Usb-c- och thunderbolt 3-portar blir allt vanligare på både bärbara och stationära datorer, men förutom snabb extern lagring och externa grafikkortskabinett har vi inte sett särskilt många smarta användningsområden för dem. Men nu släpper Asus Zenscreen, som lägger snabb och responsiv extern skärm till lisan över saker som drar nytta av teknikerna.

Det har funnits skärmar anslutna med usb förr, fast då med krav på speciella drivrutiner som Displaylink, som dras med en del lagg och tar upp systemresurser. Här handlar det istället om äkta displayport via kontakten, och även strömförsörjning. Det är bara att hala fram Zenscreen, plugga in en usb c-kontakt i vardera ände och vips så har du en klonad eller utökad bildskärm.

Asus Zenscreen
Asus Zenscreen ansluts med bara en kabel. Helst till en usb-c-utgång med displayport eller en thunderbolt 3-port, men det går även med en "vanlig" usb-c om du inställerar rätt drivrutiner.

Snygging på affärsmötet

Zenscreen är en stilrent utformat enhet, i grå lättmetall samt en del plastdetaljer. Bildstorleken är på 15,6 tum, med en smal bildkant i överkant och på sidorna och en lite bredare nederkant som bland annat rymmer knappar för inställningsmeny.

På egen hand så ligger den bara platt på bordet eftersom den inte har något inbyggt stöd för att kunna stå upprätt. Det är lite synd, ett utfällbart stativ baktill i stil med en Surface eller Asus egna Transformer 3 Pro hade varit perfekt här. Nu får vi istället förlita oss på två tillbehör, ett vikbart fodral och en penna.

Asus Zenscreen
Medföljande pennan är en vanlig penna för att skriva på papper med. Den används inte för skärmpek utan som ett snyggt stöd.

Penna utan pek

Just pennan kräver en förklaring. Zenscreen har nämligen inte pekfunktion och därför blir vi först förvånade när Asus skickar med en snygg penna i metall med Zenscreen-logga inetsad. Det visadr sig dock inte vara en pekpenna för skärm utan en vanlig penna med kulspets och bläck längst fram.

Det här framgår inte av någon användarguide vi får med, och vi hoppas att de som har samma impuls som vi – att prova den på skärmen – hejdar sig innan det är för sent. Pennan visar sig dock ha ett annat syfte. I ena nedre hörnet har Zenscreen ett hål där du stopper in pennspetsen och använder den som ett stöd för att hålla uppe skärmen. Det är snyggt och fungerar riktigt bra, om än begränsat till bara en lutningsvinkel. Men det tar ett tag innan vi lyckas klura ut det.

Asus Zenscreen
Ett av en handfull sätt att vika medföljande fodralet och ställa upp Zenscreen i. Inget sätt vi testar känns tyvärr helt stabilt och klockrent. Pennstödet är mycket smidigare och stadigare.

Förvirrande fodral

Det andra stödet är ett mer traditionellt externt fodral som kan användas som skydd vid transport eller vikas ihop och ställas in på ett par olika sätt. Som skydd är det inte helt idealiskt, det är bara en dubbelvikt läderpanel på fram- och baksidan utan något som fäster den på sidorna. Det har inbyggda magneter som ska hålla Zenscreen på plats, men för oss har det en tendens att glida omkring.

Asus Zenscreen
Asus Zenscreen har vissa problem med låg ljusstyrka, men kontrast är fin och färger neutrala om än med kompakt färgpalett.

Behaglig men ljussvag bild

Själva skärmen är som sagt på 15,6 tum och består av en blank ips-panel med korta svarstider, breda betraktningsvinklar och effektiv anti-flimmerteknik. Skärmens ljusstyrka är specificerad till 220 cd/m2, vilket är lågt jämfört med de flesta moderna surfplattor och laptops som vi tycker att den ska jämföras med.

