Notering: Detta phishingmejl började spridas för ungefär ett halvår sedan, men eftersom vi har fått rapporter om att bluffen nu sprids igen har vi valt att publicera artikeln en gång till. 

Flera erbjudanden om riktigt billiga biobiljetter har nått många svenskar via mejl och sms sedan ett halvår tillbaka. Meddelandena som skickas utlovar ett "erbjudande" om att köpa två biobiljetter för futtiga 15 kronor. Allt du behöver göra är att följa en kortlänk – men det avråder vi starkt ifrån.

– Det här exemplet är väldigt välgjort och kan nog lura många. Vill man undvika att bli lurad bör man alltid kolla domännamnet, så att det ser korrekt ut. Sedan bör man även tänka till över erbjudandet, är det för bra för att vara sant så är det ofta inte sant, säger David Jacoby, säkerhetsforskare hos Kaspersky Lab, till IDG.se.

Nedan följer två exempel på bedrägliga utskick som du borde radera omedelbart.

Biobedrägeri
Biobedragarna fortsätter att skicka ut sms. Utskick från 12 februari.
SF Scam
Får du ett sådant här sms? Klicka inte på länken! Utskick från 26 januari.

Den som följer länken hamnar på en riktigt ljusskygg sida, vars flik heter KINO2018SE. Här ombeds du sedan svara på ett par simpla frågor i stil med "Popcorn eller godis?" och "Helgbio eller vardagsbio?" för att kunna hämta ut dina superbilliga biobiljetter. Nästa steg utgörs av ett formulär som vill att du fyller i saker som namn, e-postadress och telefonnummer.

Läs också: Fejk, bluff, spam! 5 fällor att se upp för på nätet

Det här är ett väldigt populärt tillvägagångssätt för bedragare som vill komma åt dina kontaktuppgifter för att sedan överösa dig med fler tvivelaktiga erbjudanden och sälja vidare din e-postadress till andra skrupelfria bedragare. Du riskerar dessutom att förlora pengar. För ett par veckor sedan var Expressen i kontakt med en av de drabbade, som efter att ha svarat på frågorna och fyllt i formuläret drogs in i en så kallad abonnemangsfälla som krävde henne på 800 kronor/månad. 

SF Scam
Så här ser det bedrägliga formuläret ut.
mejl sms bluff SF
Så här kan bluffsidan också se ut.

Det aktuella bedrägeriet är hyfsat välgjort, använder SF:s färger i stilmallen och innehåller inga avslöjande stavfel. Nås du av dessa skojare är det bara att kasta sms:et eller mejlet direkt!