FRÅGA. Jag har köpt en datorskärm från Ebay. Den kommer från USA så strömsladden på adaptern har den amerikanska kontakten. Nu funderar jag på om jag kan använda någon av mina andra adapters till skärmen eller om jag ska köpa en ny apparatsladd och byta ut den befintliga.
Adaptern har följande värden: Input - 100-240v ~1.2A 50-60hz. Output - 19v 2.1A. Måste det vara exakt samma värden på en ersättningsadapter eller vad gäller?
Spac3man

SVAR. Du kan köpa en reseadapter som är gjord för att amerikanska apparater ska kunna sättas in i svenska uttag. Sådan säljs till exempel på Kjell & Co och Clas Ohlson.
Cecilia

SVAR 2. Tänk på att i Sverige ligger nätfrekvensen på 50 Hz. I exempelvis USA och Kina används däremot 60 Hz. De flesta apparater fungerar oavsett frekvens (50 eller 60 Hz), men det finns dock apparater som inte gör det. Sverige har också 230 V medan USA har 110 V. En amerikansk apparat som kopplas in i Sverige kan gå sönder i och med att vår spänning är mer än dubbelt så hög.
Innan man köper prylar från USA kontrollera att Input är: 100 - 240 VAC – 50/60 Hz Annars kan det hända otrevliga saker med dina inköpta prylar.
Julian C.

SVAR 3. Om den amerikanska prylen skulle börja brinna så skall du inte bli förvånad ifall ett skarpögt försäkringsbolag vägrar betala ut på hemförsäkringen ifall produkten ifråga inte är S-märkt (eller, numera, EU-godkänd) eller godkänd för användning i Sverige.
Christer

Fotnot. Det här är en av många frågor som fått ett svar på vårt supportforum E-forum. Vill du hitta fler eller själv ställa en fråga? Gå in på www.eforum.se.