Windows 10 Fall Creators Update, som nyligen anlänt, har en helt ny funktion för Onedrive som kallas Filer på begäran. Den innebär att du kan spara filer enbart i molnet, men hantera dem som om de finns i din dator.

Ett bra sätt att spara utrymme om du har en liten disk, med andra ord. Även om du har en terabyte lagrat i Onedrive tar det nästan ingen plats i datorn och behöver inte synkroniseras automatiskt. Men du måste förstås ha en internetanslutning.

Onedrive försöker också automatiskt att hantera vilka filer som lagras på datorn och vilka som inte ska finnas där. Men som du ser i steg 4 kan du själv ta kontroll över detta om det gäller något specifikt.

Onedrive

1. Ställ in

Om ditt Windows inte redan är konfigurerat för att använda funktionen, högerklicka på Onedrive-ikonen i aktivitetsfältet och välj Inställningar. Sätt en bock vid Spara utrymme och ladda ned filer när du använder dem.


2. Välj mappar

Byt till fliken Konto och klicka på Välj mappar. Du ser en lista över alla dina mappar i molnet och kan välja vilka som ska vara tillgängliga på det här viset. Det går att välja alla. Stäng med OK.Onedrive

3. Utforska

Nu kan du använda Utforskaren för att titta på din Onedrive-mapp. Där finns en ny statusmarkering som visar vilka filer som finns tillgängliga i Onedrive (ett moln) och vilka som finns på datorn (en bock).


4. Använd

För att öppna en fil, dubbelklicka som vanligt. Windows hämtar den och de öppnas som vanligt i det program de är associerade med. Du kan högerklicka på alla filer och välja att behålla dem på enheten eller att frigöra utrymme.