Epsons Ecotank har varit en av få riktigt intressanta nyheter inom bläckstråleskrivare på senare tid. Med en jättetank på sidan med påfyllbart bläck är den behändig och lika ekonomisk som en färglaser, men betydligt mindre och strömsnålare. Dessutom har den bläckstråleteknikens fördel att du kan få mycket snyggare fotoutskrifter.

Smart Tank är HP:s motsvarighet, och nu har en modell, Smart Tank 455 Wireless, kommit till Sverige. Det är en multifunktionsskrivare med A4-scanner upptill men ingen dokumentmatare. Till måtten är den större än den senaste Ecotank vi testat. Den verkar mer designad för att se bra ut än att ta upp minimalt med plats.

HP Smart Tank 455 Wireless
HP Smart Tank 455 Wireless tar upp en hel del plats med alla luckor för in- och utmatning av papper utfällda. 

Problemfri påfyllning – nästan

Med luckor utfällda för in- och utmatning av papper blir den allt annat än kompakt. Stödet för att mata ut utskrifter på är osedvanligt liten och fladdrig. Här skriver du inte ut några stora volymer på en gång. Arkmataren är även den knepig, och vi får för det mesta inte ner pappren i botten så att skrivaren kan greppa dem.

Bläcktanken där vi fyller på med färg sticker ut en decimeter på ena kortsidan. Den består precis som Ecotank av fyra tankar i genomskinlig plast så att du lätt kan se nivån på kvarvarande bläck, och fylls på ovanifrån. Du öppnar helt enkelt ett litet lock och häller på. HP:s design på flaskmunstycken och påfyllningshål är bättre utformade än Epsons och här flyttar vi enkelt utan något som helst spill.

Ett irritationsmoment är att cyan, magenta och gul färg har lika stora flaskor som bläckbehållare, 70 milliliter styck. Men av den svarta färgen får vi mer bläck än det får plats i skrivaren, 135 milliliter men en tank på 80. Tanken är att man ska fylla på med resten när det börjar ta slut. Men det hade varit bra om vi fått två 80 ml-flaskor (eller en större tank för svart bläck). Nu blir vi tvungna att ha en halv flaska bläck stående.

HP Smart Tank 455 Wireless
Öppna locket, tryck dit bläckflaskan, och den gluggar snällt i sig en full tank färg. Tyvärr blir det bläck kvar i den svarta flaskan när vi fyller på skrivaren. Det hade varit snyggare och tanken och påfyllningen var lika stora. 

Minimalt med kontroller men många funktioner

Skrivaren har inte mycket till gränssnitt. En minimal lcd-skärm med ett par siffror och några små ikoner som indikerar bland annat status och uppkoppling. Sedan har vi två kopieringsknappar (färg och svartvit), några uppkopplingsalternativ, (lokala wifi-nätet, wifi direct och HP E-print), samt reset-knapp. En del av dessa är dock kryptiska och vi får gräva i manualen för att begripa vad de betyder. Utförlig sådan medföljer på papper, vilket är sällsynt nuförtiden.

Installationsprogrammet hittar skrivaren bara genom att söka efter den med wifi direct. Det känns dock onödigt eftersom vi måste ansluta en usb-kabel för resten av konfigurationen, oavsett om vi vill vara anslutna med wifi eller usb framöver.

HP Smart Tank 455 Wireless
HP:s program Printer Assistant behöver ses över. Det är varken snyggt eller lätt att använda.

Frustrerande program

När vi väl är anslutna tankar installationsprogrammet hem extra programvara och slutför installationen. Det går väldigt segt och ibland tror vi programmet har gett upp, men tillslut har det tuggat sig igenom alla moment och vi kan börja testa. Väljer vi att installera ett fullt programpaket får vi ett program som dels sköter skrivarinställningar och underhåll, samt skannar. Det kan du inte göra direkt från minimala kontrollpanelen på skrivaren.

Det programmet har en hel del problem. Det första är att det inte skalar upp med gränssnittet i Windows. Många bärbara datorer med 1080p-skärm eller mer är inställda på att skala upp Windows gränssnitt till 125 eller 150 procent. Gör vi det så går gränssnittet sönder. Eller rättare sagt: det fungerar men är ruskigt fult. Även i standardläge är det ett segt program med krånglig navigering. Som tur är behöver vi inte använda det till mycket mer än just när vi ska skanna dokument.

