En av våra favoritdatorer på senare år har varit Asus lyxiga Zen Aio Pro, med elegant design, tunga prestanda och en grym skärm som gör den till en av de allra bästa allt-i-ett-datorerna just nu. Men den är också rejält dyr och kanske inget för sig som bara behöver en kompetent pc på skrivbordet hemma.

Det finns dock alternativ som är betydligt mer prisvärda. Asus Zen Aio utan tillägget ”Pro” är en billigare modell som även den har funnits i olika utgåvor i ett par års tid. Till årsskiftet släppte Asus en ny version med uppdaterad design och bättre hårdvara under huven.

Asus Zen AiO ZN242IF
En lätt välvd baksida är allt som vittnar om att Zen Aio är en dator och inte bara en bildskärm .

Låg vikt och slimmad fot

Istället för föregångarens kantiga fot har nya Zen Aio en ny rund modell som skruvas på och som bär upp datorn på en tunn arm. Precis som tidigare erbjuder upphängningen tilt i höjdled men ingen möjlighet att höja och sänka skärmen eller att vrida i sidled.

Baksidan är i matt silvrig plast som ger samma intryck på avstånd som borstad aluminium. I själva verket gör materialvalet datorn extra lätt och därmed enkel att flytta runt om du skulle vilja det. Total vikt landar på ungefär fem kilo.

De flesta externa portar sitter på rad på ena sidan baktill, förutom en usb-3-port som av någon anledning sitter på undersidan där vi också hittar en sd-kortläsare. Portarna består av ett gäng usb-3 (typ a), en fast nätverksport, en hdmi-utgång, samt audio in och ut. Tyvärr får vi klara oss utan modernare anslutningar som displayport, thunderbolt 3 eller usb-c.

Asus Zen AiO ZN242IF
Fyra usb-portar baktill och en på undersidan. 

Extra tunn skärmkant

På framsidan och på sidorna har Zen Aio en lite egen stil. Vi har en centimetertjock svart kant på vardera sida och en helsvart framsida – så när som på en tunn metallist nertill. Marginalerna runt skärmpanelen är fem millimeter. Det har gjort att Asus inte får plats med webbkamera i kanten upptill. Istället har de gömt den den i skärmen på ovansidan och du får klicka till där så att den åker ut. 

Asus Zen AiO ZN242IF
Foten har fått ny design, och är både stilfen och stadig.

Tyvärr har den också dålig bildkvalitet. Den har visserligen 720p-upplösning vilket väl får anses knappt godkänt, men den har stora problem med ljuskompensation och brus i bilden när vi testar, även i ett normalupplyst rum. De två inbyggda mikrofonerna är dock bra. 

Matt skärm med pek

Återvänder vi till skärmen så kan vi konstatera att Asus kombinerar en halvmatt skärmyta med pekfunktion. Det har vi nyligen sett i Toshibas bärbara datorer, och även här är det en välkommen kombination. Vi har inga uppgifter om exakt vilken skärmtyp som sitter i Zen Aio, men det ser ut att vara antingen en ips- eller en pls-panel, med breda betraktningsvinklar och jämn färgåtergivning. Svärtan är dock aningen blek och ljusstyrkan är inte direkt i topp. I övrigt är upplösningen på 1 920 x 1 080 bildpunkter.

Asus Zen AiO ZN242IF
Det är intemycket som avslöjar att det går att spela spel på nya Zen Aio, men med GTX 1050-grafik, ddr4-minnen och mobil prestandaprogressor kommer man ganska långt.

Som en enklare gaming-laptop

Med Intel Core i5 7200HQ, och ett Geforce GTX 1050-grafikkort gömt bakom skärmen kan den även klassas som en enklare speldator. Den klarar av att köra flertalet nyare spel över 30 bilder per sekund i maxkvalitet, och många över 60 om vi drar ner på inställningarna.

Det är samma hårdvara och prestandaklass som i många bärbara gaming-laptops för runt 10 000 kronor som vi testat under året. Här får du inte bärbarheten, men i gengäld en större skärm och en mekanisk hårddisk på 1 TB. Den är också betydligt tystare i drift än en laptop med samma hårdvara. Faktum är att kylningen är överraskande diskret, även när vi pressar datorn med långvariga grafik-benchmarks.

Asus Zen AiO ZN242IF
Armen som håller uppe dator och skärm ger ett tunt och ostabilt intryck, men skenet bedrar och Zen Aio är riktigt stadig. 

Bra tryck, sämre finess

Högtalarna är kraftfulla och ger oss tydlig bas, men det brister lite i finessen för övrigt. Ljudet i diskant och mellanregister är rörigt och tappar en hel del detaljer. Den medföljande appen Audiowizard ger oss en handfull ljudprofiler och en equalizer, så det går att anpassa till en viss del, men kvaliteten blir aldrig mer än halvdan.

Trådlös mus och tangentbord medföljer. De ansluts med nanomottagare som förslagsvis pluggas in i datorns usb 2.0-uttagget baktill. De är kontorssnygga, men tangentbordet har en skramlig känsla i knapparna. Musen är bättre byggd, men även den lite småplastig.

Asus Zen AiO ZN242IF
Enda utblåset för kylande fläktar sitter i själba Asus-loggan mitt baktill. Det räcker faktiskt gott och väl och datorn behöver aldrig gå upp nämnvärt i varv och ljudnivå under ens våra mest intensiva tester 

Lite väl mycket onödigheter

Asus har en tendens att bli överambitiösa med mjukvaran i sina datorer. Antingen är det exemplariskt avskalat i deras Pure-datorer, eller så är det fullt av extraprogram. Här får vi förinstallerat Microsoft Office i prova på-version, men också gratis alternativet WPS Office. Vi får Netflix och Plex, som vi lika gärna kunnat installera själva. Vi får också en prova på-version av en lösnordshanterare, men inget förinstallerat antivirus vilket annars brukar vara det första som tillverkare lägger till.

Omdöme

Många som letar dator missar ofta allt-i-ett, som är bättre på många sätt om du ändå bara har din pc i hemmet. Asus Zen Aio är dyr om vi bara ser till prestanda, men den är överlag bra men långt ifrån perfekt, och kommer med en del småsaker vi stör oss på.


Fakta Asus Zen AiO ZN242IFGK-CA022T

Testad: Februari 2018
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5 7300HQ, 2,5 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1050, 3 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, 1 TB hdd, plats för sdkort
Bildskärm: 23,8 tum halvmatt ips?pls?, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 4st usb 3.0, 1st usb 2.0, ethernet, hdmi 2.0 ut, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ab, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Trådlös tangentbord och mus m usb nanomottagare
Energiförbrukning: 21 - 104 W
Ljudnivå: 29 – 34 dBa
Storlek: 54 x 40,6 x 19,3 cm
Vikt: 5 kg
Garanti: 1 år
Pris: 11 490 kronor hos Dustin.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,95 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 60,94 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 225 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 796 poäng
Disk, läsning: 381,1 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Stabila prestanda för jobb och enklare gaming
Extra hårddisk
Enkel, snygg design
Överraskande tyst drift

minus

”Bara” 1080p-skärm
Ingen usb c eller thunderbolt 3
Tråkigt medföljande tangentbord
Undermålig webbkamera

Betyg 4 av 5