För bara tjugo år sedan var ett nätverk hemma ganska ovanligt och invecklat. ”Vanligt folk” hade inte behovet av ett nätverk och de som hade det var hänvisade till kablar och låga hastigheter. Och om hemnätverken var ovanliga var internetanslutna sådana ännu mer sällsynta. Dessutom var det väldigt invecklat att konfigurera ett nätverk.

Förändringen har gått fort och nu finns det trådlösa nätverk i snart sagt varenda hem – och alla har internetuppkoppling. Vi ansluter datorer, telefoner, plattor, tv-apparater, skrivare, spelkonsoler och allt möjligt annat. I nätverket finns dessutom även övervakningskameror och utrustning för att automatisera och styra hemmet.

Kort sagt har ett väl fungerande nätverk blivit en nödvändighet och vi ställer dessutom krav på att det ska vara snabbt och stabilt – även när vi kör trådlöst.

Nätverk
Otympligt. Är det någon som kommer ihåg 10Base2-nätverken, där datorerna seriekopplades med koaxialkabel och maximal hastighet var 10 megabit per sekund?

Det finns i dag utrustning som vida överträffar det som existerade bara för några år sedan i det avseendet. Men faktum är att det stabilaste och snabbaste nätverket får du fortfarande med kabelanslutning. Det kan varje hängiven datorspelare intyga – bland sådana finns det fortfarande inte många som kör trådlöst.

Men oavsett tråd eller inte är kärnan i ett modernt nätverk routern.

Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper en router

Välj rätt router

Ordet router syftar på vägval och kommer av det engelska ordet route, som betyder rutt.
Ursprungligen avsågs en nätverksutrustning som kan koppla samman flera datornätverk och förmedla datatrafik dem emellan.

Stort test: Här är bästa routrarna just nu

Det vi i dag till vardags kallar router är egentligen en kombination av flera nätverkskomponenter: en switch, som fördelar trafiken i det interna nätverket, och en router som kopplar samman det med internet. I de flesta fall ingår också en hårdvarubrandvägg. Alla dessa delar var ursprungligen separata – och är det fortfarande i större nätverk.

Router
Olika form. En router är oftast en fyrkantig låda med en eller flera antenner, men vissa tillverkare satsar på modeller som ska kunna pryda sin plats bland möblemanget.

Det förekommer också att ytterligare en komponent ingår – ett modem eller motsvarande. Det handlar alltså om en utrustning som ansluter mot internetleverantören via adsl, fiber eller kabel. Många leverantörer inkluderar utrustning som sköter alla funktionerna med abonnemanget. I de fallen är det inte alltid säkert att du får den stabilitet och trådlösa hastighet du vill ha.

Läs även: Så loggar du in på din

Olika hastighetsstandarder

När det gäller anslutning av nätverksenheter till routern med nätverkskabel var standardhastigheten länge 100 megabit per sekund, vilket fortfarande räcker vid internetanslutning, eftersom få har ett bredband som är snabbare än så.

Moderna routrar och datorer stöder i stället den tio gånger högre hastigheten en gigabit per sekund. Det underlättar filöverföring mellan datorer i nätverket, strömning från en nätverksansluten nas och liknande. Om de vanligtvis fyra portarna på din router inte räcker till, köp en switch med ytterligare uttag och koppla till en port.

Kabel
Snabbast och säkrast. Det bästa sättet att få en stabil nätverksanslutning är fortfarande med kabel.

På samma sätt, men i flera steg och med högre tempo, har standarderna för trådlöst nätverk förändrats och hastigheterna ökat, se faktarutan nedan. En trådlös router i dag kan leverera mångdubbelt högre hastigheter än vad som var möjligt för bara tio år sedan.

Den i dag snabbaste trådlösa standarden, 802.11ac, arbetar på två olika frekvenser, 2,4 och 5 gigahertz. Så kallade trippelbandsroutrar har dessutom två sändare/mottagare för 5 gigahertz.

Läs även: Stort test av mesh-routrar

Teknik för flera prylar

802.11-standarden för wifi kompletteras numera också av några andra tekniker, som ytterligare höjer hastighet och prestanda. En av dessa är mu-mimo (multiuser, multiple input, multiple output).

