När du installerar din router finns det flera saker att tänka på. För det första bör den placeras så centralt som möjligt för att ge bäst trådlös täckning.

Fall inte för frestelsen att ställa den där det är enklast. Väggarnas konstruktion och andra detaljer i byggnaden kan påverka oerhört mycket när det gäller trådlöst nätverk. Ett enkelt sätt att avgöra var den står bäst är att helt enkelt flytta runt den och prova. Medan du gör detta behöver den inte vara internetansluten. Du behöver bara strömansluta den.

För varje position du provar, gå runt i bostaden och mät täckningen överallt med en app i telefonen eller ett program i den bärbara. Appen Wifi Analyzer fungerar bra för Android och för Iphone och Ipad finns appen Wififofum. Båda laddas ned via Google Play respektive App Store. Ett bra program till Windows är Wi-Fi Inspector.

Dra en kabel

Hamnar du i närheten av bredbandsuttaget är det förstås bra, men annars är det värt besväret att dra en längre nätverkskabel. Det är naturligtvis också en fördel om du kan placera den i närheten av dina värsta bandbreddsslukare så att du kan ansluta även dem med nätverkskabel. Det görs till de vanligtvis fyra nätverksuttag på routern som är märkta lan.

Router
All inclusive... Många internetleverantörer tillhandahåller utrustning som redan har en inbyggd router med wifi.

Det gäller till exempel tv-boxen om du kör bredbands-tv, en eventuell nas eller fjärrstyrningsenhet för ett smart hem och gärna de stationära datorerna. Inte för att de senare drar mer bandbredd än bärbara enheter, utan för att all minskning av belastningen på det trådlösa nätverket är av glädje för detta. För datorer som används till nätverksspel är det som redan sagts också en fördel med kabelanslutning.

Koppla upp dig

När du hittat en bra plats kan du sparka igång routern och göra dina inställningar. Den fungerar då omedelbart för det interna nätverket. Men du vill förstås också kunna komma åt internet.
Inkoppling till nätet fungerar likartat oavsett om du kör fiber, adsl eller kabel-tv-anslutning. Om du bor i en fastighet med nätverk har du ett nätverksuttag någonstans, där det bara är att koppla in en nätverkskabel och ansluta till routerns wan-uttag.

Med de övriga systemen har du någon form av ”modem” som är anslutet till fiberdosan, telefonledningen eller kabel-tv-uttaget. De har olika beteckning beroende på leverantör, men det handlar om utrustning som konverterar inkommande överföring i väggen till nätverkssignaler. I sin enklaste form har sådan utrustning bara ett enda nätverksuttag där du kan ansluta din router.

Mycket ofta finns det dock flera nätverksuttag – för internet, tv och bredbandstelefon – och många gånger finns som sagts ovan också en router inbyggd. Dessa lever inte alltid upp till den prestanda en dyr router kan erbjuda, men kan mycket väl räcka för dina behov. Så innan du springer iväg och köper en egen router, testa!

Smart med bryggning

Om du vill använda en annan router i stället för den inbyggda bör denna kopplas förbi. Det finns andra möjligheter, men de är mer komplicerade, så det enklaste är att genomföra en så kallad bryggning. Det innebär att internetsignalen kommer att gå rakt igenom leverantörens utrustning och vidare till din egen router.

Hur denna inställning görs beror på utrustningen och din leverantör, men normalt ska du surfa till routerns interna ip-adress (ofta 192.168.1.1 eller 192.168.0.1) och ange dina inloggningsuppgifter. De kan stå på enhetens undersida.

Sedan letar du igenom inställningarna tills du hittar något som kopplar bort routerfunktionen. Även om vi gärna skulle ge specifika instruktioner för din situation finns det helt enkelt för många routrar för att det ska vara möjligt.

Men du kan hitta informationen hos din internetleverantör. I en del fall har de också möjlighet att fjärrstyra din router. Du behöver då bara ringa supporten och be om en bryggning.
När operationen är genomförd kopplar du in din nya router till det bryggade nätverksuttaget på internetleverantörens router. Övriga uttag på denna, för till exempel tv, fungerar som vanligt.

Sedan ansluter du till din egen router på samma sätt och gör alla de inställningar du behöver för att få ditt nätverk som du vill ha det.

Router
Genomsläpp. Inställningarna för att brygga en router så att internetsignalen går rakt igenom skiljer sig rejält mellan olika enheter. De kan se ut så här.