Om du vill byta till en snabbare processor i datorn är det inte ovanligt att plattformen du sitter på i dag är förlegad och att det knappt går att få tag i komponenter som passar. Då står du inför valet att köpa en helt ny dator eller att uppgradera hela moderkortet. Om du väljer det senare alternativet får du inte bara möjligheten att välja till en ny modern processor, hela datorn blir i regel snabbare än tidigare och du kan välja ett moderkort som passar dina behov när det gäller anslutningar och uppgraderingsmöjligheter.

Byta moderkort
Vilket plattform du väljer styr bland annat vilken processor du kan montera på moderkortet.

1. Kontrollera dina behov och köp rätt saker

Först och främst behöver du kontrollera hur mycket plats du har i din dator och vilken typ av moderkort som lämpar sig. Är det ett fullstort ATX-kort som passar, eller kanske mini-ATX eller E-ATX? Och vilken plattform tänker du satsa på? I skrivande stund är Intels LGA1151-sockel det senaste för Intelprocessorer, där den vassaste systemkretsen heter Z370. Om du vill satsa på en i7-processor är det med andra ord ett sådant moderkort du bör leta efter. Sedan behöver du inventera ditt behov av kortplatser och portar, men de flesta nya fullstora moderkort erbjuder tillräckligt med plats att växa i om du inte har extrema behov.

Förutom moderkort och passande processor behöver du även kontrollera vilken minnestyp du behöver. Har du minne du kan flytta över eller behöver du köpa nytt? En annan sak som kan vara läge att se över är nätaggregatet. Kommer det att räcka till när du uppgraderar datorn? Det är framför allt ett nytt och kraftfullt grafikkort som kan göra att du behöver se över behovet av större nätaggregat, och det är i så fall bra läge att byta detta samtidigt som moderkortet. Sist men inte minst behöver du en processorfläkt som passar dina behov och som ryms i lådan.

Det finns flera ställen du kan köpa grafikkort, processor, lagring och nätaggregat billigt på nätet. Bland de största återförsäljarna just nu är Cdon, Dustinhome och Netonnet.

Byta moderkort
Det är enklast att montera processor och minnen innan du sätter i det nya moderkortet i datorn.


2. Förbered moderkortet

Det är enklast att montera processorn, kylaren och minnesmodulerna innan du sätter i det nya moderkortet. Kontrollera i manualen till moderkortet hur minnesmodulerna ska monteras, och glöm inte att koppla in processorfläkten till en kontakt på moderkortet. Här finns oftast flera olika kontakter, men om du vill kunna mäta och se hur den här fläkten jobbar i till exempel bios är det bra att säkerställa att du använder just cpu-fläktkontakten.

Byta moderkort
Ofta sitter moderkortet fastskruvat i den här typen av distanser, som i sin tur är fastskruvade i datorlådan.

3. Ta bort det gamla moderkortet

Se till att du kopplar bort strömanslutningen till din dator, och att du inte är laddad med statisk elektricitet innan du börjar. Därefter är det dags att koppla ur alla kontakter från moderkortet, efter att du plockat bort eventuella instickskort. Vanligtvis är det ett par strömkontakter direkt från nätaggregatet, sata-kontakter till dina hårddiskar och optisk enhet, usb-anslutningar och kontakter för högtalare.

När alla kontakter och kort är bortkopplade behöver du lossa skruvarna där moderkortet är fäst mot chassit. Det brukar vara fem, sex skruvar som bland annat sitter i hörnen på moderkortet. Observera att skruvarna i sin tur ofta sitter i distanser som är skruvade i chassit, dessa behöver du ha kvar till det nya moderkortet. Eventuellt kan du behöva flytta dem om de inte matchar det nya kortets hål. När du lyft ur moderkortet plockar du bort plattan vid kontakterna på chassits baksida, detta sitter fastklämt och du behöver byta det mot en platta som matchar kontakterna till det nya kortet (ska medfölja i kartongen).

