Gång på gång gör AMD försök att bryta Intels dominans som processorleverantör. På desktopsidan har det under senare åren gått bättre, med extra prisvärda utmanare. Vi testade nyligen på senaste tillskotten Ryzen 3 2200G och Ryzen 5 2400G, och nu är dags att titta på vad en bärbar Ryzen går för. Här har processortillverkarna ex extra utmaning med större fokus på värmeutveckling och strömförbrukning. För ändamålet har vi tagit in en rejäl laptop som utrustats med nya Ryzen 5 2500U, en ny modell av 15,6 tums HP Envy X360.

Lyxvibbar i mellanklass

Envy 15 X360 är en elegant och hyfsat slimmad notebook. Med en vikt på lite över två kilo och en tjocklek på exakt 2 centimeter är den inte den mest mobila dator vi sett, men vill du ha en rejäl skärmyta, numeriskt tangentbord och lite mer tyngd i prestandan kan den definitivt vara ett bättre val än en superslimmad 13-tummare.

HP Envy X360 15
Envy är HP:s näst lyxigaste serie. Den ger oss ett kvalitetsbygge i massiv mörk aluminium med avfasade och kromglänsande ränder, och överlag en fin premiumkänsla. Men HP har sparat på en del av krutet närt det gäller slimmad design och exklusiva material till Spectre-modellerna.

Vik och pek i storformat

Envy 15 X360 är utrustad med pekskärm och 360 graders vikbar konstruktion. Det här är något vi ser mer och mer av på senare tid, även i större datorer. Skärmen är en 1080p-panel med ljusstyrka på bara strax över 220 cd/m2 som bäst och relativt lågt färgomfång. Den har dock bra balans inom sitt färgspektra och god kontrast med djup svärta i mörka partier. Därmed passar den för att till exempel kolla på film på, men kommer till korta för den som vill redigera foton. Och det finns stor risk för störande reflexer om du vill använda den utomhus.

HP Envy X360 15
Högtalarna ger fylligt och detaljerat ljud speciellt för film och även spel.

Debut för bärbara Ryzen

Den största orsaken till att vi testar datorn är dock som sagt processorn. Ryzen 5 2500U har fyra processorkärnor med en basfrekvens på 2 GHz och så kallad hyperthreading som gör att den klarar upp till åtta parallella processer. Kärnorna går att boosta upp till 3,2 GHz.

På Intel-sidan är det rimligt att ställa den mot två olika Intel-processorer: Intel Core i5-7300HQ och Intel Core i5-8250U. I våra mätningar ser den ut att ge bägge dessa en god match. I vissa syntetiska benchmarkprogram som Geekbench har Intels processorer övertaget medan Ryzen ligger före i till exempel Cinebenchs cpu-benchmark. Det är svårt att säga exakt vilken som är objektivt mest kraftfull, men de spelar helt klart i samma division. Andra saker än bara processorn spelar också in när vi testar laptops, som design av kylningen, storlek och typ av minne, och så vidare. Envy 15 X360 har till exempel lite snålt tilltagna 8 GB ram. Men de är å andra sidan av ddr4-typ och relativt snabba.

Inte konsolgrafik, men nästan

AMD har i alla fall ett solklart övertag när det gäller integrerade grafiken. Här sitter mobila APU-versionen av Radeon RX Vega, och den ger oss en helt annan nivå för spelgrafik än vad någon Intel-grafikkrets klarar av. Det här är lite av AMD:s hemliga vapen.

Grafiken i Ryzen 5 2500U, Radeon RX Vega 8, håller inte direkt hög gaming-klass, men ger oss faktiskt tillräckligt med prestanda för att kunna köra moderna spel hjälpligt på datorns 1080p-skärm. På pappret ska den kunna leverera 1 126 gigaflops (1 flop är en beräkning per sekund), vilket är i jämförb

HP Envy X360 15
HP Envy X360 15 är inte egentligen en gamingdator och har inga av de designdetaljer eller funktioner vi förknippar med det. Istället är det sober businessdesign rakt igenom.  

En del spel flyter på klanderfritt. Vi testar att spela Overwatch, Dirt 3, The Witcher 3: Wild Hunt och Portal 2, och lyckas nå målet på 60 bilder per sekund i alla utom The Witcher 3: Wild Hunt när vi ställer ner dem på låga grafikinställningar. I mer krävande titlar får vi klara oss med runt 30 bilder per sekund, det vill säga ungefär som i en Xbox One. Vilket ju inte är helt illa det heller. 

Håller nere temperaturen

Det här är givetvis inget alternativ för en ambitiös gamer, men vill du bara ha något som fyller minimikraven för flertalet av senaste årens mer populära spel i en prisvärd laptop med relativt strömsnål design bör du definitivt hålla ögonen öppna efter en Ryzen 5-dator.

Jodå, AMD har denna gång även lyckats med konststycket att hålla processorn relativt sval och strömsnål. Den har samma TDP (uppskattad värmeutveckling angiven i watt) som åttonde generationens Intel Core-processor, 15 W. Det innebär inte att den drar 15 watt i effekt, men det brukar ge en bra fingervisning även om energiförbrukningen. Datorn är visserligen ivrig på att dra igång fläktar för kylning (liksom datorer med åttonde generationens Intel-kretsar), men de är välbyggda och väsnas inte störande mycket.

Vår testade Envy 15 X360 ger oss helt klart övertygande batteritid. Upp över 4,5 timmar vid processortungt jobb, ungefär en timme mindre vid spelande, och nästan tio timmar vid sparsammare textredigering i Microsoft Word med dämpad skärmljusstyrka. Det här är givetvis något som kommer variera från dator till dator. En bidragande orsak till den bra batteritiden här kan till exempel vara den ljussvaga skärmen.

Bra valOmdöme

Envy 15 X360 är en kvalitetsdator rakt igenom, mobil för sitt format, välbyggd och bekväm. Vill du ha pekskärm även i 15-tumsformatet är den ett riktigt lyckat val. Med en prislapp på runt 11 000 kronor hade vi gärna sett mer ram-minne och en lite bättre bildskärm. Annars har vi väldigt lite att klaga på. Framför allt är det en lovande laptop-debut för mobila Ryzen. AMD visar att de kan leverera kvalitetsprocessor för laptops, och den integrerade Vega-grafiken imponerar stort. Nu hoppas vi få se den både i billigare laptops och i tunnare och lättare under året. 

Fakta HP Envy X360 15-bq180no

Testad: Februari 2018
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 5 2500U, 2 GHz quad core
Grafik: Radeon RX Vega 8
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, sd-kortläsare
Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 1 st usb 3.1 gen 2 typ c med displayport, 2 st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteri: 4h 40min (hög belastning), 9h 50min (låg belastning)
Storlek: 36,2 x 25 x 2 cm
Vikt: 2,03 kilo
Pris: Från 10 995 kr hos Prisjakt.
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 6,93 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 45,88 fps
3dmark Time Spy (DirectX 12): 841 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 2 242 poäng
Disk, läsning: 619,9 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

plus

Hög byggkvalitet
Kraftfull för jobb
Dugliga spelprestanda
God batteritid

minus

Ljussvag skärm
Ojämn ssd-prestanda
Något dyr

Betyg 4 av 5