För första gången någonsin minskar försäljningen av smartphones. Men branschen behöver inte snåla in för det, bara under det sista kvartalet 2017 såldes det 408 miljoner smartphones världen över. Enligt Elektronikbranschen har det inte skett några större förändringar de senaste åren – smartphones toppar listan över de produkter vi efterfrågar i butiker, och vi skaffar i genomsnitt en ny mobil vartannat år.

Det här verkar tillverkarna ha tagit fasta på. PC för Allas kartläggning kring hur lång tid en mobil får nya versioner av ett operativsystem visar att många modeller har stöd i omkring två år. Efter den tiden släpps det helt enkelt inte några nya versioner av operativsystemet. Några modeller är bättre, andra är sämre.

Oreo
Android Oreo är senaste versionen av Googles operativsystem Android. Många av mobilerna vi har tittar närmare på kommer inte få Oreo.

Välkända mobiljättar i botten – och Apple klart bäst

Vi har kollat de flesta stora mobiltillverkares flaggskepp som släppts för försäljning de senaste fem åren. Bland de sämsta hittar vi Huawei med tre modeller där det inte hunnit gå 20 månader innan uppdateringar slutat dyka upp. Mate S är bottennappet i hela kartläggningen, den telefonen slutade få nya versioner av operativsystemet efter bara 11 månader.

Även Oneplus, med sin Oneplus 2, utmärker sig åt det negativa hållet med 12 månader.

Hos jätten LG hittar vi G Pro 2 som fick ny version av Android i 18 månader.

Motorola har sin Moto X (andra generationen) på 15 månader.

Bland de bättre är Samsung, vars modeller får uppdateringar på runt 28-30 månader. Bäst av alla är dock Apple, där den äldsta mobilen i kartläggningen (Iphone 5S) i dagsläget fortfarande får senaste versionen av IOS.

Kolla själv – välj en tillverkare och modell för att se livslängd

Tillverkare:
Modell
Lanserad
Senaste uppdatering
Livslängd
Aktuell modell
Tillbaka

Varierande svar från tillverkarna

När PC för Alla frågar de mobiltillverkare som har sämst hållbarhet på sin mjukvara får vi inte några glasklara svar. Oneplus menar att man ”stödjer sina telefoner så länge man kan, och att "en del av det beror på Google”.

 

En modell brukar leva mellan 1,5 år till två år beroende på popularitet.

Huawei förklarar att man jobbar hårt för att fler enheter ska få de senaste funktionerna:

– Vi har gjort flera stora förbättringar och vi vill alltid leverera den bästa upplevelsen och de senaste funktionerna till våra användare. Huawei är oftast bland de första tillverkarna att lansera en ny telefon baserat på senaste Android-releasen, skriver Huawei i ett mejl till PC för Alla.

– Generellt sett stöds vanliga uppdateringar i två år, inkluderat en stor Android-uppdatering. Utöver det anstränger vi oss extra mycket för att fler användare och fler modeller ska få nya funktioner. Exempelvis arbetar vi hårt för att leverera den andra stora uppdateringen med EMUI 8.0 till P9, P9 Plus och Mate 8.

LG å sin sida menar att man har stöd så länge telefonen ”lever”.

– En modell brukar leva mellan 1,5 år till två år beroende på popularitet. Just uppdatering av mjukvara och säkerhetspatchar är något som LG så klart tar väldigt seriöst. Dock så lovar inte LG att lansera x antal mjukvaror för x antal år eller liknande, skriver företaget i ett mejl till PC för Alla.

LG delar också upp sina mjukvaruuppdateringar i tre steg:

Från första mjukvaran vid lansering
LG stöder varje modell så länge som det finns fältproblem eller problem som uppkommit av LG:s interna test- och valideringsgrupp.

Ordinary Maintanance Release
LG lanserar konstant ny mjukvara för att åtgärda fel som uppstår genom sin egen test och validering och fel som rapporteras av kunder.

Emergency Maintanance Release
Innehåller brådskande säkerhetsuppdateringar samt fältproblem rapporterade i samarbete med Google och operatörer. LG förbinder sig att ha 24 månaders stöd för Emergency Maintanance Release för alla modeller. Även om man inte har några felproblem efter ett år fortsätter LG fortfarande att lansera security-maintanance releases i samarbete med Google.

Säkerhetsexperten skeptisk: "Vi lever på lånad tid"

Så vad kan egentligen hända om din mobil inte har den senaste versionen av Android installerad? Google och tillverkarna släpper visserligen säkerhetsuppdateringar (som LG-exemplet ovan visar) även till hyfsat gamla versioner av Android, men det är bara en del av problematiken. Många appar slutar fungera med äldre versioner av operativsystemet. Exempelvis kräver i dag Bank ID IOS 9 (eller senare) och Android 4.1 (eller senare). Till sommaren kommer kravet att höjas till Android 5.

Läs också: Därför slutar mobilt Bank-ID fungera på äldre telefoner

Utöver det blir vi utan de senaste funktionerna, som många gånger är exklusiva till den senaste versionen av operativsystemet.

Vi hörde med David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab för att ta reda på hur illa det egentligen är ställt med våra mobiler.

 

Du kan gå in i en butik och köpa en mobil som är ny för dig, men som reas ut eftersom den är ett och ett halvt år gammal, och bara har uppdateringar i sex månader.

David Jacoby
David Jacoby, säkerhetsexpert Kaspersky Lab menar att det bara är en tidsfråga innan något allvarligt händer.

– Går du omkring med gamla grejer finns alltid en risk att något händer, säger han.

– Du kan gå in i en butik och köpa en mobil som är ny för dig, men som reas ut eftersom den är ett och ett halvt år gammal, och bara har uppdateringar i sex månader. Det är så klart ett problem.

 

Det är som att säga att man inte behöver air-bag i en bil eftersom du aldrig krockar ändå.

För exempelvis Windows har säkerhetsexperter sedan många år tillbaka predikat kring nödvändigheten med saker som brandvägg, uppdaterad mjukvara och virusskydd. Historiskt sett har det också skett betydligt mer på den fronten än vad det har gjort på mobilsidan, som hittills har varit relativt förskonad för massattacker. Men enligt David Jacoby är det inte ett rimligt skäl till att slarva med säkerheten på det här sättet.

– Det är som att säga att man inte behöver air-bag i en bil eftersom du aldrig krockar ändå. Den dagen det kommer en sårbarhet som utnyttjas av kriminella kommer du önska att du hade den senaste versionen. Det är som allt annat, vi har inte kommit dit ännu med mobila enheter men det betyder inte att vi inte kommer dit framöver. Här finns en okunskap och en naivitet, folk tänker att det ändå bara är en mobiltelefon.

– Titta bara på datorsidan. När internet började bli stort under nittiotalet var vi väldigt naiva. Sedan kom tiden då du var tvungen att ha antivirus, hade du inte det blev du nästan garanterat smittad. Och ser jag i min spåkula kommer det bli likadant med mobiler. Vi lever på lånad tid. Jag är rädd för att det kommer krävas en katastrof innan något händer.