Förra veckan uppdagades en skrämmande siffra på säkerhetskonferensen Enigma 2018 i Kalifornien. Inte ens tio procent av världens Gmail-användare använder sig av tvåstegsverifiering för att skydda sina Google-konton. Vi pratar alltså om hundratals miljoner inkorgar som inte skyddas av mer än ett lösenord. Det är för dåligt – särskilt som funktionen funnits i sju år.

Att bli av med kontrollen över ditt e-postkonto är en av de värsta digitala mardrömmar du över huvud taget kan genomlida. Ofta är mejlen "inkörsporten" till en stor mängd andra inloggningar och används som sista säkerhetsutpost för att återställa lösenord till andra tjänster. Någon som tar sig in på ditt Google-konto kan med andra ord systematiskt låsa dig ute från allt du kopplat din mejladress till. Ta över ditt digitala liv.

Nu gällde tioprocentssiffran Gmail, men det finns ingen anledning att tro att det skulle se bättre ut hos Microsoft eller någon annan. En framträdande anledning till att siffran är såpass usel är att Google och de andra är rädda att tvinga bort användarna med det "krångel" en tvåstegsverifiering innebär.

Läs mer: Bra med alternativ till lösenord – men långt kvar innan vi är helt säkra

Nej, tvåstegsverifiering är inget användaren direkt uppmuntras till att aktivera – och det är väldigt synd. Faktum är att funktionen i Gmail är ganska väl undangömd. Jag föreslår att du lägger fem minuter på att säkra något av det mest värdefulla du har i dag. Gärna på andra viktiga tjänster också. 

Så aktiverar du tvåstegsverifiering för ditt Google-konto:

Google tvåfaktorsverifiering

1. Gå till Googles sida för tvåstegsverifiering.
2. Välj Kom igång och följ instruktionerna.
3. Klart!

Med ovanstående "guide" vill jag visa hur enkelt det faktiskt är att använda tvåstegsverifiering för Gmail. Det som kommer att hända är att du ombeds skriva in en engångskod som skickas till din utvalda, Google-kopplade enhet när du (eller någon annan) försöker logga in på din Gmail från en ny enhet för första gången. Med telefonen redo kommer det att ta två extra sekunder att logga in.

Läs mer: Varannan person loggar in med kroppen

Se värdet i dessa sekunder och gläds åt att ingen försöker skicka spam eller beställa hem prylar i ditt namn, kapa din identitet eller stjäla dina känsliga dokument för att du inte kände till – eller inte orkade använda – tvåstegsverifiering för din mejl. Komplettera gärna med en lösenordshanterare. 

Jag vill se fler sajter och tjänster som vågar kräva att användarna använder sig av mer än ett lösenord för att skydda sina konton. Tyvärr är det marknadsandelar som styr deras tillvägagångssätt, och så länge vi är för lata eller okunniga för att skydda våra digitala tillgångar kommer ingenting att hända.