Det har väl hänt alla någon gång – du tittar på en video eller kör ett bildspel när skärmen plötsligt slocknar. Eller också går du bort från datorn under en längre nedladdning och kommer tillbaka för att upptäcka att den har gått i viloläge och nedladdningen avbrutits.

Varför händer detta? Jo, det är förstås på grund av att Windows inte har känt av någon musrörelse eller tangentbordsaktivitet på ett tag och energisparinställningarna tar över. I normalfallet är ju detta bra och antagligen precis som du vill ha det.

Visst kan du ändra dessa inställningar när det behövs för att tvinga systemet att undvika skärmsläckning, vänteläge och andra energisparlägen – men det är ju lite krångligt. Och du måste dessutom komma ihåg att ändra tillbaka när du är klar med din tillfälliga aktivitet.

Vad sägs om en mjukvarulösning i stället? Det enkla lilla gratisverktyget Caffeine simulerar ett tryck på F15-tangenten var 59:e sekund och håller därmed datorn igång. Men vänta, F15 finns ju inte? Nej, den tangenten är obefintlig på de flesta tangentbord, men stöds faktiskt av Windows och är därför lämplig till detta.


Caffeine

1. Ladda ned

Hämta Caffeine på www.zhornsoftware.co.uk. När du packar upp zip-filen hittar du en textfil plus filen caffeine.exe. Placera den senare på skrivbordet.


Caffeine

2. Kaffekanna

Närhelst du behöver hålla skärmen och datorn vakna, dubbelklicka bara på din kaffekanna på skrivbordet för att ge Windows en ”koffeininjektion”.


Caffeine

3. Stäng av

Programmet lägger sig om en ikon i aktivitetsfältet, bland de andra nere i högra hörnet. När du vill stänga av Caffeine och återgå till normalläge är det bara att högerklicka och välja Exit.


4. Tidsbestämt

Du kan också välja en tidsperiod som programmet ska vara igång, för att sedan återge Windows sin normala funktion. Högerklicka, välj Active for och sedan lämpligt antal timmar.


Extratips: Använd klockan

Om du har en lasermus och en analog klocka kan du använda en annan metod: Placera musen på klockan. Sekundvisarens rörelse är normalt tillräcklig för att musen ska reagera.