Det näst bästa efter en riktig bildläsare för att kopiera dokument av olika slag är din telefon eller platta. Om du använder en Androidenhet är det allra enklaste att använda Google Drive, en app som är förinstallerad i nästan alla telefoner.

Du tar en bild av det du vill spara och sedan skickas det direkt till Google Drive som en pdf-fil. Där kan du sedan hantera dokumentet som alla andra – dela, ladda ned, redigera och en massa annat.

Proceduren är mycket enkel och sköter sig nästan helt själv. Du behöver bara sikta och trycka. Det finns också möjlighet att skapa ett dokument med flera sidor eller att göra enklare färgkorrigeringar före uppladdning.

Skanner

1. Skanna

Starta Google Drive i din telefon eller platta och klicka på plustecknet nere till höger. Klicka på kamerasymbolen. Godkänn tillgång till kameran om det inte är gjort.


Skanner

2. Sikta och tryck

Sikta in dig på den text som ska sparas och klicka på den blå knappen för att ta bilden. Bra belysning skadar inte och du kan använda blixtknappen till vänster om det behövs.


3. Beskär 

Rätt del av dokumentet kommer kanske inte med från början. Klicka på beskärningsikonen i överkanten och dra bildens kanter dit du vill ha dem. Klicka på bocken två gånger.


Skanner

4. Klart

Dokumentet laddas upp och du hittar det bland dina filer i Google Drive, där du kan använda alla de vanliga verktygen och funktionerna.