ROG G703 är Asus senaste skrytbygge – en släpbar och extra kraftfull gaming-laptop. När datorn visades upp tidigare i höstas gick den under namnet Chimera, men Asus har nu valt att ge den ett mer vanligt modellnamn i samma stil som andra ROG-datorer. På Prisjakt.nu och i ett par butiker står den dock fortfarande listad som Chimera, så ser du det är det samma dator som denna.

Massiv men välbyggd

Den konfiguration som går att beställa i en handfull svenska butiker har fullständiga modellnumret G703VI-E5097T och går loss på mellan 35 000 och 40 000 kronor beroende på butik. För det får vi hårdvara som i princip är det mest kraftfulla vi just nu hittar i en laptop, i alla fall om vi inte räknar in extrema byggen med dubbla grafikkort.

Designen på den här sortens dator är alltid en utmaning för tillverkarna. De är av naturliga skäl stora, tjocka och tunga, med massiva kylflänsar och rejäla gångjärn, och det är svårt att göra något snyggt av det. Asus väljer att klä sin i matt mörkgrå ytor och stiliga detaljer i glänsande koppar. Chassit är i om vartannat lättmetall och plast, men det är svårt att med blotta ögat säga vilket som är vilket. I skärmlocken sitter också en stor ROG-logga som pulserar i olika färger.

Asus ROG G703
Asus ROG G703 är över fem centimeter tjock och väger nästan fem kilo.

Färgglatt tangentbord och smarta snabbkontroller

Öppnar vi skärmlocket möts vi av mattsvarta ytor och ett brett tangentbord med programmerbar bakbelysning i full rgb-färgskala och wasd-knapparna extra upplysta. Tangentbordet är av chicklet-typ som på de flesta bärbara datorer, men med extra slaghöjd och distinkt motstånd i knapparna.

På en egen rad ovanför tangentbordet hittar vi separata knappar för volymkontroll och för fyra specialappar: Aura som kontrollerar bakbelysningen, skärminspelning med X-split, en Xbox-knapp samt Gaming Center som bland annat kontrollerar fläktar, överklockning och skärmprofiler. Den går till en app som kontrollerar en inbyggd mottagare för trådlösa Xbox-kontroller, vilket inte kan anslutas med vanlig bluetooth, tydligen. Det finns lösa adaptrar för det på usb, men här slipper du alltså det.

Asus ROG G703
Tangentbordet är både snyggt och bekvämt. Extraknapparna ovanför sitter på tryggt avstånd, så det är ingen risk att komma åt dem av misstag.

Du har också gott om portar att plugga in trådade kontroller, eller annat, med fyra usb 3-portar och en thunderbolt 3. Baktill sitter även både hdmi- och displayportutgång. Är du hemma kan det ju definitivt vara en god idé att plugga in sig till en större skärm, eller kanske till tv:n. Med tanke på att nästan alla Xbox One-spel även kommer till Windows 10 så kan ROG G703 också extraknäcka som spelkonsol i vardagsummet.

Snabb och pålitlig

Processorn är en Intel Core i7 7820HK. Vi har sett enstaka byggen med nya Coffe Lake-processorn 8700K, men det är egentligen en processor för stationära datorer som innebär en del kompromisser för att få plats i en laptop, och främst passar för riktigt processorintensiva sysslor som cad. Här är det hundra procent gamingfokus, och då är 7820HK ett med bred marginal snabb nog.

Det är grafikkortet som gör tyngsta jobbet när det gäller spelprestanda. Här sitter ett Gefoce GTX 1080, vilket fortfarande är vassaste valet i bärbara datorer. GTX 1080ti och Radeon RX Vega 64 hittar vi inte i bärbara datorer… ännu. Tillsammans med 16 GB snabba ddr4-minnen ger processorn och grafikkortet oss riktigt imponerande spelprestanda.

Asus ROG G703
Asus ROG G703 har sd-kortläsare, men dvd-/bluray-enhet verkar nu även de tyngsta bärbara datorerna börja strunta i.

Benchmarktesterna ger imponerade siffror, men framför allt uppskattar vi jämnheten i bildfrekvens när vi testar att köra ett gäng krävande spel. Ett spel som på ultra-inställningar hoppar mellan 40 och 80 bilder per sekund kan vara lika störande för ögonen som ett där bildfrekvensen är lägre men konstant. Här får vi i de allra flesta fall det bästa av två världar. Få störande tapp i frekvens, och relativt lite screen tearing. Det är innan vi slår på g-sync, vilket bildskärmen har stöd för. Då slipper vi även det.

