En wiki är egentligen namnet på en tjänst där det är enkelt för många att lägga in information. Tanken är att människor på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna dela information med varandra.

Det finns många intressanta tjänster som använder wiki-tekniken. Här är fem du inte vill missa.

Wikipedia

Nya Wikipedia snålar med data

Ingen kan väl ha missat Wikipedia. Det här är ett gratis uppslagsverk som skrivs av användarna. Trots det är kvaliteten förvånansvärt bra, och sajten är mer heltäckande än någon kommersiell tjänst. Det finns bland annat över tre miljoner artiklar på svenska.

Nyligen fick Wikipedia en ny app, som förutom en snyggare layout också bjuder på bättre möjligheter att ställa in så att den förbrukar mindre data. Perfekt när du är på resande fot och måste betala för din dataförbrukning.

Hämta appen för Android
Hämta appen för IOS
Hämta appen för Windows 10
Surfa till www.wikipedia.org


Gratis ordbok på många språk

Wiktionary är ett annat populärt exempel på en wiki. Det är en fri ordbok som skapas av användarna. Här förklaras exempelvis 600 000 ord på svenska – och miljontals på andra språk.

Hämta appen för Android
Surfa till www.wiktionary.orgWikicommons

40 miljoner fria bilder

Grundtanken med sajter som Wikipedia är att materialet ska vara fritt. Det gäller även bilderna, och på Wiki Commons hittar du 40 miljoner bilder och andra mediefiler som är fria att använda.

Hämta appen för Android
Surfa till commons.wikimedia.org


Hitta rätt citat

Ytterligare en kul wikisajt är Wikiquote. Det här är en samling med citat, ordspråk och talesätt. På engelska hittar vi över 30 000 artiklar medan svenskan får nöja sig med några hundra.

Surfa till www.wikiquote.orgWiki

Koll på djur och växter

Du som är intresserad av djur och växter kan använda Wikispecies. Det är ett Wikipedia, fast för djur och växter. Ja, här finns över en halv miljon artiklar, men de är tyvärr bara på engelska.

Surfa till species.wikimedia.org