För ett tag sedan testade vi en dator med nya mobila AMD-processorn Ryzen 5 2500U. Det visade sig vara en värdig utmanare till Intels laptopsdominans – tung och fyrkärnig prestanda, och samtidigt stabil batteritid. Det är inte den enda nya processorn, utan AMD har släppt enklare Ryzen 3 i två varianter, Ryzen 5 och toppmodellen Ryzen 7. De får anses vara jämförbara med sina Intel Core-motsvarigheter i3, i5 och i7 i senaste åttonde generationen.

Nu har vi fått tag på en laptop med värstingvarianten Ryzen 7 2700U. Övertygar den lika mycket? Denna gång är det Acer som står för datorbygget, med Swift 3 SF315-41. Den har en 15-tumsskärm, och därmed ungefär lika rymligt chassi för kylning och batteri, skärmen är en 1080p-panel, vilket innebär samma utmaning för grafikdelen. Vi får också 8 GB ramminne av ddr4-typ.

Acer Swift 3 SF315-41
Acer Swift 3 är till det yttre helt i matt, borstad metall.

Hög kvalitet på det mesta

Designmässigt övertygar Swift 3 med sitt solida metallchassi med snygg borstad yta och glänsande avfasade kanter, glastäckta skärmyta och slimmade profil. Ett par designval är mer snygga än praktiska, som lite vassa kanter runtom och valet av blankt glas istället för reflexdämpande matt yta i skärmen. Det är inte en pekskärm, vilket brukar vara främsta orsaken till blank skärmyta. Därför är det extra positivt med en stor och mycket lätarbetad musplatta.

De inbyggda högtalare har odistinkt diskant, men annars gör de ett bra jobb med det mesta. Basen är inte den mest kraftfulla men den är i alla fall tydlig. Vi saknar dock möjlighet att justera ljudinställningar annat än volymen. En enkel equalizer hade varit bra.

Acer Swift 3 SF315-41
Tangentbordet har sina för- och nackdelar. Lite stum känsla i knapparna, men för övrigt god ergonomi.

Platta tangenter och knäpp på-knapp

Tangentbordet är aningen stumt och har knappar med kort slaghöjd, men håller även det hyfsad kvalitet. Det har nummerknappar på sidorna, men både dessa och funktionsknappsraden upptill är extra kompakta, vilket lämnar mer utrymme till de viktigaste tangenterna.

Acer gör här en sak som vi alltid kommer att kritisera – de har satt på-knappen som en knapp bland alla andras i tangentbordet. Det gör den både svårt att hitta och lätt att komma åt av misstag. På separat plats strax under tangentbordet hittar vi en fingeravtrycksläsare, som gör ett pålitligt jobb med inlogging i Windows.

Acer Swift 3 SF315-41
Acer Swift 3 och dess förvånansvärt kompakta laddare.

Skärmen en svagare punkt

Bildskärmen är som sagt på 15,6 tum och är en högst ordinär ips-panel med 1920x1080 bildpunkter och måttlig ljusstyrka. Den har bra betraktningsvinklar och färgtoner som passar väl för spel och media, men som egentligen är lite för varma om du inte gör en manuell justering i Windows skärmverktyg. Färgomfånget är inte direkt det bästa, vi kommer upp i 66 procent av srgb-standarden. Det är ganska vanligt i den här klassen av 15-tummare, och för de allra flesta användare fungerar den fint.

På sidorna av datorn hittar vi en normal uppsättning portar, headsetuttag, hdmi-kontakt, en usb-c, och tre stora usb-portar, varav en lite förvånande är en långsam usb-2.0. Här sitter också en sd-kortläsare och en ovanligt liten kontakt till strömadapter. Det visar sig att själva adaptern även den är överraskande liten och mer som något vi förväntar oss ska ladda en strömsnål Windows-surfplatta än en fullstor laptop med den sorts prestanda som en Ryzen 7 kan leverera.

Acer Swift 3 SF315-41
Till och med ett krävande spel som Witcher 3 går att köra. Om du inte har för höga krav. 

Ett förväntat lyft i prestanda

Är då Ryzen 7 markant bättre än Ryzen 5? Vi har inte alltid lätt att märka skillnad på en Core i5 och en Core i7 vid vardaglig användning, och även här krävs det speciella förhållanden för att fördelarna ska bli uppenbara. Både Ryzen 5 och 7 har samma grundteknik med fyra kärnor och multitrådningsteknik som möjliggör upptill åtta parallella processer. Skillnaden mellan dem ligger framför allt i högre klockfrekvens och en ännu vassare grafikdel.

I syntetiska benchmarktester märks skillnaden i processorprestanda med några procent extra i maxkapacitet. Men benchmarks för Radion RX Vega 10-grafiken visar på lägre resultat än när vi testade Ryzen 5 med Radeon RX Vega 8. Men när vi startar spel är det en helt annan femma, och vi får istället ett litet men märkbart lyft i bildfrekvens och möjlighet att slå på en del prestandakrävande effekter som kantutjämning i spelen. Troligen är det något annat som spökar för just 3dmark.

Acer Swift 3 SF315-41
Acer Swift 3 överaskar inte stort när det gäller uppkoppling och anslutningar.

Grafiken räcker långt

Den slår all Intel-grafik med hästlängder i både bencharks och verkliga livet, och diskreta grafikkort som Geforce 940M och Gefoce 945M med liten marginal. Den ligger inte heller långt efter ett mobilt Geforce GTX 940M. Visst, jämfört med senaste generationen separata laptop-grafikkort som Radeon RX 550 och Geforce GTX 1050 ligger den efter, men skillnaden är inte enorm.

Och datorer med separat grafik är istället större, mer högljudda och har klart sämre batteritid. En Ryzen-krets, speciellt då Ryzen 7, ger dig en dator med godkänd lägstanivå för spel, utan att behöva kompromissa med annat. Här är batteritiden mellan 1,5 timmar för intensivt spelande (så ta med och plugga in den exemplarioskt lätta strömadaptern), över två timmar för processortungt jobb utan spelgrafik, och strax under tio timmar strömsnålt arbete eller surf.

Bra valOmdöme

Swift 3 är en utmärkt välbyggd och bekväm dator, som inte är felfri som som leverrerar det mesta vi vill ha till ett överkomligt pris. När Ryzen 7 står för processor och grafik blir den både kraftfull och mångsidig. Och det till ett riktigt vasst pris. Om bara Acer slutade ösa på med en störtflod av bloatware som vi får rensa upp i för renare Windowsupplevelse skulle vi höga betyget ytterligare ett steg.


Fakta Acer Swift 3 SF315-41 (NX.GV7ED.008)

Testad: Februari 2018
Tillverkare: Acer
Processor: AMD Ryzen 7 2700U, 2,2 GHz quad core
Grafik: Radeon RX Vega 10
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sdkort
Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 2 st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: 803.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 5min (hög belastning), 9h 40min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek:
Vikt: 2,1 kg
Garanti: 1 år
Pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 7,03 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 47,71 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 2 146 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 797 poäng
Disk, läsning: 406,09 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

plus

Utmärkt byggkvalitet.
Kraftfulla jobbprestanda.
Snabb nog för spel.
God batteritid.

minus

Ljussvag skärm.
Något stumt tangentbord.
Mycket bloatware.

Betyg 8 av 10