På CES i januari offentliggjorde flera stora datortillverkare sin satsning på bärbara datorer med mobilchippet Snapdragon 835. Med tillgång till surf via 4g-nätet och batterieffektiv mobilteknik är de ständigt uppkopplade maskinerna tänkta att vara ett alternativ för människor på språng som inte kräver tunga prestanda.

Nu meddelar chipptillverkaren Qualcomm att dessa kommer att lanseras under första halvan av 2018. Asus, HP och Lenovo kommer att stå för de första enheterna, som alla körs med Windows 10. Mobiloperatörer i ett dussin länder har redan tecknat avtal för att stödja tekniken – men Sverige är inte ett av dem. I stället landar datorerna inledningsvis i länder som USA, Storbritannien, Italien, Tyskland och Spanien.

Mobilkrets i en Windows 10-dator: Vi spanar in Asus Novago-laptop

När datorerna kan tänkas landa i Sverige vet vi ännu inte. Vi kollade in tekniken i Las Vegas tidigare i vinter, och det kan du också göra genom att spela videoklippet högst upp i artikeln. Vi räknar också kallt med en och annan lansering på fronten under MWC-mässan nästa vecka.