Här hittar du test av Acer Swift 3 med AMD Ryzen 7-processor

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kan du manuellt rensa undan irritationsmomenten i mjukvaruträsket är resten av nya Swift 3 en riktigt trevlig dator som gör mycket rätt och inte så mycket fel. En del saker, som skärmen och batteritiden, hade kunnat vara lite vassare, men det är svårt att klaga när vi samtidigt får positiva överraskningar som jätte-ssd och thunderbolt.

Positivt

  • Stabila kontorsprestanda.
  • Välbyggd och komfortabel.
  • Moderna anslutningar och funktioner.
  • Extra stor och snabb ssd.

Negativt

  • Ganska blek bildskärm.
  • Mycket bloatware.

Testad produkt: Acer Swift 3
Pris: Från 9 490 kr hos Prisjakt.

PC för Alla rekommenderar

Acers Swift-datorer finns i fyra olika klasser: 1, 3, 5 och 7. Dessa motsvarar dess prisklass och ”lyxnivå” där de högre serierna utmärker sig med unika egenskaper. Swift 5 är mest kända för sin extra låga vikt, och Swift 7 för extra slimmad och lyxig design. Swift 1 å andra sidan är budgetserien, med lägre prestanda och kompromisser i materialval och funktioner.

Swift 3 kan därför komma bort lite, då det inte är något speciellt som utmärker dem. Senaste uppgraderingen av Swift 3, med fulla modellnamnet SF314-57, är dock en dator vi tycker förtjänar uppmärksamhet. Den finns i en handfull konfigurationer, där den vanligaste i svenska butiker har ett pris på strax under 10 000 kronor.

Läs även: Jämförande test av bärbara datorer

För det får du en stabilt byggd 14-tummare som trots att chassit inte är i absolut tunnaste ultrabook-klass och designen är bitvis lite kantig, har en överraskande låg vikt på 1,14 kilo. Det beror mycket på att chassit är en kombination av aluminium och lättviktig magnesium. Runtom skärmen är det svart plast som gäller och de rätt så tunna skärmkanterna kantas av en diskret men lite extra stötabsorberande gummilist.

Acer Swift 3
Swift 3 har en trevligt slimmad profil, men en del detaljer, som plastlisten runt skärmen, gör den lite tjockare. 

Behaglig men blek

Skärmytan i sig är matt, och skärmpanelen är en ips med 1080p-upplösning. Skärmen har breda betraktningsvinklar och jämna neutrala färger. Färgomfånget är dock rätt så mediokert, och skärmen kan upplevas som blek om du spelar upp film. För webb- och kontorsjobb gör den dock jobbet och är behaglig att titta på. Ljusstyrkan på ungefär 250 cd/m2 är godkänd men inte mycket mer. Tack vare matta skärmytan störs vi inte så mycket av reflexer vid utomhusanvändning. Men där är risken att ljusstyrkan inte räcker hela vägen stor.

Datorns högtalare är små och inte särskilt kraftfulla, men levererar rent och snyggt ljud på alla volymnivåer. Vi ser inte ut att ha tillgång till någon kontroll på equalizer eller surroundinställningar. Det är lite synd, det hade varit trevligt att kunna pressa upp basen en aning.

Annars är allt utom tangentbordet i matt metall. Det har lite små knappar och påtagligt plastig känsla i knapparna, men svikt i knapparna och klickrespons är överraskande bra. Det och det faktum att vi får tydlig bakbelysning är klara plus i kanten för en laptop i denna prisklass. Under tangentbordet hittar vi också en fingeravtrycksläsare för extra säker inloggning.

Acer Swift 3 thunderbolt
Thunderbolt 3 är en inte helt vanlig syn i dena prisklass.

Oväntat med thunderbolt

På sidorna sitter en varierad samling portar, dubbla normalstora usb, en 3.0 och en gammal 2.0, en hdmi-port i fullstorlek, och hörlursuttag. Sedan har den överraskande nog en thunderbolt 3-port också, så du kan ansluta både displayportskärm, externt pci express-tillbehör, och strömadapter. Datorns egna laddare är dock av gammaldags typ och ansluts till en smal port av traditionella runda typen, men så är det med de flesta datorer vi testat i denna prisklass.

Andra moderniteter hittar vi under skalet, med både wifi 6 och bluetooth 5-stöd. Framför allt är Swift 3 uppgraderad till tionde generationens Core-processor, i detta fall en Intel Core i5-1035G1, med fyra kärnor på 1 gigahertz basfrekvens. Med 8 gigabyte ram-minne presterar datorn stabilt i Office och på webben, och vi kan även utan större bekymmer redigera foton i Photoshop Elements, även om det ibland segar lite.

Det är den enklaste typen i sin serie, och G1 på slutet indikerar att den inte har Iris-grafiken som de lite bättre Ice Lake-processorerna har. Här är det istället Intel UHD Graphics som gäller. Bra nog för allt skrivbordsjobb och mediauppspelning, men inte så mycket extra kraft åt kreativa program. Att spela spel på datorn är det inte tal om.

Acer Swift 3 skärmlock
Swift 3 väger bara ett drygt kilo.

En terabyte i toppkass

Det som helt klart sticker ut är datorns lagring. Här sitter en ssd på hela 1 terabyte. Vi hade inte reagerat om vi fått 512 gigabyte, och till och med 256 gigabyte hade varit acceptabelt, om än lite i underkant. Den är inte bara stor utan också riktigt snabb. Vi får lästider på över 1,2 gigabyte per sekund. Det är snabbt inte bara i prisklassen utan över huvud taget.

Acer själva skyltar med Swift 3:s långa batteritid. Och även om den inte är dålig så blir vi inte extremt imponerande. 13-14 timmar driftstid vid försiktig körning är helt klart acceptabelt, men en del datorer i den här formfaktorn klarar numera av upp emot 20 timmar.

Slutligen får Acer som så ofta en smäll på fingrarna för den mängd bloatware tillverkaren inte kan hålla sig från att klämma in. Evenote, Netflix, Booking.com-länk, Firefox, Nortons gratisverktyg Security Scan, gratisversionen av inloggningshanteraren Gotrust ID och en drös småspel utöver de som Microsoft själva lägger in. Du får dock också en handfull extravärden, som fullversioner av foto- och videoredigerare från Cyberlink, och ett år med 25 gigabyte Dropbox.

Acer Swift 3 profil

Specifikationer

Produktnamn: Acer Swift 3 SF314-57-59XF (NX.HJFED.001)
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i5-1035G1, 1 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics G1
Minne: 8 GB ddr4x
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 15min (hög belastning), 14h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 31,9 x 21,7 x 1,8 cm
Vikt: 1,14 kg
Rek. pris: 9 490 kr
Pris: Från 9 490 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 202 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 628 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 834 poäng
Disk, läsning: 1 292,4 MB/s
Disk, sökning: < 0.1 ms

Betyg: 4 av 5