FRÅGA. Jag fick ett mejl från Microsoft som säger att jag inte kan ta emot mejl eftersom mitt Outlook-konto är blockerat. Vad har hänt?
Mark

Bluff

SVAR. Det där är ett typiskt spam – av den lurigare sorten. Om du ser på avsändaradressen så står det visserligen "Microsoft kontoteamet", men den verkliga avsändaradressen är en privat tysk Hotmail-adress". Ingen på Microsoft kommunicerar officiellt med sådan.

Du kan också låta musmarkören vila över länken i mejlet, alternativt högerklicka och välja Kopiera länkadress. Klistra sedan in den i programmet Anteckningar. Nu ser du att den går till smarturl.it och inte till microsoft.com. Så skulle en Microsoftadress aldrig se ut.

Bluff

Ytterligare ett bevis är att språket. Meningen Dina två inkommande post lagrades i väntan på status är en dålig datoröversättning – den är inte gjord av översättare på världens ledande it-företag.

Om du får misstänkta mejl ska du aldrig klicka på länken och aldrig svara på mejlet. Om du är osäker: logga i stället in på det konto det gäller på vanligt sätt. Om något är konstigt kommer du få ett felmeddelande när du är inloggad.
Martin Appel, PC för Alla