Benq är en av jättarna när det kommer till gamingskärmar – eller mer högpresterande skärmar, om du hellre vill kalla dem för det. Tidigare har vi bland annat testat XR3501 med högt betyg som resultat, och nu har det blivit dags att ta en närmare titt på EX3501R. Det här är en skärm som hamnar någonstans i mellanskiktet sett till dess prisklass på strax under 10 000 kronor. Funktionsmässigt har den däremot det mesta vi kan önska oss av en gamingskärm: vi får 35 tum, stöd för HDR10, 100 Hz VA-panel och 1440p-upplösning i ultrabrett 21:9-format. Som många andra liknande skärmar i gamingsegmentet är också EX3501R lätt böjd, i detta fall 1800R. Det betyder att radien skulle bli 1,8 meter om du skulle bygga en cirkel med EX3501R-skärmar runt dig.

Benq

Nyttan med böjda skärmar tål kanske att diskuteras. Det var på modet för tv-apparater för några år sedan, men där har det närmast försvunnit. Istället är det nästan enbart gamingskärmar som kommer i böjt format, fullt förståeligt eftersom tekniken passar bättre när du hela tiden sitter på samma ställe och inte behöver ta hänsyn till att andra människor behöver se helt perfekt. Om det sedan gör något för själva upplevelsen är upp till var och en att bedöma; men nog ser det åtminstone häftigt ut, åtminstone till en början. Efter ett tag slutar du tänka på böjningen, vilket visserligen är ett gott betyg i sig.

Ingen 4k

Som nämnt kommer EX3501R i 1440p-upplösning, med andra ord ingen 4k. Nu spelar det inte någon jättestor roll eftersom du behöver en ordentlig monsterdator för att kunna lira behagligt i 4k. Prioriterar du hög bilduppdatering ligger 4k fortfarande en bit bort, och i dagsläget känns det som en klokare idé att satsa på 1440p om du tänker investera i en gamingskärm.

Benq

Det för oss inte helt osökt in på hur EX3501R presterar. Efter sedvanlig finjustering (direkt ur förpackningen är bilden på tok för ljus) får vi en behaglig bild med helt okej färgåtergivning för prisklassen. Hdr-funktionen som skärmen skryter med fungerar också riktigt bra. Stödet för hdr på pc är dock i dagsläget rätt skralt, och sträcker sig till tjugotalet titlar. När vi testar i Destiny 2 ser det riktigt läckert ut, med djup svärta och klart bättre ljuseffekter. Med tanke på att antalet spel som drar nytta av hdr i dagsläget är så få är det kanske inte läge att köpa en skärm enbart med hdr i åtanke, samtidigt lär utbudet växa allt eftersom – särskilt bland AAA-titlarna.

De fetaste extrafunktionerna saknas

I övrigt ger EX3501R oss ungefär vad vi förväntar oss. Responstiden på 4 ms är kanske lite för hög för de mest inbitna spelnördarna, och avsaknaden av högre Hz (här är det max 100 Hz som gäller) stör säkert någon, men prislappen är trots allt inte skyhög.

Bland övriga anmärkningar hittar vi, som vanligt när det handlar om Benq, en krånglig meny som navigeras med hjälp av knappar på undersidan av skärmen. Här krävs det oftast en hel del steg innan vi hittar det vi är ute efter, och det är alldeles för enkelt att trycka fel.

I anslutningsväg får vi två hdmi-portar, en display-port, en usb-3.0-port för att ansluta hubb, två usb-3.0 för att ansluta andra enheter och en usb-c-port. Den sistnämnda är väldigt välkommen med tanke på att allt fler moderna enheter ansluts med usb-c.

Benq
Designen överlag är läcker, med en väldigt smal skärmkant.

Omdöme

Sammanfattningsvis är EX3501R en prisvärd skräm. Det må låta lite märkligt, med tanke på att den ändå landar på över 8 000 kronor, men då får du också en hel del för pengarna samtidigt som bilden i övrigt håller riktigt hög nivå. Hdr till pc må kanske inte vara något att springa benen av sig efter än så länge, men om bara utvecklarna tar sig i kragen kan det säkert bli en trevlig bonusfunktion framöver.


Fakta Benq EX3501R

Tillverkare: Benq
Typ: Datorskärm
Storlek: 35 tum
Upplösning: 2560x1080
Ingångar: Display-port, HDMI (tre stycken), line-in, line-out, usb-c, usb (tre stycken)
Skärmyta: Matt
Paneltyp: AMVA
Pris: 8 269 kronos hor Ginza.

plus

Bra färgåtergivning.
Hdr är riktigt trevligt i de spel som har stöd för det.
Snygg design.

minus

Krångliga menyer.
"Bara" 100 Hz.
Lite hög responstid.

Betyg 7 av 10

Benq EX3501R Pris vid test: 7499 kr.

Bästa pris just nu: 6799 kr