Traditionellt har en trådlös router bara kunnat prata med en ansluten enhet i taget och har vid samtidig kommunikation med flera varit tvungen att snabbt växla mellan dessa i tur och ordning. Detta kan ge prestandasänkningar om exempelvis flera enheter samtidigt spelar spel eller tittar på strömmande film.

Mu-mimo-tekniken minskar sådana problem genom att möjliggöra simultan kommunikation med upp till fyra enheter samtidigt. Den fungerar dock endast ihop med den snabbaste wifi-standarden 802.11ac och ökar inte din maximala trådlösa hastighet. Tekniken gör helt enkelt så att du inte förlorar hastighet när flera enheter är anslutna och lägger routern under tung belastning.

Tekniken marknadsförs stort som räddningen för alla nätverk, men faktum är att du kanske inte ens behöver den och kan spara in de extra slantar den kostar. För det första krävs nämligen att anslutna enheter är kompatibla med standarden och har dina prylar några år på nacken kan de inte utnyttja fördelarna.

För det andra arbetar systemet med riktningskänslighet. Enheter som ska kunna få var sin mu-mimo-ström måste befinna sig på olika ställen. Två personer som sitter i samma soffa är fortfarande tvungna att dela på samma ström.

Maximal hastighet

På marknaden finns 802.11ac-routrar med beteckningar som AC1200, AC1750, AC3200, och så vidare. Detta anger routerns teoretiska maximala hastighet. Till exempel kan en router som uppnår en maximal länkhastighet på 450 megabit per sekund på 2,4-gigahertzbandet och 1 300 megabit per sekund på 5-gigahertzbandet anses vara en AC1750-router.

En trippelbands AC3200-router ger dig 600 megabit per sekund över 2,4-gigahertzbandet och 1 300 megabit per sekund över var och en av de två 5-gigahertzbanden. Det är viktigt att notera att detta förstås är glädjesiffror och att routrarna sällan någonsin når dessa "högsta hastigheter" i verklig användning.

Router
Antennrikt. En trippelbands ac-router med mu-mimo har ofta många antenner, men behöver inte längre ha det.

Men om du letar efter prestanda, kan det ändå vara värt att överväga en sådan höghastighetsrouter. Observera dock att det är din internetanslutning som är flaskhalsen. Ett snabbt nätverk hemma underlättar om du till exempel ska strömma film från din egen nas.

Men när det gäller kontakten med nätet hjälper det inte ett dugg om ditt nätverk kan prestera tusentals gigabit per sekund, så länge du som de flesta av oss är begränsad till en internethastighet på 100 megabit per sekund eller lägre. Då räcker kanske en billigare och enklare router.

Tänk också på att det alltid är den långsammaste länken i en kedja som avgör hastigheten. En snabb router hjälper inte om andra komponenter är långsamma.

Läs även: Så skyddar du din router och ditt hemmanätverk

Usb ger fler funktioner

På moderna routrar är det också vanligt att det finns ett eller flera usb-uttag, något som kan vara mycket användbart och värt att betala lite extra för.

Uttagen kan användas till exempel för att ansluta en skrivare, som då blir åtkomlig från hela nätverket, eller en usb-hårddisk, som alla användare kan nå och som fungerar lite som en nas (se vårt test här).


Trådlösa standarder – under 20 år

802.11. 1997. Grundstandarden, upp till 2 Mbit/s både via radio i 2,4-gigahertzbandet och via infrarött.
802.11b. 1999. Utökning av 802.11 med upp till 11Mbit/s enbart via radio i 2,4-gigahertzbandet.
802.11g. 2003. 54 Mbit/s, i 2,4-gigahertzbandet, bakåtkompatibelt med 802.11b.
802.11n. 2008. 600 Mbit/s i 2,4-gigahertzbandet, eller 5,0 gigahertz. Bakåtkompatibelt med 802.11g.
802.11ad. 2009. 7 Gbit/s i 6-gigahertzbandet. Den höga frekvensen och låga sändareffekten kräver ett avstånd på maximalt några meter mellan enheterna, samt fri sikt.
802.11ac. 2012. 1 Gbit/s i 5-gigahertzbandet. Bakåtkompatibelt med 802.11b, 802.11g och 802.11n.

Switch
Grenuttag. Om inte nätverksuttagen räcker till kan du komplettera med en switch, som kan ha allt från fyra uttag till nästan hur många som helst.