Alldeles nyligen valde Google att ta bort en av de smidigaste funktionerna för sin sökmotor: Visa bild. Knappen syntes bredvid "besök" i sökresultaten för bilder och fungerade som en länk för att visa en bild direkt i Google. Smidigt så det förslår, och något som gjorde att vi slapp besöka en specifik sida för att kunna högerklicka och spara ned bilden därifrån.

Efter ett licensbråk med bildbyrån Getty Images valde Google dock att dra tillbaka funktionen. Bildbyrån ansåg att de gick miste om intäkter när användare kunde ladda ned bilder direkt från sökmotorn utan att betala för sig.

Turligt nog för oss användare finns det webbläsartillägg som tar tillbaka funktionen. View Image heter det, och finns tillgängligt för Chrome och Firefox. Så här skaffar du det:

Google Chrome

View Image

Besök chrome.google.com/webstore och installera tillägget. Du behöver godkänna att View Image får lov att göra förändringar i Google-söket - resten sköts per automatik. Efter installationen hittar du knappen "View image" när du gör en bildsökning och klickar på ett resultat. Klicka här så dyker bilden upp i ett nytt fönster.

Mozilla Firefox

View Image

Besök addons.mozilla.org och välj "Lägg till i Firefox". Precis som i Chrome behöver du godkänna att tillägget får åtkomst till dina data i Google-domänen. Sedan fungerar det likt ovanstående; välj "View Image" på den bild du får upp i sökresultatet så dyker den upp i ett nytt fönster.


Så hanterar du installerade tillägg

Om du inte har behov av ett specifikt tillägg längre är det enkelt att ta bort det från webbläsaren.

Chrome: Tryck på de tre lodräda punkterna uppe till höger för att få fram menyn. Välj Fler verktyg och sedan Tillägg för att få upp en översiktsvy som visar installerade sådana. Här kryssar du i om de ska vara aktiva eller passiva, och kan välja soptunnan för att avinstallera dem helt och hållet.

Firefox: Tryck på de tre vågräta linjerna (hamburgarmenyn) för att få upp webbläsaralternativen. Sedan väljer du Tillägg för att få upp denna vy. Här går du sedan till Installerade tillägg för att hantera dem enligt samma princip som i Chrome.