Att välja mus om du primärt är ute efter att spela handlar om en hel del, men kanske framför allt om huruvida du ska köra trådlöst eller inte. Att leva utan kablar har så klart sina fördelar, men det betyder också att du behöver ladda musen på ett eller annat sätt – vilket kanske inte är superpraktiskt om du är mitt uppe i något. Logitech försöker lösa det här problemet med sin nyligen lanserade Powerplay, enkelt förklarat som en musmatta som trådlöst laddar din mus medan du använder den.

Power Play datormus trådlös laddning
Själva basen tar inte upp särskilt mycket plats.

Nu låter det kanske något bättre än vad det är. Till att börja med måste du använda en Powerplay-kompatibel mus, vilket i dagsläget är Logitechs egna (och dyra) G703 och G903. Utöver det behöver du ha en liten batteripuck insatt på undersidan av musen. Det i sig är visserligen inget jätteproblem – pucken fästs naturligt med magneter och tar varken upp plats, väger särskilt mycket extra eller stör på något annat sätt. Powerplay-mattan behöver också vara ansluten till datorn. Längst upp i högra hörnet sitter basen som alltså sköter teknologin i mattan. Det är en avlång svart plastbit med en lysande Logitech-logga i mitten, som inte tar upp mycket plats och egentligen inte är i vägen, om du nu inte använder extremt yviga gester.

Power Play datormus trådlös laddning
Batteripucken är liten och smidig och placeras på undersidan av musen.

Väl inkopplad är det egentligen bara att tuta och köra. Powerplay-mattan synkar med musen, så du behöver inte koncentrera dig på bluetooth-koppling eller liknande. I paketet får du med två underlag: ett hårt och ett mjukt.

Och det fungerar fantastiskt bra. När vi packar upp musen är batterinivån omkring 20 procent, och under hela vår testperiod får aldrig musen soppatorsk. Det är underbart att kunna använda en trådlös mus utan att att ladda upp den. Visst, det är ingen större ansträngning att sätta i en usb-kabel och ladda upp en vanlig trådlösa mus, men här behöver du inte ens fundera på det. Aldrig någonsin. En lyx i sig.

Power Play datormus trådlös laddning
Trådlöst utan att behöva ladda? Jodå, det fungerar faktiskt och dessutom riktigt bra.

För lyx är det sannerligen. Powerplay-mattan går på strax över tusenlappen, och den billigaste av de kompatibla mössen (G703) landar på omkring 1 200 kronor. Det är en del pengar att slanta upp bara för lite bekvämlighet. Dessutom känns det som ett, förvisso smart, men tveksamt drag av Logitech att låsa sina användare till deras produktkatalog. Kompatibiliteten är som sagt usel, så har du väl införskaffat en sådan här lär du vara låst till specifika Logitech-möss ett bra tag framöver. Om du nu inte gillar att slänga pengar i sjön.

Nåväl, förhoppningsvis hittar tekniken ut till fler, och billigare, Logitech-möss framöver. Och vi får väl erkänna att det är ruskigt svårt att gå tillbaka till traditionellt trådlöst musanvändande efter att ha bekantat sig med den här.

Med det sagt låter sexan i betygsprotokollet kanske lågt, men som sagt – sett till vad du faktiskt får känns priset inte helt motiverat. 


Fakta Logitech Powerplay

Testad: Mars 2018
Vad: Trådlös laddning via musmatta
Anslutning: Usb
Pris: 1 188 kronor hos Proshop.

plus

Fungerar fantastiskt bra – vi behöver aldrig mer tänka på att ladda.
Enkel installation.

minus

Bara kompatibel med två dyra Logitech-möss.
Lite dyr.

Betyg 6 av 10

Logitech G PowerPlay Pris vid test: 1187 kr.

Bästa pris just nu: 1198 kr