet. Men du får inga av Googles appar. Inte ens Play, som ju är ganska essentiell för att hämta fler appar på ett enkelt sätt. Om du vill ha dem behövs Gapps, som är kortnamnet för det öppna projektet Google Apps.


Android-rootning

10. Ladda ned rätt variant för den version av Android du nu kör här: www.opengapps.org. Det finns några olika val. Till exempel kan du begränsa dig till de mest nödvändiga Google-apparna. Kopiera den nedladdade zip-filen till telefonens sd-kort som tidigare.


11. Gör sedan exakt likadant som ovan, det vill säga starta om telefonen i återställningsläge och installera zip-filen. När det är klart och du har startat om har du tillgång till de bekanta apparna.
När allting fungerar som du vill ha det kan du förstås radera alla dina zip-filer från minneskortet för att spara utrymme.


Så gör du med andra mobiler än Samsung

Om du har en annan enhet än Samsung måste du tillgripa lite annorlunda metoder.
Odin finns bara för Samsung. Har du något annat fabrikat rekommenderas att du först provar det likartade verktyget Windroid Toolkit, som kan hämtas här.

Windroid Toolkit
Windroid Toolkit ger dig stöd när du behöver det.

Programmet fungerar med en stor mängd telefoner. Inte alla, men har du tur kan det användas med din. Det körs i din dator med telefonen ansluten via usb och du får tillgång till ett minimalt gränssnitt där du kan byta återställningsläge till TWRP och installera Supersu för root med enkla klick.
Du får hela tiden tydlig hjälp av programmet. När du väl har root och TWRP installerade kan du i stort följa instruktionerna för Samsung.

Det finns flera liknande program, exempelvis Purpledrake för LG-telefoner.
Titta också på verktygen Magisk, Rom Manager och Rom Toolbox. De två senare är appar.
Hittar du ingenting som passar just din telefon återstår lite mer manuellt handjagande, men oftast är det inte omöjligt. Nätet är fullt med information och allra bäst är XDA Developers, forum.xda-developers.com.