Windows 10 har så småningom utvecklats till att bli ett användarvänligt operativsystem i mina ögon. Men det här med aktiveringsförfarande är bland det mest idiotiska jag har stött på när det gäller mjukvara.

Jag har kopplat min Windowslicens till mitt Microsoftkonto, allt enligt Microsofts rekommendation. Därför känner jag mig ganska trygg i att byta moderkort i datorn utan andra förberedelser när det gäller själva operativsystemet. Jag har ju dessutom mitt serienummer på en klisterlapp på chassit, så vad kan gå fel?

Efter hårdvaruingreppet, som tar cirka en timme totalt, startar datorn upp till synes utan problem. Sedan är det dags att aktivera. Av någon anledning tycker Microsoft att du måste återaktivera din Windows 10-licens, och verifiera att du verkligen kör en laglig licens av operativsystemet, när du bytt ut viss hårdvara i datorn. Det räcker inte med att du loggar in på kontot och anger din licensnyckel.

Problemet är bara att det här inte är så enkelt som det verkar. Jag får det ena felmeddelandet efter det andra, alla resulterar i att jag antingen ska ”försöka igen senare” eller gå till Store och köpa ett lagligt exemplar av Windows. Som om jag var en mjukvarutjuv. Bara den här formuleringen upplever jag som en aning stötande.

Ena stunden är det problem att nå Microsofts servrar, nästa gång uppmanas jag att köra felsökning, och hela tiden landade jag på samma faq-sida hos Microsoft där jag nu har gått igenom alla steg utan resultat. Till sist får jag i alla fall uppmaningen att kontakta kundtjänst per telefon. Som är stängt. Inte ens en chat är öppen under helgen – och inte heller strax efter 18 en vardag när jag kavlar upp ärmarna och gör ett nytt försök.

Till slut får jag tag på en person på kundtjänst som informerar mig att jag behöver plocka fram ett aktiverings-id, något som gjordes enkelt genom ett manuellt kör-kommando.

"Skriv bara in ”SLUG 4” så får du förhoppningsvis ett id som du kan ringa tillbaka och ge oss, under kontorstid. Då kan vi aktivera Windows", berättar personen på kundtjänst, samtidigt som han ger mig en heads-up om att det kan vara något annat problem.

Att det ska ta längre tid att aktivera min lagliga Windowslicens än att byta ut moderkortet i datorn är riktigt illa.

Att jag inte ska kunna verifiera operativsystemets äkthet när jag har ett serienummer klistrat på chassit, ett nummer som är kopplat till mitt Microsoftkonto och som jag ser när jag är inloggad, tycker jag är så dåligt att det knappt går att beskriva i ord. Vi snackar 2018 när andra företag som Apple och Sony inte har några problem med att sälja appar, mediainnehåll och tjänster, och sedan via mina konton lyckas hålla reda på vad jag äger och inte. Men Microsoft har av någon anledning inte lyckats lösa det här när det gäller Windows, och det tillsammans med dålig tillgänglighet när det gäller kundtjänst är ingen bra combo. Att det ska ta längre tid att aktivera min lagliga Windowslicens än att byta ut moderkortet i datorn är riktigt illa.

Microsoft Windows 10 Home Sve Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 1099 kr