Varierad kvalitet

Utskriftskvalitén varierar en hel del beroende på vad vi vill göra. Svartvita utskrifter av text blir tunga om vi använder standardinställningar, med oskarpa kanter vertikalt trots att vi kör skrivarens kalibreringsfunktion två gånger. För vardagligt bruk duger det, men det blir inte särskilt snyggt med finstilt text. Vi har sett betydligt bättre, även från andra bläckstråleskrivare från HP. Hanteringen av färger i kontorsgrafik är däremot riktigt bra. Ytor får jämna toner och precisionen är utmärkt. Bildelement är lite varma i tonerna men annars snygga.

Skriver vi ut i färg i hög upplösning tar det längre tid än de flesta fotoskrivare, trots att den är inställd på vanlig pappersutskrift. Blandade färger i till exempel ett Word-dokument eller svartvita sidor går snabbare.

HP Smart Tank 455 Wireless
Med så när minimalt med gränssnitt på själva skrivaren blir det extra bökigt att ställa in kvalitet för till exempel kopior.

Vi testar även att skriva ut ett högupplöst foto på fotopapper. Det här är inte egentligen en fotoskrivare, men nästan alla bläckstråleskrivare kan det. HP gör ett godkänt jobb för att vara en som inte är specialbyggd för just foton.

Bra scanner, sämre kopiator

HP Smart Tank har som sagt även skanner och kan fungera som bildläsare och kopiator. Kvalitén på inläsningen är klart godkänd, med aningen blek färgmättnad som enda anmärkning. Snabba, lågupplösta dokument går kvickt att läsa in, men hade givetvis hjälpts upp av en dokumentmatare. Tyvärr innebär det inte att kopior blir särskilt bra. De är detaljerade, men för mörka i standardläge och med vertikal bandning i färger och gråtoner.

Epson Ecotank överraskade oss med extremt lågt pris per utskriven sida, inte bara för att vara bläckstråle utan den slår också många färglaserskrivare. HP vill inte vara sämre, och med deras egna påfyllningsflaskor för bläck kommer vi ner i till och med snäppet lägre bläckkostnad per sida. Ett par öre för en svartvit textsida och runt sex öre för en med färg. Det beror givetvis på vad du fyller sidorna med, men billigt är det i vilket fall som helst.

Omdöme

HP visar med Smart Tank 455 Wireless att de kan bygga en både snål och snygg skrivare med stora bläcktankar. Den är en överraskande kompetent skanner, men på ett par andra punkter brister det tyvärr. Vi får inte riktigt så skarpa textutskrifter som vi hoppats på, och kopiatorläget imponerar inte. Och HP behöver fixa nyare och bättre utformare program för både installation och daglig användning.

Fakta HP Smart Tank 455 Wireless

Testad: Januari 2018
Funktion: Multifunktionsskrivare
Tillverkare: HP
Utskriftsteknik: Bläckstråle, cmyk
Upplösning, skrivare: 1 200 x 1 200 dpi
Upplösning, scanner: upp till 1200 dpi
Pappersformat: Upp till A4
Pappersfack: ca 60 ark inmatning, ca 25 ark utmatning
Anslutningar: Usb 2.0
Trådlöst: Wifi, wifi direct
Övrigt: Stöd HP e-Print, AirPrint och Google Cloud Print
Utskriftshastighet, enskild sida: 14 sek s/v, 30 sek färg
Utskriftshastighet, fler sidor: ca 7/min s/v, ca 2/min färg
Utskriftsekonomi (enl ISO 24711/24712): S/v ca 2,1 öre, fyrfärg ca 6 öre
Energiförbrukning: ca 10 W vid utskrift, 2,1 W standby
Storlek vid användning: 52,5‎ x 55,3 x 25,7 cm
Vikt: 4,7 kg
Pris: Från 2 995 hos Prisjakt.

plus

Praktisk hantering av black
Låg utskriftskostnad
Relativt tyst drift
Bra stöd för mobila utskrifter

minus

Inte toppkvalitet på textutskrift
Ibland ovanligt långsam
Jobbigt inställnings- och scanningsprogram

Betyg 3 av 5