Flera erbjudanden om riktigt billiga biobiljetter har nått många svenskar via mejl och sms de senaste veckorna. I morse, den 12 februari, skickades ännu ett sms-"erbjudande" om att köpa två biobiljetter för futtiga 15 kronor. Allt du behöver göra är att följa en suspekt kortlänk – men det avråder vi starkt ifrån. Nedan följer två exempel på bedrägliga utskick som du borde radera omedelbart.

Biobedrägeri
Biobedragarna fortsätter att skicka ut sms. Utskick från 12 februari.
SF Scam
Får du ett sådant här sms? Klicka inte på länken! Utskick från 26 januari.

Den som följer länken hamnar på en riktigt ljusskygg sida, vars flik heter KINO2018SE. Här ombeds du sedan svara på ett par simpla frågor i stil med "Popcorn eller godis?" och "Helgbio eller vardagsbio?" för att kunna hämta ut dina superbilliga biobiljetter. Nästa steg utgörs av ett formulär som vill att du fyller i saker som namn, e-postadress och telefonnummer.

Läs också: Fejk, bluff, spam! 5 fällor att se upp för på nätet

Det här är ett väldigt populärt tillvägagångssätt för bedragare som vill komma åt dina kontaktuppgifter för att sedan överösa dig med fler tvivelaktiga erbjudanden och sälja vidare din e-postadress till andra skrupelfria bedragare. Du riskerar dessutom att förlora pengar. För ett par veckor sedan var Expressen i kontakt med en av de drabbade, som efter att ha svarat på frågorna och fyllt i formuläret drogs in i en så kallad abonnemangsfälla som krävde henne på 800 kronor/månad. 

SF Scam
Så här ser det bedrägliga formuläret ut.

Det aktuella bedrägeriet är hyfsat välgjort, använder SF:s färger i stilmallen och innehåller inga avslöjande stavfel. Nås du av dessa skojare är det bara att kasta sms:et eller mejlet direkt!

Artikeln har uppdaterats den 12 februari.