Kepsar för 30 kronor, sladdar för en tia och datorer för några hundralappar. I kinesiska nätbutiker som Wish och Aliexpress är det här fullt möjligt eftersom portot är subventionerat och eftersom kunderna hittills har sluppit betala skatt.
Den 1 mars skärper dock Postnord reglerna genom att kräva att kunden betalar svensk moms och en avgift på mellan 75 och 125 kronor (läs mer här). Vår konsumentredaktör välkomnade de nya reglerna i en krönika – men många av PC för Allas läsare har en helt annan uppfattning.

Galet att göda Postnord

Våra elektronikshoppar säljer till stor del samma varor som vi kan beställa från Ali Express – men till ett helt annat pris. Så att köpa varan via svenska butiker stöder inte lågbetalda kinesiska arbetare. Att betala moms för importerade varor skulle inte vara något problem, men att göda Postnord med 75 kronor per försändelse som kanske är värd två dollar är helt galet.
Gunnar N

Hyckleri och dubbelmoral

Jag anser att det är ett hyckleri och dubbelmoral att handla dessa varor till överpriser av svenska företag och försöka döva sitt samvete att man gör rätt. Ett rent samvete är det dyraste man kan köpa för pengar...
Kjell

Postnord har inte en chans

Fattar du inte vad som kommer att hända? Nu kommer butikerna först leverera via Tyskland och då försvinner chansen för Postnord att lägga avgifter eftersom det kommer från ett EU-land.
Redan nu finns leverantörer som hittat på sätt att slippa ifrån olika svenska avgifter. Postnord har inte en chans mot kineserna.
JH

Vi ska inte subventionera Kina

Bra att det skrivs om detta vansinne. Jag beställde en sak för flera år sedan och tyckte att priset var löjligt lågt. Redan då tyckte jag att det var vansinne och borde stoppas omedelbart.
Ska vi subventionera Kina så de kan slå undan fötterna på elektronikbranschen i Sverige och resten av Europa?
Ju fler som skriver om det desto fortare vaknar politikerna, kanske.
Hans

Inte bättre hos Clas Ohlson

Jag instämmer i att det inte är bra att flyga paket med laddkablar till Sverige, och jag tycker att vi ska betala moms. Men att det skulle vara bättre för den kinesiska arbetaren att köpa laddkabeln på Clas Ohlson jag är tveksam till. De gör stora vinster på att de betalar orimligt lite för varorna från samma fabriker som privatpersoner nu haft möjlighet att handla för.
Anders

Du går i kapitalets ledband

En simpel laddsladd ska inte kosta mer än 27 kronor. Allt annat är simpelt girigt ocker. Så skärp dig och sluta gå i kapitalets ledband.
TC

Skatteintäkterna minskar

Tror inte på att vi gått miste om speciellt mycket skatt. Hade Sverige lagt på avgift hade inte många handlat det vill säga små skatteintäkter.
Mats

Prisfesten är inte över

Jag har handlat en massa smått och gott från Aliexpress. Vilka priser! Jag håller med dig om att det inte är hållbart.

Billiga kablar och annat utan moms och avgifter resulterar på sikt i att svenska företag urholkas. Arbetstillfällen försvinner om man inte har lika många butiker kvar.

Men när det gäller kablar och laddare av olika slag tar de svenska butikerna ut väldigt höga priser vilket gör att man kan spara många hundralappar. Så den kinesiska prisfesten är inte över. Det som rensas bort är alla "okynnesköp" där man köper småsaker för mindre än vad ett inrikes frimärke kostar i Sverige.
Gunnar

Skrattretande och naivt

Du skriver som om Sverige har löst problemet med underbetalda och dåliga arbetsförhållande i Kina! Skrattretande att du tror lilla Sverige kommer att göra någon skillnad
Tycker du är väl naiv som tror att problemet är löst!
Peter

Ta av dig socialistglasögonen

Du är ta mig fan inte riktigt klok! Tror du verkligen att den minimala svenska marknad på något sätt skulle förändra kinesernas inställning till hur att producera! Hela tron på att Sverige ska och kan vara ett föregångsland är sedan länge ett minne blott.
Fundera också över innebörden för alla fattiga i Sverige, gamla och barnfamiljer, som genom de låga priserna har möjlighet att köpa, reservdelar till ett överkomligt pris.
Släng av dig socialistglasögonen som du bär och är så närsynta att du inte kan se verkligheten!
Fdv

Osund konkurrens från Kina

Bra talat! Svenska företag, som skattevägen ger sitt bidrag till allas våra samhällsfunktioner (bäst i världen?), har farit illa på grund av den osunda konkurrensen från Kina!
Knut W

Oschysst att ändra reglerna

Håller med om att det är på tok för billigt, men att bara ändra reglerna så där är inte heller schysst. Du vet ju hur lång leveranstiden är och inte hade i alla fall jag beställt något från Kina om jag känt till de ändrade förhållandena.
Det borde gälla för beställningar efter första mars. Inte för dom som äntligen får sin leverans av det dom beställt månader innan.
Inger

Marknadskrafterna sätts ur spel

Att frakten blir billig beror på att kinesiska staten betalar. Detta är ett handelskrig, och Kina tycker uppenbarligen att de hittat är ett lönsamt sätt att hålla den inhemska ekonomin igång. Sverige slår tillbaks genom att sätta marknadskrafterna ur spel. Vi ska fås att tro att det är oetiskt att välja den leverantör som erbjuder bäst pris/prestanda.
Tony

Kalla dig inte konsumentredaktör!

Jag reagerar på att du kallar dig konsumentredaktör. En sådan borde enligt mitt tycke gå i spetsen för saker som gynnar konsumenterna, punkt slut. Annars kan du lika gärna kalla dig ekonomisk redaktör. För de framför oftast åsikter i stil med dina.
Sven

Kvalificerat struntprat

Vilket kvalificerat struntprat du kommer med. När äntligen konsumenten kan få lite fördel med den så kallade globaliseringen så är det inget bra längre. Hoppas verkligen kineserna hittar ett kryphål för att kringgå denna olagliga handelstull som införts!
Jonny