Har du någonsin försökt ändra storlek på en bild så att den blir större? Det har du förstås. Detta resulterar oftast i förlust av kvalitet där den förstorade bilden ser suddig och oprofessionell ut.

Orsaken till detta är att bilden består av punkter, vilket du kan se om du zoomar in ordentligt. Det går utmärkt att förminska en bild utan kvalitetsförlust, men vid förstoring finns det helt enkelt inte tillräckligt med information.

Men tekniken går framåt och i dag finns det möjlighet att förstora bilder med åtminstone hyfsat resultat. Det går enkelt uttryckt till så att matematisk interpolation används för att fylla ut med punkter mellan de befintliga.

Professionella program kan göra detta riktigt bra, men kostar stora pengar. Exempelvis finns det tillägg till Photoshop. Gratis är inte riktigt lika bra, men öppen källkodsprogrammet Gimp klarar sig till exempel hyfsat. Å andra sidan är det riktigt krångligt.

Vi visar hur det går till med gratisprogrammet Irfanview, som många säkert redan har på hårddisken. Annars kan det hämtas på www.irfanview.com. Det duger i alla fall för små förstoringar.

Irfanview

1. Öppna

Öppna din bild i Irfanview. Programmet har en del redigeringsfunktioner, så du kan vid behov göra ändringar i bilden.


2. Välj storleksändring

Gå till menyn Bild och välj Ändra storlek/Resampla. (Om du har programmet på engelska finns svenska som separat nedladdning.)


Irfanview

3. Ställ in

Ange ny storlek i procent eller pixlar. Bocka för Applicera skärpa efter omsampling och välj Lanczos i rullisten till höger. Klicka på OK.


4. Utvärdera

Resultatet blir långt ifrån perfekt, men kan duga för vissa användningar. Och ju bättre original, desto bättre resultat.