Post- och telestyrelsen, PTS, har återigen kartlagt prisutvecklingen för mobiltelefoni och bredband. I en nyligen publicerad rapport framgår det bland annat att Sverige har det lägsta snittpriset för ett standardabonnemang för mobilen, där kriterierna var minst 2 GB data, 100 samtal och 140 sms per månad.

Det allra billigaste kostade 95 kronor i månaden. Ett motsvarande erbjudande gick loss på 145 kronor året innan, vilket alltså innebär en minskning på 34 procent. Jämförelsen har gjorts med ett större antal OECD-länder, och avslöjar att de allra dyraste abonnemangen i standardklassen återfinns i Kanada, USA och Japan.

Missa inte: Stor jämförelse – vi hjälper dig hitta bästa abonnemanget för dig

PTS rapport konstaterar också att det svenska lägstapriset för de riktigt stora mobilabonnemangen (100 GB) minskat i pris sedan 2016 – från 500 till 350 kr/månad. Det blir en gigabytekostnad om 3,50 kronor.

När det kommer till indragning av villafiber har medianpriset däremot ökat, fast då jämförs kostnaden med hur det såg ut 2015. Då låg medianpriset på 14 995 kronor jämfört med 17 445 kronor år 2017. Även lägstapriset för fast bredband (minst 100 Mbit/s) har ökat med 6 procent från år 2016. Året efter kostade det billigaste fasta bredbandet i denna hastighetskategori 343 kronor. Det placerar Sverige på en plats som det sjätte billigaste OECD-landet för fast bredband. Inkluderas lokala bredband, som stadsnät, i jämförelsen, är vi återigen billigast av alla jämförda länder.

Du som vill grotta ned dig ytterligare i statistik om prisutvecklingen för svensk mobiltelefoni och bredband kan hitta en sammanfattning här – eller ta del av den 43-sidiga fullständiga rapporten som återfinns här.