Byta moderkort
Till det nya moderkortet medföljer en platta som ska passa kontakterna, denna sätter du fast i datorlådan innan du skruvar fast det nya moderkortet.

4. Förbered montering av det nya moderkortet

Innan du sätter i ditt nya moderkort behöver du kontrollera att du har de nödvändiga strömsladdarna från nätaggregatet framdragna. Kanske behöver ditt nya moderkort extra ström (kontrollera i manualen), och i så fall är det en god idé att dra fram det innan. Fäst sedan den nya kontaktplattan i chassit samt kontrollera att du har nödvändiga distansmuttrar på lämpligt ställe så att du kan skruva fast moderkortet.

Byta moderkort
Skruva fast det nya kortet försiktigt med minst 5-6 skruvar.

5. Skruva fast det nya moderkortet

Nu är det dags att försiktigt lägga i det nya moderkortet, och det görs lämpligtvis med datorlådan liggandes. Det är också viktigt att du har bra ljus där du håller till så att du ser vad du gör. Vinkla ned det nya moderkortet så att kontakterna på sidan möter hålen i aluminiumplattan du precis klämde fast i lådan, och var sedan noga med att inga kablar hamnar under moderkortet. Sedan gäller det att passa in kortet så att du kan skruva fast det i chassit. Minst fem, sex skruvar är bra att använda så att det sitter stadigt.

Byta moderkort
Var noga med att sätta tillbaka alla kontakter du hade inkopplade innan.

6. Montera alla kontakter och kort

Nu är det dags att montera tillbaka kablarna du tog bort tidigare. Börja med strömkablarna från nätaggregatet. Koppla därefter in sata-kontakter, usb-kontakter, eventuella extra chassifläktar, högtalarkontakt och allt du hade inkopplat tidigare. Se manualen till moderkortet för att hitta var de olika kontakterna ska sitta. Om hårddisken du bootade upp från satt på sata-1-kontakten är det bra om du kopplar in den på samma kontakt även i det nya moderkortet. Det svåraste är att koppla tillbaka de mindre stiftkontakterna till på/av-knapp och de olika lysdioderna till chassit, men det brukar finnas en tydlig tabell i manualen till moderkortet som visar exakt hur de ska sitta. När detta är gjort sätter du tillbaka eventuellt grafikkort och andra instickskort.

Sist men inte minst är det dags att snygga till installationen. Använd buntband och fäst kablar ordentligt, detta både för att underlätta när du ska in och meka i datorn, och för att vara säker på att inte sladdar åker in i fläkten eller blockerar luftflödet i onödan.

Byta moderkort
När du är klar kontrollerar du att allt ser rätt ut i bios, t ex att fläktar är korrekt anslutna och att alla hårddiskar identifieras.

7. Starta upp och gå in i bios

Till sist kopplar du tillbaka strömmen och testar att starta upp datorn. Om du gjort allt rätt ska fläktarna gå igång och datorn startas upp, och lämpligtvis börjar du med att ta en titt i bios. Det gör du genom att hålla ned DEL-knappen precis när du startat igång datorn, eller F1 om du uppmanas till det.

Inne i bios, som ser olika ut beroende på vilket moderkort du köpt, kan du kontrollera att processorn identifieras rätt, att fläktarna går och att din hårddisk syns under Boot-konfiguration. Om allt ser bra ut är det bara att gå ur bio och låta Windows starta upp. Beroende på vilken Windowsversion du har, och på vilken hårdvara du satt i, kan du behöva installera om operativsystemet, men oftast behöver du inte göra det i nyare datorer. Däremot är det en bra idé att gå in i enhetshanteraren i Windows och kontrollera att den nya hårdvaran identifierats korrekt, efter att drivrutinerna uppdaterats.

Eforum: Få hjälp och diskutera datorbygge med andra entusiaster