E-post är egentligen en ganska korkad teknik. Det enda du kan göra är att omedelbart skicka ett meddelande till en mottagare. Du kan inte bestämma när det ska skickas och du kan inte vara säker på att det verkligen kommer fram.

Kör du mejltjänsterna Microsoft Outlook.com eller Gmail finns det dock en smidig lösning. Du kan använda tilläggsprogrammet Boomerang.

Många tillägg

Ett tillägg ger andra program eller tjänster fler funktioner. Det här är populärt i våra webbläsare, men vi hittar det även i många Microsoft-tjänster.

Det smarta är att tilläggen kan utvecklas av tredjepartstillverkare. Outlook.com kan alltså få fler funktioner än de Microsoft har tagit fram. Betaltjänsten Paypal har exempelvis skapat ett tillägg för att mejla pengar medan näthårddisken Dropbox låter dig bifoga filer. Giphy gör det enkelt att mejla gif-animationer medan Trello kopplar ihop mejlen med din att göra-lista.

Men det smartaste tillägget heter Boomerang. Det låter dig schemalägga ett mejl så att det skickas vid ett senare tillfälle. Det kan vara bra för chefen som inte vill mejla utanför arbetstid – eller för den som vill påminna någon om tandläkartider eller födelsedagsuppvaktningar.

Boomerang har även en kvittofunktion som visar att mejlet verkligen kommit fram och en pausfunktion för att stänga av inboxen när du inte vill bli störd. Du kan även koppla ihop mejlen med din kalender, för att visa mottagaren vilka lediga tider du har för ett möte.

I skrivande stund är Boomerang för Outlook helt gratis, till skillnad från Gmail-versionen som kostar pengar. Det här kan dock förstås komma att ändras.
 

1. Öppna Outlook

Surfa till www.outlook.com och logga in med ditt Microsoft-konto (exempelvis en Outlook- eller Hotmail-adress). Om du inte har något kan du klicka på Skapa konto för att skaffa ett nytt. Klicka på Inställningar (kugghjulet) och välj Hantera tillägg.Boomerang

2. Hämta Boomerang

Nu visas en lista över alla tillägg som finns för Outlook. Skriv Boomerang i sökrutan och tryck Retur. Klicka på programmet för att läsa mer och välj att aktivera genom att föra reglaget från Av till och klicka på Stäng.Boomerang

3. Mejla senare

Skapa ett mejl som vanligt genom att klicka på Nytt. Som du ser har Outlook fått en liten Boomerang-ikon längst ned till höger. För att senarelägga en sändning klickar du på den och väljer Send later. Gör ditt val och klicka på Skicka.


4. Logga in…

För att använda mer avancerade funktioner måste Boomerang få åtkomst till ditt Windows-konto. Första gången du använder en sådan funktion öppnar Boomerang ett nytt fönster och här får du logga in med ditt Microsoft-konto och klicka på Ja.


Boomerang

5. … och gör fler saker

När du är inloggad kan du begära kvitto på dina mejl och föreslå lediga tider från din kalender. Gör som i steg 3, men välj ett annat alternativ. För mer detaljerade information kan du välja Open Boomerang. Här kan du exempelvis pausa din inbox.


6. Ta bort Boomerang

Gillar du inte Boomerang går det förstås att ta bort. Det gör du genom att klicka på Inställningar (kugghjulet) och välja Hantera tillägg. Klicka på Mina tillägg i menyn till vänster och leta upp Boomerang. Ändra reglaget från till Av.


Boomerang

Funkar även för Gmail

Boomerang fungerar på även för Gmail. Upplägget är detsamma, men Gmail-versionen kostar pengar. Om du vill schemalägga mer än 10 mejl per månad måste du betala 5 dollar per månad (cirka 40 kr).
För att komma igång surfar du till www.boomeranggmail.com och klickar på Add this to your Gmail. Du får nu en fråga om du vill lägga till den som ett tillägg för din webbläsare. Klicka på Lägg till tillägg om du kör Chrome och Skaffa om du kör Edge.