Galet snabb ssd

Till det adderas en 512 GB stor pci express-ssd i raid 0-konfiguration, vilket ger oss brutala läshastigheter på över tre gigabyte per sekund. Datorn också en mekanisk disk på en terabyte för allt som inte behöver toksnabba laddtider.

Trots biffigt grafikkort och processor så är ROG G703 inte särskilt högljudd. Visst hör vi fläktarna (påtagligt när de drar igång som mest), men jämfört med många andra massiva gaming-laptops är den relativt dämpad. Däremot verkar den ha en tendens att dra igång kylning vid rätt ologiska tillfällen, även när den inte har något tungt att göra.

Asus ROG G703
Ordentliga kylningsgaller och gott om externa portar. 

Skärmen är en ips-panel med 1920x1080 pixlars upplösning, och har en frekvens på 144 Hz. 1080p kan ses som lite trist och väldigt pixligt på 17 tum, men det är en fråga om du prioriterar hög pixeltäthet eller hög uppdateringsfrekvens i spelen. Det finns an version av datorn med 4k-skärm, men det tycker vi snarare är för många pixlar åt andra hållet, och lär definitivt påverka spelprestanda. En 1440p-skärm hade vi dock inte sagt nej till.

Snygg bild, onödiga profiler

Skärmen har både hög ljusttyrka och djup svärta, vilket gör att vi får en nästan oled-liknande upplevelse kontrastmässigt. Det är klart bättre än flertalet gamingdatorer vi testat. Vi får gräva lite för att hitta uppgifter om skärmens responstid eftersom det inte står i officiella specifikationerna, men enligt ett blogginlägg från Asus ska den ligga på ungefär 7 millisekunder. Det är riktigt bra för en ips-panel.

Färgomfånget är inte i toppklass men bra nog för alla utom de allra mest kräsna – även om färtemperaturen är lite på den kalla sidan. Det går att växla mellan ett gäng förinställda profiler för olika spel- och mediatyper, som ”Cinema”, ”RTS” och även ett neutralt ”srgb”-läge, men vi hittar inget sätt att enkelt justera färgbalans utöver Windows egna kalibreringsverktyg. 

Asus ROG G703
Gamnig Center är ett funktionsrikt kontrollprogram, men något rörigt upplagt och presenterat.

Sista komponenten för bra spelupplevelse är ljudet. Här levererar Asus med kraftfulla kvalitetshögtalare. Den har inte lika mycket tryck i basen som en del tidigare Asus ROG-modeller, men annars är det svårt att klaga, det är fortfarande kraftfullt och väldigt detaljerat, om vi inte krånglar till det med surround. Ljudhårdvaran under huven är snäppet vassare än i de flesta laptops, så även med ett par analoga hörlurar får vi kvalitetsljud.

Bra valOmdöme

Den här sortens maxade laptops för spel är med nöd och näppe praktiska som bärbar dator, med otympligt format, jobbigt hög vikt och batteritid som gör att du alltid måste ha vägguttag och en tung eladapter till hands. Och även en stor laptopskärm på 17 tum känns i det minsta laget om du letar efter en bra spelupplevelse. För att inte tala om att de är ruskigt dyra. En stationär dator med samma egenskaper, plus en kvalitetsskärm, kostar åtskilliga tusen kronor mindre. Men tydligen så finns det en marknad för det här, och är det denna typ av dator du är på jakt efter så är ROG G703 ett riktigt bra val.


Fakta Asus ROG G703VI-E5097T

Testad: Februari 2018
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7 7820HK, 2,9 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce GTX 1080, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, 1 TB hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 17,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz, g-sync
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 4 st usb 3.0, ethernet, mini displayport 1.2, hdmi 2.0, mikrofon, hörlur
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Xbox Wireless-mottagare
Batteritid: 1h 55min (hög belastning), 3h 25min (låg belastning)
Storlek: 42,5 x 31,9 x 5,1 cm
Vikt: 4,7 kg
Pris: 34 990 kronor hos Dustin.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 9,83 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 83,85 fps
3dmark Fire Strike (Directx 11): 16 914 poäng
3dmark Time Spy (Directx 12): 6 770 poäng
Vrmark Orange Room: 9 682 poäng
Disk, läsning: 3 380,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Prestanda i toppklass.
Extremt snabb ssd.
Ljusstark, snygg 144Hz-skärm.
Rent och kraftfullt ljud.

minus

Bara 1080p.
Dålig batteritid.
Stor och tung.
Priset.

Betyg 4 av 5