En ssd kan göra mycket för att liva upp en gammal dator, och är en viktig och ofta översedd komponent för dig som vill bygga en egen dator från grunden. Men det är också stora skillnader på en bra och en dålig ssd. Både i rena prestanda och hållbarheten i längden.

Bra som uppgradering eller arbetsdisk

Samsungs EVO-serie har länge varit en favorit bland många pc-byggare med relativt prisvärd kvalitet, och nu har Samsung släppt en ny modell, EVO 860. Det är en traditionell 2,5 tums enhet med s-ata-anslutning. Det finns också en M.2 sata och msata-version av EVO 860, två format som är vanliga i bärbara datorer. Mer avancerade pc-byggen föredrar troligen pci express-baserade ssd-enheter, då de möjliggör mycket högre hastigheter.

Men för den som uppgraderar en äldre dator finns kanske inte möjlighet att montera en sådan. Dessutom är de generellt dyrare. Vi kan också tänka oss en s-ata-ssd som en perfekt andradisk i en kraftfull speldator. Du kör systemet på en pci express-ssd, och installerar spelen på en större och mer prisvärd sata-ssd. Eller om du har en dator för till exempel videoredigering är det ett bra ställe att ha de aktuella projekt du jobbar på.

Läs även: Så byter du moderkort i din dator

Samsung EVO 860 SSD
Tre format av Samsung EVO 860 SSD: 2, tum, M.2 och msata. Prestanda på dem bör vara den samma, men endast 2,5-tumsenheten finns i riktigt stora storlekarna.

Liten till stor

2,5 tums EVO 860 kommer i fem olika storlekar: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB och hela 4 TB. Här har vi testat den minsta och billigaste av dem, som säljs i de flesta butiker för lite över 1 000 kr. Letar du runt lite så kan du hitta den för precis under. Det är inte enormt billigt för en s-ata ssd, men inte heller överdrivet dyrt.

Enheten är stramt designad i matt, mörk aluminium och är tunnare än de flesta 2,5-tumsenheter. Riktigt vad det ska vara bra för vet vi inte, då datorer har en fast volym för diskplatser. Möjligen är det en fördel för kylningen, då det skapar en bredare spalt mellan tätt monterade diskar.

Disken levereras utan kablar eller monteringstillbehör, vill du till exempel trycka in den i en 3,5-tumsplats får du skaffa insats för det själv. Men den har lågt vikt, är lätt att greppa och vi har inga problem att montera den i en ledig 2,5-tumsplats i vår testdator.

Övertygande hastighet

Med s-ata anslutning är den teoretiska maxhastigheten 600 MB/sek, och vi kommer nära det när vi testar disken med hastighetstoppar på 535 MB/sek vid sekventiell läsning av stora filer. Under mer verklighetstrogna tester lyckas vi dock inte hålla uppe den hastigheten, utan landar på ett snitt på 335 MB/sek för läsningar av olika filstorlekar.

Samsung EVO 860 SSD
En välbyggd disk med stadigt chassi, varken mer eller mindre än så.

Det är fortfarande bra om än inte fantastiskt och vi ser inga stora tapp i hastighet under en längre session utan lägstanivån är hög, även om hastigheten pendlar mellan ca 400 och 270 MB/s. Skrivhastigheten ser ut att vara mer konstant och landar på cirka 270 MB/sek vid blandad användning. Även åtkomsttider är stabila utan enskilda utstickare.

Samsung specificerar att en 250 gigabytes EVO 860 har en livslängd på 150 TBW. TBW står för Terabytes Written och är en indikation på hur mycket data som garanterat kan skrivas till enheten innan fel uppstår. Det är mycket bra för en 250 GB ssd, de flesta konkurrenter som använder samma term (det finns andra sätt att ange hållbarhet och alla tillverkare redovisar det tyvärr inte på samma sätt) ligger på mellan 80 och 100 TBW. Samsung ger oss också en generös garanti på fem år där de flesta erbjuder två eller tre år.

Bra valOmdöme

Samsung har lyckats riktigt bra med att få ut det mesta av vad s-ata-gränssnittet klarar av att leverera, tack vare en ny kontroller och hög kvalitet på dess v-nand-minnen. Men det är inte en så stor förbättring att det känns värt en uppgradering om du redan har en hyfsad ssd i datorn. Snarare är den ett bevis på att gränssnittet i sig har nått sin gräns, och att framtiden tillhör pci express. Är en s-ata-disk det enda praktiska alternativet för dig är dock det här en av de absolut bästa.

I testet använde vi HP Omen 880 som testmaskin, en dator vi fått låna in för tester av spel och hårdvara på pc.

Fakta Samsung EVO 860 SSD 250 GB

Testad: Januari 2018.
Tillverkare: Samsung
Diskformat: 2,5 tum.
Anslutning: S-ata, 6 Gbit/s.
Lagringsteknik: MLC V-nand.
Lagringsplats: 250 GB.
Max läshastighet, uppgiven / uppmätt: 550 MB/sek \ 535 MB/sek.
Max skrivhastighet, uppgiven / uppmätt: 520 MB/sek \ 441 MB/sek.
Genomsnittlig läshastighet, uppmätt: 335 MB/sek.
Genomsnittlig skrivhastighet, uppmätt: 270 MB/sek.
Effektförbrukning: ca 3W.
Storlek: 7 x 10 x 0,7 cm.
Vikt: 44 gram.
Pris: Cirka 1 090 kr hos CDON.
Garanti: 5 år.

plus

Bra prestanda.
Jämn drift.
Bra uppgiven hållbarhet och generös garanti.

minus

Inga monteringstillbehör medföljer.
Lite dyrare än snittet i 250 GB-klass.

Betyg 4 av 5

Samsung 860 EVO Series MZ-76E250B 250GB Pris vid test: 980 kr.

Bästa pris just nu: 479 kr