Förra året lanserades Windows 10 S, en bantad version av Microsofts operativsystem för skoldatorer och liknande. Bland begränsningarna kan nämnas att det endast går att ladda ner program från Windows Store och du kan alltså inte köra gamla 32-bitars exe-program.

Windows 10 S

Nu har Microsoft bestämt sig för att skrota Windows 10 S, uppger Thurrot, som har fått tag på ett läckt dokument från Microsoft.

Den fristående S-versionen kommer ersättas av ett S-läge i samtliga versioner av Windows 10, som användare sedan kan uppgradera från. En uppgradering till Home och Education blir gratis, medan Pro S till vanliga Pro går på ungefär 500 kronor.

Uppgradera Windows 10 S

Orsaken till ändringen ser ut att vara att väldigt många användare med Windows 10 S som haft möjlighet att uppgradera till vanliga Windows 10 har valt att behålla den begränsade versionen. Genom att göra S till standard kan Microsoft få fler användare att hålla sig till Windows Store.

Förutom uppgifter Windows 10 S har Thurrott.com intressant information om hur Microsoft tar betalt för Windows 10-licenser som följer med datorer.

Datorer delas in i kategorierna Entry, Value, Core, Core+ och Advanced. Varje kategori definieras utifrån olika hårdvaruspecifikationer. Från 2 april kommer företaget till exempel ta 86,66 dollar för en licens till en Core+-klassad dator, vilket definieras som en stationär dator med mindre än 8 gigabyte minne och 2 terabyte lagring. För en Advanced-klassad maskin blir priset 101 dollar. Det här är alltså priserna som tillverkare betalar till Microsoft, men de ger ett hum om hur Windows påverkar priserna på våra datorer.