Även när vi maxar ljusstyrkan är skärmen på bärbara datorn vi kopplar in den i klart ljusare. Skrivbordsskärmar på kontor har ofta lägre ljusstyrka utan att det innebär problem, men poängen med Zenscreen är att den är portabel, och då kan den komma att användas i miljöer där du inte kan kontrollera rumsbelysningen. En positiv sak med låg ljusstyrka är dock att den inte drar så mycket ström, vilket kan vara bra om du ansluter till en bärbar dator som går på batteri. Men det hade varit välkommet att kunna skruva upp lite mer tryck i ljusstyrkan.

Skärmen har ett uppgivet kontrastförhållande på upp till 800:1, vilket gör den genomsnittligt bra för en laptopskärm, men färgomfånget lämnar en del att önska. Den klarar 66 procent av srgb-standarden och bara 50 procent av Adobe rgb. De färger den visar är dock korrekta och vi upplever inte att färgpaletten drar åt varken för kalla eller varma toner.

Asus Zenscreen
Inbyggda inställningmenyn ger oss gott om alternativ, men ett gränssnitt som är frustrerande att navigera i.

Meny som kräver tålamod

I skärmens inställningsmeny kan vi justera ljusstyrka, aktivera blåljusfilter och växla mellan färdiga profiler (men läget ”srgb” ser bäst ut till det mesta, tycker vi) och en handfull andra alternativ. Menyn kontrolleras av två knappar, en som bläddrar igenom alternativ och en som väljer dem. Det gör att det kan bli ett evinnerligt klickande för att komma rätt. En extra knapp för användarvänligheten hade inte skadat.

Det finns också en widget till Windows att ladda hem för att göra inställningarna via datorn. Det är mycket behändigare, men förtar lite av poängen med att ha displayport via usb-c.

Stödjer även vanlig usb

Du behöver inte ha usb-c-port med displayportstöd eller thunderbolt 3 i datorn för att kunna använda Zenscreen. Den har även stöd för Displaylink, en teknik som gör att du kan ansluta skärmar via vanlig usb. Det är kort och gott en virtuell skärmdrivrutin du installerar på datorn och som gör att du strömmar bildinformationen som data.

Asus Zenscreen
Asus Zenscreen ser ut som en surfplatta, eller övre halvan av en riktigt snygg laptop.

Den går att ladda ner från Asus webb, och Windows 10 känner dessutom igen Displaylink direkt. En adapter från usb-a till usb-c medföljer i paketet. Svarstiderna med Displaylink kan bli lite sega och det finns en risk för lagg och hackande bild om systemet jobbar hårt, men för vanligt kontorsjobb bör det fungera problemfritt.

Omdöme

Zenscreen kan vara en smart lösning för dig som är van vid dubbla skärmar vid skrivbordet och vill ha det på resande fot. Dessutom är det ett stiligt alternativ till projektor för presentationer på möten. En handfull saker drar dock ner betyget. Användarvänligheten brister rejält på ett par punkter, men det finns alternativa sätt att hantera skärmen på som löser det. Dess kanske största problem är förvirringen runt usb-c-portar. Den är bäst om den pluggas in där du har displayport-stöd, så det gäller att läsa på vad portarna på datorn kan hantera.

Fakta Asus Zenscreen MB16AC

Testad: Februari 2018
Tillverkare: Asus
Produkttyp: Bärbar bildskärm
Bildstorlek: 15,6 tum
Bildformat: 16:9
Paneltyp: Ips, blank yta
Upplösning: 1920x1080 bildpunkter
Kontrast: 800:1
Anslutningar: Usb typ c med displayport
Storlek: 36 x 22,6 x 0,8 cm
Vikt: 771 gram (1,27 kg med fodral)
Övrigt: Stöd för Displaylink, usb c till a-adapter, bärfodral med stöd
Pris: 2 855 kr hos Proshop.

plus

Elegant design.
Enkelt med displayport/thunderbolt 3.
Lätt att packa/bära med sig.
God kvalitet för kontorsjobb.

minus

Inte helt praktiskt stöd.
Jobbig inställningsmeny.
Litet färgomfång.
Relativt ljussvag.

Betyg 6 av 10

Asus MB16AC Pris vid test: 2858 kr.

Bästa pris just nu: 2857 kr